Zakysaná i sladká smetana jsou součástí mnoha pokrmů. Do kávy, na dort, do polévky nebo třeba do salátu? Kulinářských možností je spousta, ale víte, kterou si vybrat a jaký je mezi nimi rozdíl? Chuť není to jediné, co odlišuje sladkou smetanu od zakysané. Jsou to především odlišné výrobní procesy, obsah tuku a konzistence.
„Smetana se získává odstředěním mléka. Tímto procesem se extrahují tuky obsažené v mléce spolu s bílkovinami, vitamíny (rozpustné v tucích, jako jsou A, D a E) a stopovými prvky,“ vysvětlila pro redakci Kupi výživová poradkyně Magdalena Drbohlavová.
V dalším výrobním procesu se smetana pasterizuje a homogenizuje. Některé smetany se také termizují neboli zahřívají na velmi vysoké teploty. Díky tomu si déle zachovává chuť a vůni. Množství tuku ovlivňuje chuť, konzistenci a vlastnosti smetany.
TIP redaktorky: Mezi mé oblíbené smetany v kelímku na vaření patří ty od Olmy nebo Mlékárny Kunín, které jsou běžně dostupné v supermarketech a často bývají v akci.
Pozor! „Čím tučnější smetana, tím více kalorií a tuku,“ varuje výživová poradkyně Magdalena Drbohlavová.
New Africa / Shutterstock.com
Zakysaná smetana se vyrábí zakysáním tekuté smetany kulturami bakterií mléčného kvašení. Zakysnutí smetany může probíhat přirozeně, protože divoké bakterie mléčného kvašení se nachází ve vzduchu. V mlékárenském průmyslu se bakterie přidávají do čerstvě odstředěné smetany.
„Zakysaná smetana je citlivá na teplo a většinou se srazí,“ sdělil redakci Kupi kuchař Jan Čistecký.
TIP redaktorky: Tuto smetanu kupuji v Lidlu, nabízí ji jejich značka Pilos.
Goiipic / Shutterstock.com
Polévky: Zakysaná smetana je perfektním doplňkem pro mnoho krémových polévek, například dýňové, cuketové, pórkové nebo květákové. Dodává krémovost a zjemňuje chuť.
Omáčky: Smetana ke šlehání je základem mnoha lahodných omáček na těstoviny, maso i zeleninu. Dodává jim bohatou, sametovou chuť. Můžete ji redukovat, zahušťovat a kombinovat třeba se sýrem.
Dezerty: Šlehačka je super na dorty, zmrzlinu, ovoce. „Nezapomeňte šlehačku před šleháním dobře vychladit, ke konci můžete přidat trochu moučkového cukru,“ radí kuchař.
Palačinky a bramboráky: Zakysaná smetana je super na slané i sladké palačinky, bramboráky či langoše.
Saláty: Lehčí zakysanou smetanu můžete smíchat s bylinkami, kořením, česnekem nebo hořčicí a přidat jako zálivku do salátu.
Káva a čaj: Smetana do kávy dodává nápojům jemnost a zjemňuje hořkost. Smetana se do silného černého čaje tradičně přidává ve Velké Británii, Irsku, ale také v Indii a dalších zemích.
Jak je vidět, smetana je v naší kuchyni opravdovým pokladem. Stačí vědět, který druh se k čemu hodí a jak ji použít, aby vaše pokrmy byly ještě chutnější.
Zdroj: Kupi.cz, Jan Čistecký – kuchař, Magdalena Drbohlavová – výživová poradkyně