Ochutnali jste už kaktusový fík? Je sladký a marmeláda z něj chutná božsky

Kaktus s plody Maria_Usp / Shutterstock.com

Jeho dužina je šťavnatá a sladká, občas s mírně nakyslými tóny, které ale dodají jeho chuti svěžest. Řeč je o kaktusovém fíku, který vlastně s tím klasickým fialovým fíkem nemá nic společného, tedy snad svým tvarem ho může lehce připomínat. V posledních letech ho na pultech obchodů můžeme najít stále častěji, a to v oddělení s exotickými ovocem. Neroste na stromě, ani na keři, ale jedná se o plod kaktusu – opuncie mexické. I z toho lze odvodit, že jeho kořeny sahají až do této středoamerické země, kde se konzumuje po mnoho tisíciletí. Už jste kaktusový fíky ochutnali?

Přečtěte si také

Podvodníci cílí na zákazníky obchodů i pošty. Nyní se k tomu přidaly i falešné SMS z úřadů

Jak vypadá zralý kaktusový fík?

Určitě jste si už v obchodech s přicházejícím podzimem všimli podivně vypadajících zelených, žlutých, červených a mnohdy i oranžových oválných plodů velkých zhruba 5–10 centimetrů, které mohou vážit od 50 do 250 g. Název kaktusový fík vás možná nalákal, ale odradila vás trnitá dužina, o kterou jste se z neopatrnosti popíchali, když jste si chtěli pár plodů koupit? Tak to zkuste znovu a opatrněji. Určitě nebudete litovat! Prozradíme vám pár tipů, jak kaktusový fík jíst a co vše z něj lze připravit.

Na jaké exotické ovoce budete mít chuť příště?

Benefity kaktusového fíku

Vedle kakaových bobů je kaktusový fík jednou z prvních a hlavních plodin, které byly po objevení Ameriky dováženy do Španělska. A to nejen díky jeho chuti, ale především díky vysokému obsahu vitamínu C, který pomáhal námořníkům bojovat s kurdějemi, s nemocí, která vzniká právě z jeho dlouhodobého nedostatku. Tedy aspoň se to tak říká. Konzumace kaktusových fíků má ale řadu dalších benefitů. Kromě zmíněného céčka je jejich dužina nabita i dalšími vitamíny a minerály – vitamíny skupiny B, draslík, vápník, hořčík a fosfor.

Pravidelná konzumace těchto exotických plodů také napomáhá snižování hladiny cholesterolu a krevního tlaku, díky vysokému obsahu vlákniny i lepšímu trávení. Kaktusové fíky jsou dokonce okamžitým pomocníkem při snižování horečky. Indiánští domorodci v Latinské Americe totiž používali šťávu z fíků jako přírodní léčivo, a to nejen na udržení optimální tělesné teploty, ale také například při průjmech, zažívacích potížích, pálení žáhy nebo vředech. Zkuste ho ale třeba také při kocovině a nevolnostech – osvěží a doplní potřebné elektrolyty, a protože je z 90 % tvořen vodou, pomáhá předcházet dehydrataci.

Různé druhy kaktusových fíků na podnose PIXbank CZ / Shutterstock.com

Druhy kaktusového fíku

Celkem známe 12 druhů kaktusových fíků. Patří mezi ně odrůdy: Reina, Rojo Pelona, Esmeralda, Gialla, Rossa, Bianca, Amarilla pica chulo, Blue motto, Gymanocarpa, Malta, Ofer a Gialla. Od sebe se liší především velikostí a barvou plodu. Chuť je v podstatě obdobná připomínající sladký meloun, někdy i hrušky. Dužina kaktusového fíku obsahuje velké množství peciček, tím se ale nenechte odradit. Pokud je sníte, nic se vám nestane.

Kaktusové fíky jsou ideální pro okamžitou konzumaci – jako fresh nebo jen tak nekrájený. Skvěle a chutná i v teplých salátech. Dokonce se z něj dá připravit i exoticky chutnající marmeláda a nejrůznější dezerty a sorbety.

