Mezi druhy smetany ze supermarketů je velký rozdíl. Jedna smetana je nejlepší do dortu a další se hodí jen do polévky

Různé smetany Renáta Šestáková / Kupi.cz

Zakysaná i sladká smetana jsou součástí mnoha pokrmů. Do kávy, na dort, do polévky nebo třeba do salátu? Kulinářských možností je spousta, ale víte, kterou si vybrat a jaký je mezi nimi rozdíl? Chuť není to jediné, co odlišuje sladkou smetanu od zakysané. Jsou to především odlišné výrobní procesy, obsah tuku a konzistence.

Přečtěte si také

Připravte si doma slavné Crêpes Suzette inspirované Hell’s Kitchen s vůní karamelu a pomerančů a užijte si sladkou show

Smetany se dělí na sladké a zakysané, dále podle obsahu tuku

Smetana se získává odstředěním mléka. Tímto procesem se extrahují tuky obsažené v mléce spolu s bílkovinami, vitamíny (rozpustné v tucích, jako jsou A, D a E) a stopovými prvky,“ vysvětlila pro redakci Kupi výživová poradkyně Magdalena Drbohlavová.

V dalším výrobním procesu se smetana pasterizuje a homogenizuje. Některé smetany se také termizují neboli zahřívají na velmi vysoké teploty. Díky tomu si déle zachovává chuť a vůni. Množství tuku ovlivňuje chuť, konzistenci a vlastnosti smetany.

Smetana je tekutá a sladká, nejčastěji dostupná ve variantách:

  • 10 % – ideální do koktejlů a smoothies. „Doporučuje se v jídelníčku osob ohrožených kachexií (fyzická slabost, ztráta hmotnosti a úbytek svalů). Obohacuje nápoje o nutriční hodnotu,“ informuje výživová poradkyně.
  • 12 % – tato smetana má krémovější a hlubší chuť. Je skvělá na vaření a dušení pokrmů, jako jsou brambory, a do všech druhů zapékaných pokrmů. Po smíchání s vejcí slouží jako náplň do pečených koláčů.

TIP redaktorky: Mezi mé oblíbené smetany v kelímku na vaření patří ty od Olmy nebo Mlékárny Kunín, které jsou běžně dostupné v supermarketech a často bývají v akci.

  • 30 % – Tato smetana má vysoký obsah tuku. Je vynikající na šlehačku, ale i na krémy a pěny s přídavkem želatiny. Snadno se šlehá a lze ji vařit. Díky tomu je dobrým základem pro krémy s rozpuštěnou čokoládou.
  • 36 % tuku – nejlepší hustá smetana, často označována jako „deluxe“. Ideální pro každého cukráře. Rychle se šlehá a perfektně emulguje.

Pozor! „Čím tučnější smetana, tím více kalorií a tuku,“ varuje výživová poradkyně Magdalena Drbohlavová.

Šlehačka s metličkou New Africa / Shutterstock.com

Zakysanou smetanu do horkého jídla nepřidávejte

Zakysaná smetana se vyrábí zakysáním tekuté smetany kulturami bakterií mléčného kvašení. Zakysnutí smetany může probíhat přirozeně, protože divoké bakterie mléčného kvašení se nachází ve vzduchu. V mlékárenském průmyslu se bakterie přidávají do čerstvě odstředěné smetany.

Zakysaná smetana je citlivá na teplo a většinou se srazí, sdělil redakci Kupi kuchař Jan Čistecký.

  • TIP kuchaře: Zakysaná smetana by se měla před přidáním do polévky nebo omáčky vždy rozpustit. Smíchejte zakysanou smetanu s malým množstvím horké tekutiny a zahřejte ji. Teplou směs nalijte do jídla a promíchejte, ale již nevařte.

Zakysané smetany podle obsahu tuku:

  • 12 % – nejoblíbenější druh zakysané smetany (například od Mlékárny Kunín v zeleném kelímku) pro studené pokrmy. Hodí se do salátů.
  • 18 % – doporučuje se do teplých polévek a omáček. Přidáním této smetany dodáte pokrmu jemnější, plnější chuť a mírně ho zahustíte.

TIP redaktorky: Tuto smetanu kupuji v Lidlu, nabízí ji jejich značka Pilos.

  • 20 % – tato smetana má nejvyšší obsah tuku mezi zakysanými smetanami. Doporučuje se do dušených pokrmů a pikantních omáček.
Dýňová polévka Goiipic / Shutterstock.com

Bez smetany se v kuchyni neobejdeme

Polévky: Zakysaná smetana je perfektním doplňkem pro mnoho krémových polévek, například dýňové, cuketové, pórkové nebo květákové. Dodává krémovost a zjemňuje chuť.

Omáčky: Smetana ke šlehání je základem mnoha lahodných omáček na těstoviny, maso i zeleninu. Dodává jim bohatou, sametovou chuť. Můžete ji redukovat, zahušťovat a kombinovat třeba se sýrem.

Dezerty: Šlehačka je super na dorty, zmrzlinu, ovoce. Nezapomeňte šlehačku před šleháním dobře vychladit, ke konci můžete přidat trochu moučkového cukru,“ radí kuchař.

Palačinky a bramboráky: Zakysaná smetana je super na slané i sladké palačinky, bramboráky či langoše.

Saláty: Lehčí zakysanou smetanu můžete smíchat s bylinkami, kořením, česnekem nebo hořčicí a přidat jako zálivku do salátu.

Káva a čaj: Smetana do kávy dodává nápojům jemnost a zjemňuje hořkost. Smetana se do silného černého čaje tradičně přidává ve Velké Británii, Irsku, ale také v Indii a dalších zemích.

Jak je vidět, smetana je v naší kuchyni opravdovým pokladem. Stačí vědět, který druh se k čemu hodí a jak ji použít, aby vaše pokrmy byly ještě chutnější.

Zdroj: Kupi.cz, Jan Čistecký – kuchař, Magdalena Drbohlavová – výživová poradkyně