Panettone, pudink nebo štóla, tak mlsají Evropané! Vyplatí se koupit vánoční pečivo v obchodě?

Panettone ozdobené stuhou, skořicí, badyánem, bylinkami a cukrem Canva

Už u vás doma voní skořice, hřebíček a vanilka? Pečení cukroví je česká vánoční tradice, bez které si svátky dokáže představit jen málokdo. Jakými sladkostmi si zpříjemňují Vánoce lidé v ostatních evropských státech? A jak je můžete ochutnat i vy?

Přečtěte si také

Oblíbený dezert všech Čechů: Recept na luxusní kremrole podle Josefa Maršálka

Německo

Německé vánoční pečivo je nám Čechům dobře známé. Mnoho z nás totiž každoročně navštěvuje vánoční trhy v Drážďanech, Norimberku a dalších městech. Sladká štóla je vánoční moučník pocházející právě z Drážďan.

Chuťově připomíná českou vánočku s kousky kandovaného ovoce a velkoryse pocukrovanou čepicí. Letos se kvůli pandemii na německé trhy nejspíš nedostanete. Nic se však neděje, štólu můžete ochutnat i tak.

Tahle sladkost už pronikla i do našich obchodů, a tak ji můžete sehnat třeba v obchodních řetězcích Tesco, Globus, Billa nebo Albert. Vyzkoušeli jsme z každého obchodu jeden druh v nejvyšší cenové kategorii a musíme uznat, že byly všechny vynikající!

Štóla a cukroví ve tvaru hvězd na talíři Canva

Itálie

Italský chléb panettone, který je jedním ze symbolů Milána, se proslavil po celém světě. Má kopulovitý tvar připomínající kuchařskou čepici. Do sladkého těsta se přidávají kandovaný pomeranč, rozinky a citronová kůra. Praví Italové si k němu dopřávají sladký čaj, mandlový likér amaretto nebo dezertní vína. Protože je příprava panettone složitá a zabere celý den, většina Italů si ho kupuje v pekárnách, zabalený v krabičce s malým ouškem.

Chcete si letos místo vánočky pochutnat právě na panettone? Letenku do Milána k tomu nepotřebujete. Tuhle italskou dobrotu zakoupíte třeba v hypermarketech Albert nebo Tesco, kam putuje přímo od italských výrobců.

Italský chléb panettone na českém talíři

Velká Británie

Ocitnete-li se před Vánoci ve Velké Británii, rozhodně byste si neměli nechat ujít vánoční pudink. Ale pozor! Dezert z mléka vás nečeká. Britský pudink je vyroben z mouky, vajec, obilovin a loje. Má tvar polokoule a najdete v něm sušené ovoce, hřebíček nebo koriandr. Jeho důležitou složkou je i alkohol, který jej konzervuje tak, aby dlouho vydržel. V tamních obchodech se tak setkáte i s pudinky, které zrály více než 18 měsíců.

Na britských ostrovech uslyšíte i pojem „black pudding“, tedy černý pudink. Ten má ale s dezertem pramálo společného! Jedná se totiž o pokrm z vepřové krve, který je obdobou českého jelita.

Řecko

Myslíte si, že vanilkové rohlíčky jsou jen českou vánoční tradicí? Ne tak úplně. Velmi podobné cukroví totiž najdete na vánočním stole v Řecku. Tzv. kourabiedes jako by rohlíčkům z oka vypadly! Těsto se vyrábí z mletých mandlí, vanilky a hřebíčku a ještě teplé se obaluje v moučkovém cukru.

Věřte, nebo ne, historie těchto sladkostí sahá až do doby Osmanské říše! Na kourabiedes si Řekové pochutnávají nejen na Vánoce, servírují je též při křtech nebo na svatbách.

Pocukrované řecké vanilkové rohlíčky kourabiedes  vyskládané na mřížce Canva

Francie

Francouzi si na Vánoce potrpí na Bûche de Noël, tedy vánoční polínko. Jde o čokoládovou roládu, ve které se střídají dva druhy krémů a na povrchu je zasněžená moučkovým cukrem.

Francouzští cukráři se předhánějí v kreativitě a luxusním pojetí tohoto dezertu, a tak jej mnoho Francouzů kupuje již připravený. Tradičně se servíruje na konci štědrovečerní večeře jako dezert a má připomínat dřevěné polínko, které v dávných dobách hořelo v krbu každého domu.

Nemáte čas na pečení cukroví? Nevadí!

Česká klasika

České vánoční cukroví a vánočku netřeba představovat. Perníčky, vosí hnízda, rohlíčky... Každý má ty svoje oblíbené, které na vánoční tabuli nesmí chybět.

Co když ale nejste rozený cukrář nebo vás prostě nebaví trávit hodiny u pečící trouby? Pokud jste se rozhodli, že letos na pečení „pečete“, připište si cukroví na svůj vánoční nákupní seznam. Supermarkety nabízí širokou škálu vánočního pečiva, které si můžete vybrat nejen podle oblíbených druhů, ale i množství.