Pozor na trny

Ačkoli působí poměrně nevinně, pokud se chystáte kaktusový fík oloupat, vezměte si raději rukavice. Díky nim se totiž vyhnete zapíchnutí trnů, nebo spíš jemných pichlavých téměř neviditelných chloupků do vašich prstů. Tyto drobné bodlinky vyrůstají v chomáčcích téměř po celé ploše plodu při neopatrné manipulaci tak dokáží pěkně znepříjemnit život. Pokud se vám zapíchnou do kůže, není vůbec jednoduché se jich zbavit a i za pár dní o nich můžete vědět.

Dobrá zpráva ale je, že do obchodů se většinou dostávají plody trnů zbavené, ale zbytky a ty nejjemnější ostny na nich zůstanou. Proto při nákupu na plody raději sahejte v igelitových sáčcích či rukavicích, které tam jsou běžně k dispozici. Doma lze pak zbytky bodlin odstranit vydrhnutím slupky houbičkou, kterou pak ale raději vyhoďte.

A co když se vám nějaký ten trn pod kůži dostane? Tím prvním, co vás napadne je asi pinzeta. Ta funguje skvěle při vyndávání silnějších bodlin, ale pro ty jemné není nejlepším řešením. Vše ale vyřeší obyčejný horký vosk, který nakapete na místo, kam se ostny zabodly, necháte zaschnout a pak jedním trhnutím odstraníte i s bodlinkami.

Marmeláda na chlebu a za ním kaktusové fíky Alessio Orru / Shutterstock.com

„Kaktusová“ marmeláda

Nakrájet nebo odšťavnit kaktusový fík není žádná věda. Také si můžete připravit netradiční marmeládu, která skvěle chutná třeba na palačinkách nebo díky nakyslé chuti je skvělou volbou i do perníku. A rozhodně neuděláte chybu, když trochu zaexperimentujete a slepíte s ní linecké cukroví.

Budete potřebovat:

  • 1 kg oloupaných kaktusových fíků
  • 2 jablka (spíš sladší)
  • 0,5 kg krystalového cukru
  • 1 větší citron
  • koření dle vaší volby (skořice, hřebíček, vanilka, případně lze vynechat)

Nezapomeňte cukr do receptu!

Jak na to?

Nejprve je nutné fíky i jablka nakrájet na malé kousky, které společně se šťávou i kůrou z citronu a cukrem dáte svařit do kastrůlku. Když je ovoce rozvařené, můžeme marmeládu propasírovat a zbavit ji tak semínek a případných zbylých větších kousků ovoce, které se úplně nerozvařilo.

Hotovou marmeládu nalijeme do čistých sklenic a ihned uzavřeme. Aby nebyla marmeláda příliš tekutá, přidávají se do ní právě jablka, která ji zahustí. Z tohoto receptu je proto nevynechávejte.

  • TIP: Obdobně se dá s použitím pektinu připravit i hutnější džem.
Oranžový cheesecake na dřevěném talíři Aeril / Shutterstock.com

Vláčný koláč z opuncie

Marmeláda z kaktusových fíků skvěle chutná nejen na zmíněných palačinkách, ale můžete z ní připravit i dokonale vláčný koláč. Postup je velmi jednoduchý.

Budete potřebovat:

Jak na to?

Do kastrůlku dejte ohřát 2 a půl sklenice mléka. 2 tvarohy vyklopte do mísy a přilijte k nim zbylou půl sklenici mléka a vše zamíchejte do hladké hmoty. Jakmile bude mléko horké, vmíchejte do něj 4 polévkové lžíce připravené marmelády a pořádně rozmíchejte. Marmeláda je dost sladká, takže se nebojte, že v receptu není cukr.

Jakmile bude mléko s marmeládou lehce pod bodem varu, přimíchejte k němu také tvaroh. Míchejte až do té doby, než hmota začne houstnout. Poté tvarohovou směs nalijte do lehce olejem vytření čtvercové mísy nebo zapékací formy a nechte chvíli vychladnout a ztuhnout. V tomto okamžiku dejte nahoru máslové sušenky jednu vedle druhé.

Celou formu zakryjte fólii nebo alobalem a dejte minimálně na 2 hodiny, ideálně přes noc do lednice. Sušenky změknou a vytvoří „korpus“. Po vyndání z lednice koláč vyklopte z formy/mísy a nakrájejte.