Nevoní vám smažený kapr? Připravte si na Vánoce třeba halibuta!

Filet z ryby s oblohou Canva

Smažený kapr je česká klasika, která by na vánočním stole neměla chybět. Na štědrovečerní tabuli se však servíruje jen asi v 15 % českých domácností. Proč tomu tak je? Někomu vadí množství kostí, někdo si zase nelibuje v jeho typické vůni. Co zkusit letos na Vánoce něco nového? Která ryba vám bude zaručeně chutnat?

Přečtěte si také

Bobkový list: Zatočí s migrénou, cukrovkou i moly ve skříni

Na špici je losos

Věděli jste, že až každá pátá česká domácnost si na Vánoce vychutnává lososa? Mezi Čechy je čím dál tím oblíbenější a stává se tak rovnocenným partnerem klasickému kaprovi.

Pod názvem losos v českých supermarketech seženete několik typů lososovitých ryb. Nejčastěji se jedná o lososa obecného, který je chován v akvafarmách v Norsku, Kanadě, Rusku nebo Irsku. Ještě jemnější je maso lososa gorbuša, který žije naopak ve volné přírodě a loví se ve vodách pacifického a arktického pobřeží.

Ulovte si lososa v akci

Příprava lososa je velmi jednoduchá a chcete-li si jeho maso opravdu vychutnat, na trojobal zapomeňte. Koupíte-li porce lososa s kůží, osmahněte je třeba na pánvi, budou pak skvěle křupat. Hlídáte-li si linii, zvolte metodu pošírování, kdy se maso vaří v tenké vrstvě vody, vývaru nebo mléka. K takovéto úpravě se skvěle hodí nakyslé omáčky s limetkami nebo bílým vínem.

Upečené plátky lososa s citronem a kořením Canva

Luxusní tuňák

Tentokrát rozhodně nemáme na mysli rybu z konzervy, s tou má totiž steak čerstvého tuňáka jen málo společného! Jedná se o delikatesu, za kterou si sice připlatíte, ale gastronomický zážitek se dostaví. V nabídce hypermarketů či specializovaných obchodů najdete na pultech tuňáka žlutoploutvého, který je loven ve vodách Atlantického, Tichého a Indického oceánu. Ryba váží většinou okolo 60 kg, ovšem může dorůst až ke 140 kg.

Maso tuňáka je dokonale šťavnaté, musíte jej však umět upravit. Ideální je příprava na pánvi, nejlépe na té grilovací. Steak opečte jen opravdu krátce, aby uprostřed zůstal výrazně růžový. Pokud jej přepečete, maso tím vysušíte a rychle zešedne. Myslete na to už v obchodě a nechte si ukrojit vyšší steaky, u kterých je riziko přepečení menší.

Narůžovělé filety z tuňáka na dřevěném prkénku Canva

Exotický halibut

Mořský halibut, zvaný také platýs černý, je v českých domácnostech stále spíše raritou. Přitom se jedná o jednu z nejchutnějších mořských ryb! Ve vodách Atlantiku se loví ryby o hmotnosti 2 až 10 kg. Po halibutovi je celosvětově sháňka, proto se chová též na farmách, aby bylo jeho maso celoročně dostupné.

bílé maso bez kostí, které je vhodné na všechny možné úpravy. Lze jej tedy grilovat i smažit, stejně tak se hodí i do rybí polévky. Pokud si troufáte, můžete jej vyzkoušet syrového jako tatarák nebo sushi. Ať už zvolíte jakoukoliv úpravu, nepřehánějte to s kořením. Jemné maso bílých ryb si rozumí spíše s jemnějšími chutěmi čerstvých bylinek, bílého pepře a mořské soli. Budete-li k rybě připravovat omáčku, zvolte méně výraznou holandskou nebo beárnskou.

Ryby ležící v ledu na pultu Canva

Evropský candát

Nejenom moře nabízí skvělé ryby. Pokud chcete na vánoční tabuli servírovat sladkovodní rybu, zkuste třeba některého z dravců. Oblíbený candát je doma hned v několika evropských zemích, kde žije v chladných jezerech a pomalu tekoucích řekách.

Oproti předchozím mořským kolegům má výrazně lehčí maso, které připomíná maso štiky. To sice obsahuje kosti, ale jen ty jednoduché, které se dobře filetují. Pokud si navíc v obchodě vyberete už hotové filety, o kost ani nezavadíte. Milovníci české kuchyně ocení candáta po mlynářsku, celou rybu si též můžete upéct v solné krustě a podávat třeba s ratatouille.

Tip: Žádná z ryb výše vás nezaujala? V supermarketech si vyberete i z velkého množství jiných – například pstruha za 17,90 Kč/100 g teď koupíte v Kauflandu, filety z tresky za 22,90 Kč čekají v Tescu a filety sumečka afrického za 25,90 Kč nabízí Lidl.