Jaké jsou výhody akupresurní podložky? Pro koho je určená?

Žena stojí na akupresurní podložce Kaspars Grinvalds / Shutterstock.com

Akupresurní podložky jsou mezi lidmi čím dál oblíbenější a řada z nich je volí také jako ideální vánoční dárek pro své nejbližší. Spojují v sobě totiž relaxaci s uvolněním a mnohými zdravotními benefity, včetně úlevy od bolestí pohybového aparátu. Stačí jen sedět či ležet a odpočívat. Pro koho jsou takové podložky vhodné, co všechno umí a jak vybrat na trhu tu pravou?

Přečtěte si také

Konfitovaný česnek: Krásně se roztírá a jeho chuť na křupavém pečivu vás dostane

Ulevující odpočinek

Akupresurní podložky jsou inspirované technikou čínské medicíny a fungují na principu stimulace akupresurních bodů po celém těle. Na rozdíl od akupunktury ale nedochází k narušení kůže, využívá se pouze silného tlaku.

U podložek jej vyvíjí stovky až tisíce drobných plastových hrotů. Díky tomu mají na naše fyzické i psychické zdraví celou řadu pozitivních účinků. Ty by se nicméně vždy měly brát spíše jako podpůrná a doplňková terapie.

Žena leží na akupresurní podložce Andrey_Popov / Shutterstock.com

Jaké jsou slibované účinky akupresurních podložek?

  • Ulevují od bolesti zad, krční páteře a hlavy. Pomáhají mírnit bolesti při artritidě.
  • Mohou přispívat k redukci celulitidy a zrychlení metabolismu.
  • Stimulují krevní oběh.
  • Snižují svalové napětí (jsou vhodné i k regeneraci po cvičení).
  • Pomáhají odbourávat stres, navozují celkový pocit uvolnění.
  • Mohou být účinnou pomocí proti nespavosti a při potížích s usínáním.

Pro koho jsou masážní podložky (ne)vhodné?

Ideální jsou pro všechny dospělé jedince včetně seniorů, pro sportovce, osoby s vytíženým režimem, s aktivním životním stylem nebo pro ty, kteří ocení výbavu pro domácí fitness a wellness. A samozřejmě také pro ty, které trápí některý z výše uvedených problémů.

Naopak by je neměly používat těhotné ženy. Dále diabetici, osoby s kožními problémy (infekcemi, dermatitidou apod.), s vážnými kardiovaskulárními chorobami, s příliš vysokým či nízkým tlakem, onkologičtí pacienti nebo jedinci s onemocněním oběhové (lymfatické) soustavy.

Žena má lehce zarudlá záda z akupresurní podložky chris_tina / Shutterstock.com

Jak moc nepříjemné a bolestivé podložky jsou?

Zpočátku může být působení ostrých výstupků pociťováno opravdu intenzivně, také proto se doporučuje začínat s 5–10minutovými masážemi. A postupně čas prodlužovat. Uvidíte, že nakonec bude sezení či ležení na podložce poměrně příjemné a uvolňující.

Jak akupresurní podložky vybírat?

Ceny se na trhu poměrně dost liší. Ne vždy musí nutně znamenat, že nízká cena značí nízkou kvalitu. A naopak. Při výběru se zaměřte na vaše zkušenosti s jednotlivými značkami, na délku podložky, materiál, počet hrotů a účel, s jakým masážní pomůcku pořizujete.

Chcete ji na ležení a celotělovou relaxaci? Pak volte co nejdelší. Trápí vás časté bolesti hlavy nebo krční páteře? Pak určitě sáhněte po setu s půlválcovým polštářem. Potřebujete masírovat nohy, paže či dlaně? Poohlédněte se po anatomicky tvarovaných menších akupresurních pomůckách (existují např. různé míčky, válečky, čočky pro chodidla apod.).

Kolik akupresurní podložky stojí?

  • Známou značkou na trhu jsou originální podložky a polštářky Pranamat (základní set pořídíte od 5 700 Kč, vyšší cena se odvíjí od použitých ekologických, přírodních materiálů), existuje ale i celá řada levnější variant.
  • Sadu podložky a polštáře koupíte na internetu např. od značky Stormred (od 499 Kč), Sharp Shape (od 609 Kč), v nabídce ji má i Decathlon (za 849 Kč), a čas od času také Lidl pod svou značkou LIVARNO (kolem 399 Kč).
  • K dostání jsou rovněž samostatné podložky, které obvykle vychází ještě o něco levněji (např. GymBeam od 349 Kč, nebo ActivePlus od 199 Kč).

Zdroje: rehabilitace.info, aktin.cz