Jak uskladnit vánoční cukroví, aby bylo čerstvé a vláčné dlouhou dobu?

Vánoční perníčky v plechové dóze rom_olik / Shutterstock.com

Čas pečení vánočního cukroví je za dveřmi. První nadšenci už začínají tvořit perníčky, ale na řadu přijdou i další dobroty. I když pečete jen pár kousků, je dobré, aby do Vánoc cukroví vydrželo co nejvíce čerstvé. Jak na to?

Přečtěte si také

Velikonoce jsou za dveřmi. Upečte s dětmi slepovaná vajíčka, která voní po levanduli a citrónu

Na společnou krabici zapomeňte

V prvé řadě je třeba si uvědomit, že každý druh potřebuje trošku jiné podmínky. Smíchat linecké s kokoskami nepovede ke štěstí, nýbrž spíše k slzám.

Prvním pravidlem tedy je to, že si před samotným pečením připravíte dostatek nádob. Ve společné krabici by totiž jednotlivé kousky od sebe nasály chutě i vůně. Dejte si také pozor, aby víko dobře doléhalo, a nedošlo tak například k načichnutí okolními potravinami. Místo lineckého s rybízovou marmeládou byste totiž mohli mít cukroví šunkové či salámové.

Pocukrované vanilkové rohlíčky naskládané v dóze Olinda / Shutterstock.com

Jaké nádoby a krabice vybrat?

  • Perníčky – zejména klasické recepty vyžadují, aby se perníčky rozležely. Jak toho ale docílit? V ideálních podmínkách se hodí keramická nádoba vystlaná alobalem včetně poslední vrstvy pod víkem. Někdy se perníčky zastřikují rumem, jindy se do nádoby vkládá kousek jablíčka či chleba.
  • Sušenky a neplněné cukroví (třeba základ na linecké) – udělají jim dobře plastové či plechové krabice, které vyložíte ubrousky. Plechové dózy a praktické krabičky různých tvarů i velikostí, a navíc s tematickými vánočními motivy najdete před Vánoci v obchodech s domácími potřebami. Sušenky zpravidla zvládnou i papírovou krabici s víkem. Zvolte chladnější místnost (jinak hrozí, že tuky v nich obsažené budou žluknout).
Išelské cukroví
Čas přípravy: 2 hod 30 min Obtížnost: Střední

Išelské cukroví

Išelské cukroví nebo také Išlské dortíčky je trochu náročnější na přípravu, ale na talíři zmizí většinou jako první. Tohle křehké těsto s lahodnou krémovou náplní polité čokoládou a s půlkou oříšku na vrcholu je přímo famózní.

Išelské cukroví
  • Slepované cukroví – papírovou krabici vyloženou ubrouskem dejte do chladu, ideálně do spíže – do ledničky jen v uzavíratelném plastovém obalu, jinak navlhnou. Pozor na čokoládové polevy, ty by měly být v chladu lednice v plastové nádobě. Širokou nabídku uzavíratelných plastových dóz naleznete ve všech obchodech s domácími potřebami.
  • Kokosky – ideální jsou papírové svačinové sáčky a uložení do spíže (v plastu nebo plechu zvlhnou, stejně tak v lednici).
  • Nepečené cukroví – vždy skladujte v ledničce, jinak hrozí přemnožení různých bakterií.
Linecké cukroví uložené v papírové krabici Dasha_Romanova / Shutterstock.com

Jak tedy skladovat vánoční cukroví?

  1. Všeobecně lze říci, že cukroví prospívá suché, tmavé, chladné místo.
  2. Nádoby by měly být v ideálním případě neprůhledné. Vhodnou výstelkou jsou alobal nebo ubrousky.
  3. Pozor na okolní pachy, zejména uzeniny.
  4. Bezlepkové druhy nikdy nemíchejte s lepkovými (oddělení ubrouskem či alobalem nestačí).
  5. Pořiďte si venkovní teploměr. Pokud skladujete své dobroty na balkóně, je třeba sledovat teplotu. Ty pod bodem mrazu vánoční cukroví ohrožují. Ochránit jej můžete případně i polystyrenovou „čepičkou“.
  6. Pokud ho uchováváte v lednici, vystelte nádoby alobalem (znesnadňuje proniknutí pachů).

Jak cukroví skladovat v mrazáku?

Pokud vám některé cukroví zbude nebo víte, že jej nesníte všechno, je možné ho také zamrazit. Suché kousky (tedy ty bez náplně) to zvládnou nejlépe. Je však potřeba dobře uzavíratelná nádoba vystlaná alobalem. Jediným omezením by mohlo být množství obsaženého tuku, ten totiž může při delším zmrazení žluknout. Doba výdrže zmrazeného cukroví bývá asi půl roku.

Zdroj: eta.cz, lidl.cz, apetitonline.cz