Obchody stahují z prodeje další produkty. Pozor na tvarůžky, uherský salám, sušené meruňky a husu

Zákazník supermarketu s košíkem Stokkete / Shutterstock.com

Zakoupili jste v poslední době některý z níže uvedených výrobků? Obchodní řetězce po dalším kole šetření Státní zemědělské a potravinářské inspekce stahují z prodeje rizikové potraviny. Zákazníci, kteří je zakoupili, mohou produkty přinést na kteroukoli pobočku obchodníka, kde zároveň obdrží zpět své finance.

Přečtěte si také

Báječná žebírka, která se rozplývají na jazyku: Udělejte si legendární Memphis žebírka podle známého šéfkuchaře

Albert stahuje z prodeje tvarůžky

“Vážení zákazníci, upozorňujeme, že byl z prodeje v obchodní síti Albert stažen produkt A.W.OL.TVARŮŽKY VĚNEČKY 125g, s datem spotřeby 29.12.2023, od dodavatele A. W. SPOL. S R. O., na základě možného výskytu plísně. Žádáme zákazníky, aby výrobek nekonzumovali.” Tímto upozorněním varuje zákazníky před problematickým zbožím na svých stránkách obchodní řetězec Albert.

Kromě tvarůžků Albert stahuje z prodeje také produkt Pitharta červená x 8 ks s šarží L5005 a 5101 na základě negativních výsledků laboratorního vyšetření. Zákazníci mohou uvedené výrobky donést na libovolnou pobočku řetězce, kde jim budou vráceny finanční prostředky.

SVS varuje spotřebitele před sýrem z Francie obsahujícím nebezpečné bakterie

Státní veterinární správa (SVS) upozorňuje spotřebitele, že se na českém trhu prodával francouzský sýr Morbier, který obsahuje bakterie Escherichia coli produkující nebezpečný shigatoxin. Na český trh se dostalo necelých 50 kg výrobku. Prodával se v několika malých specializovaných prodejnách. SVS informace o přítomnosti závadné potraviny obdržela od francouzských dozorových orgánů prostřednictvím systému rychlého varování RASFF. Větší část výrobku se již podařilo stáhnout z prodeje a zlikvidovat, minimálně 15 kilogramů se však prodalo konečným spotřebitelům. Lidé, kteří výrobek zakoupili, by jej v žádném případě neměli konzumovat a mohou jej vrátit v místě nákupu.

Identifikace výrobku:

  • Název: MORBIER AOP MAISON Monts et Terroirs
  • Výrobce: Route des Terroirs, RTE DE CHALAIN, 39570 VEVY, France
  • Distribuce v ČR: IMCO spol. s.r.o., Statenická 1, 252 64 Velké Přílepy
  • Šarže/datum minimální trvanlivosti: kontaminovány dle výrobce mohou být všechny šarže vyrobené do 11. 10. 2023 (včetně)
Albert

Nemáte doma tento uherak z Tesca?

O stažení výrobků informuje zákazníky na svých stránkách také obchodní řetězec Tesco. “Společnost Tesco na základě informace od SZPI okamžitě stáhla z prodeje ve všech svých obchodních jednotkách v ČR výše uvedené závadné výrobky,” píše se v oznámení. Jedná se o Pick Uherský salám v dárkovém obalu 400 g, EAN 5998003108418, Lot: 23278, DMT: 02.02.2024 a Lot: 23294, DMT: 18.02.2024. Salám údajně nesplnil požadavky na nezávadnost potravin a mohl by být napaden plísní.

Na základě opatření Státní zemědělské a potravinářské inspekce stahuje obchodník z prodeje také Tesco meruňky sušené 200 g (EAN: 5051007163293), šarže L231232V082 / DMT 5/2024 pro možný výskyt škůdců.

Husu se salmonelou už v Kauflandu nekoupíte

O stažení výrobku z prodeje informoval i řetězec Kaufland, který stahuje Husu mraženou 3 000 g (EAN: 5992870024086) s datem minimální trvanlivosti 30.09.2025, šarže 231330 od dodavatele Tranzit-Food Bromfifeldolgoo.

Laboratorní kontrolou byla v této šarži odhalena přítomnost bakterie Salmonella Senftenberg. Ostatních šarží a dat spotřeby se nákaza netýká. Při nedostatečné tepelné úpravě a nedodržení správných hygienických postupů hrozí riziko salmonelové infekce, která je zvláště nebezpečná pro děti, seniory a oslabené jedince. “Vzhledem k tomu, že nelze vyloučit zdravotní riziko, měli by zákazníci věnovat pozornost stažení a uvedený výrobek nekonzumovat,” uvádí Kaufland na svých stránkách.

Stažení výrobku BILLA PREMIUM TRUFFLE CHEESE z prodeje

„Vážení zákazníci, chtěli bychom Vás upozornit, že z preventivních důvodů stahujeme z prodeje výrobek BILLA PREMIUM TRUFFLE CHEESE 150 g (DMT: 16.12.2023, Šarže: 128002; DMT: 06.01.2024, Šarže: 128758). Ve výrobku společnosti BAACKES & HEIMES GMBH se mohou vyskytovat kolonie plísní. Při stahování z prodeje a následných krocích spolupracujeme se SZPI. Zákazníkům, kteří uvedené balení zakoupili, doporučujeme zakoupený výrobek nekonzumovat a vrátit v kterékoli prodejně BILLA, a to i bez pokladního dokladu. Za způsobené komplikace se omlouváme,“ píše se v tiskovém prohlášení řetězce Billa.

Zdroje: Albert, Tesco, Kaufland, SZPI, Billa