Kapr na modro: Tradiční jídlo, které k Vánocům neodmyslitelně patří

Kapr je tradiční jídlo, které k Vánocům neodmyslitelně patří. Lidé věří, že šupiny v peněžence přinášejí po celý rok dostatek peněz a jeho kosti zakopané pod ovocnými stromy zase bohatou úrodu. Jestli se jedná jen o pověry, můžeme jen hádat, ale co víme jistě, je, že připravit kapra na modro není žádná věda. Podle našeho videoreceptu na kapra na modro to zvládne i úplný začátečník.

Co v článku najdete

Přečtěte si také

Komu se nelení, tomu se zelení. Starejte se o svůj trávník a bude dokonalý

Ingredience:

(na 2 porce)

  • 2 filety kapra s kůží
  • 2 velké mrkve
  • 2 petržele
  • půl celeru
Usnadněte si vaření s naporcovaným kaprem

Kupte se slevou Kapr filety.

Porovnat slevy

  • 1 bio citron
  • 3 menší cibule
  • tymián
  • 1 sáček koření na vývar
  • 0,5 l vody
Víno přijde vhod i do skleničky
Talíř s kaprem a zeleninou Kupi.cz

Postup:

  1. Citron důkladně omyjeme a nakrájíme na plátky, cibuli oloupeme a rozkrojíme na půlky.
  2. Mrkev, celer a petržel nakrájíme na tenké nudličky a dáme společně s citronem a cibulí do většího hrnce.
  3. Zeleninu zalijeme suchým vínem a vodou a přidáme pár snítek tymiánu. Povaříme zhruba 15 minut pod pokličkou. V druhém kastrolu si mezitím přivedeme k varu vodu a ocet.
  4. Porce kapra lehce osušíme. Pozor, z kůže nesmíme otřít sliz, který je na jejím povrchu. Poté ryby přelijeme horkou octovou vodou – právě to je ten moment, kdy nám kapr zmodrá.
  5. Ryby vložíme do vařícího zeleninového vývaru tak, aby byly vedle sebe a zcela ponořené. Přivedeme k varu, ihned stáhneme teplotu na minimum a pomalu vaříme dalších 10 minut. Rybí maso by mělo „odpadat“ od kostí.

Kapra podáváme s vařenou zeleninou a jako přílohu můžeme zvolit i vařené brambory s máslem a pažitkou.