Silvestr i Nový rok ve velkých městech bez petard a rachejtlí

Ohňostroj ve tvaru číslice 2023 LUMIKK555 / Shutterstock.com

Rachejtle, dělobuchy, petardy. Konec roku je spojený s bujarými silvestrovskými oslavami. Ty s sebou ale přinášejí i kontroverzní téma ohňostrojů. Někteří se proti hlučným oslavám příchodu nového roku bouří, jiní si bez ohňostroje nedokážou silvestr představit. Po dvou letech restrikcí kvůli pandemii covidu-19 se očekává, že letošní silvestrovské oslavy budou bujaré. Obyvatelé ani turisté v Praze si však odpalování petard a rachejtlí příliš neužijí.

Přečtěte si také

Upozornění pro zákazníky: Řetězec s okamžitou platností stahuje vybrané produkty značky Kinder

Pokuta? Jak kde, jak kdy

Jestli vás za odpálení petard čeká pokuta, nebo ne, záleží na tom, v jakém městě bydlíte. Každé si totiž samo stanovuje pravidla regulující ohňostroje. Věděli jste, že například v Praze nebo Liberci platí vyhláška, která dělobuchy zakazuje po celý rok s výjimkou silvestra a 1. ledna?

Pokud byste si tedy v těchto městech chtěli uspořádat ohňostroj na oslavu svatby nebo narozenin mimo tyto termíny, hrozí vám za to pokuta. Stejné podmínky platí i pro obyvatele Znojma nebo Zlína a radnice mnoha dalších měst o podobných vyhláškách uvažují také.

Ohňostroj nad Pražským hradem MarekKijevsky / Shutterstock.com

Novoroční ohňostroj v Praze

Novoroční ohňostroj se v hlavním městě konat nebude, nenahradí jej však ani tichý videomapping či jiná hromadná akce k oslavě silvestra. Obyvatelé ani turisté v Praze si navíc odpalování petard a rachejtlí příliš neužijí – město už před dvěma lety zakázalo pyrotechniku na svém území používat.

  • Na webu praha.eu je k dispozici interaktivní mapa, která poskytuje až na úrovni ulic možnost zjistit, kde platí zákaz.

Novoroční ohňostroj v Brně

Na území Brna je odpalování ohňostrojů a pyrotechniky povolené pouze na silvestra, Brňané si tak tento den mohou užít vlastní oslavy. Na organizovaný ohňostroj se pak mohou přijít podívat například před Janáčkovo divadlo, a to ve 20:00.

Oslavte příchod nového roku

Novoroční ohňostroj Ostrava

Ohňostroj se jako obvykle bude konat u kruhového objezdu v Hrabůvce v neděli 1. ledna 2023 od 18 hodin.

Novoroční ohňostroj Olomouc

V Olomouci ohňostroj odpálí v neděli 1. ledna v 18:00 v areálu Korunní pevnůstky. Na území města jsou jinak ohňostroje regulovány jen v areálu Svatého Kopečku, silvestrovské oslavy mají nicméně výjimku.

Nezapomeňte na přípitek

Zlínský novoroční ohňostroj 2023

Nový rok mohou Zlíňané přivítat tradičním zlínským novoročním ohňostrojem, který se rozzáří nad Gahurovým prospektem v 18 hodin u Obchodního domu Zlín.

Pes se vystrašeně dívá z okna na ohňostroj Vincent Scherer / Shutterstock.com

Utrpení pro zvířata

Ať už jste majitelem domácího mazlíčka, nebo ne, není asi nutné vysvětlovat, že hlasité rachejtle a petardy jsou pro psy a kočky stresující. Většina jejich majitelů se navíc shodne na tom, že pár hlasitých minut po odbití silvestrovské půlnoci je jen špičkou ledovce. Lidé totiž odpalují petardy již od brzkého odpoledne, na Vánoce, nebo dokonce na Mikuláše.

Domácí zvířata jsou pod náporem hluku vyděšená a dezorientovaná a podle statistik útulků je právě Nový rok obdobím, kdy se jejich kotce plní zaběhlými zvířaty. Hlučné oslavy navíc neškodí jen domácím mazlíčkům, ohrožena jsou i volně žijící zvířata.

Je libo decentní oslavu?

Kupte se slevou Prskavky.

Porovnat slevy

Ohňostroj bez hluku

Ideální variantou, která uspokojí příznivce oslav a zároveň neuškodí zvířatům, by tedy byl ohňostroj bez hluku. Myslíte si, že to je utopie? Naopak! Tzv. tichý ohňostroj je pojem, se kterým se setkáváme stále častěji. Obsahuje totiž pouze světelné efekty a nedoprovází ho žádný hluk. Těšit se můžete třeba na světelné fontány, výšlehy nebo ohňopády, u kterých vám ale nebudou zaléhat uši. Tiché ohňostroje navíc nejsou doménou jen profesionální pyrotechniky. Už letos si je můžete domů koupit i vy.

Řetězec prodejen Lidl má ve své nabídce domácí ohňostroje s příznačnými jmény Tichošlápek a Dr. Mlčoch. A na internetu je nabízí například Mall.cz – tichý ohňostroj Silent pořídíte za 846 Kč.

Skupina lidí držících prskavky Kamil Macniak /Shutterstock.com

Pozor na tržnice

Varování před nákupem pyrotechniky na tržnicích je už každoroční tradicí. Přitom ale stále neklesají statistiky o počtu zraněných a mrtvých, kteří manipulovali s pyrotechnikou, jež patří do rukou jen odborníkům. Bohužel je totiž docela běžné, že si na tržnicích koupíte i pumy s kilogramem trhaviny, které spadají do 4. kategorie pyrotechniky – tedy takové, která nesmí být volně prodávána a je životu nebezpečná.

Při nákupu ohňostrojů proto vždy dbejte na to, aby na obalu výrobku byla informace o schváleném prodeji v České republice nebo Evropské unii. Nikdy nekupujte pyrotechniku, jejíž obal je viditelně poškozený nebo potrhaný. Každý kvalitní výrobek by též měl obsahovat český návod a vyznačené datum spotřeby.