Dárek, který seženete i na poslední chvíli a potěší malé i velké: Hudební repráčky a party speakery

Žena s přáteli v parku spouští hudbu z reproduktoru Maria Markevich / Shutterstock.com

Starší generace si dobře pamatuje časy, kdy bylo největší frajeřinou vzít si velký kazeťák na rameno a vyrazit do ulic. Co se do dnešní doby změnilo? Hudbu slyšíme stále častěji, ale obvykle nevidíme nikoho, kdo by měl přes rameno jakékoliv hudební zařízení. Pochopitelně se zmenšila jejich velikost a rozšířily funkce. Současné repráky a party speakery jsou moderní elektronikou, která nahradí hned několik zařízení a jde o skutečně žhavý hit letošních Vánoc. Víte, co všechno umí a jak správně tento sortiment vybírat?

Přečtěte si také

Vynikající rychlé těstoviny s pečenou fetou a cherry rajčaty uvaříte za 5 minut!

Reproduktor, nebo party speaker?

Chystáte se pořídit si nový reproduktor? Na výběr máte hned z několika možností – můžete zvolit malý kapesní reproduktor, větší na doma či výkonný party speaker. Čím se liší?

Reproduktor slouží obvykle jen k tomu, aby přijímal informace od zařízení a vydával zvuk. Můžete ho bezdrátově propojit s telefonem či notebookem a pouštět hudbu. Vybírat přitom můžete z různých velikostí – ty nejmenší se vám i vejdou do kapsy. Vydrží až pět hodin a hodí se na cesty. Větší zase vybaví celou vaši domácnost kvalitním zvukem a můžete je i propojit do celé soustavy. Vhodnější je volit ty napájené ze sítě.

Party speakery se pak nezaměřují jen na zvuk, ale dovedou zajistit intenzivní zážitek a vytvořit celou party – kromě hudby k nim můžete připojit i kytaru, mikrofon a nahradí vám také disko světla a party osvětlení.

Reproduktorová soustava SENCOR Sencor

Podle čeho reproduktor vybírat?

Moderní reproduktory mají velké množství parametrů, které musíte při jejich výběru zvážit. Které to jsou?

Možnosti připojení

Standardem je dnes připojení přes Bluetooth, na které byste se měli zaměřit – zajímat by vás však měla i nejdelší vzdálenost umožňující připojení (běžná je kolem 10 m). Mnoho zařízení podporuje také paměťové karty, USB či připojení přes Wi-Fi.

  • NFC funkce – Pro zjednodušené připojení přes Bluetooth jsou některé party reproduktory vybaveny technologií NFC – stačí, když přiblížíte zařízení, třeba telefon, blízko k reproduktoru a vše se vám nastaví samo a ihned.
Kde teď koupíte kvalitní reproduktor?

Napájení

Větší reproduktory a party speakery zpravidla využívají napájení ze sítě, těm menším stačí baterie – nabízí se však i takové typy, které obě varianty kombinují. Doma je tudíž zapojíte do sítě, lze je však i vzít na cesty.

  • Výdrž a nabíjení – důležitým parametrem je také doba hraní na jedno nabití a délka celkového nabíjení, potažmo typ kabelu, který k tomu slouží. Mnohé reproduktory stále využívají micro USB konektor.

Velikost a design

Při výběru velikosti i designu se zaměřte na to, kde chcete reproduktor využívat. Sáhnete po větším, který bude stát doma, nebo zvolíte menší, co lze dobře převážet? Hodí se vám moderně vypadající typ, nebo zvolíte dřevěné retro provedení?

I sluchátka mohou být skvělým dárkem

Ovládání a další funkce

Většinu zařízení můžete ovládat pomocí telefonu a pár spínačů, jiná však nabízejí komplexnější ovládání. Dětem a běžným uživatelům může jednoduché ovládání stačit, hudebník či DJ však ocení více tlačítek, potažmo i LCD displej, ekvalizér a další prvky.

Mezi další prvky zpravidla patří osvětlení (hlavně u party speakerů), podpora hlasového ovládání či voděodolnost, která se dělí na několik stupňů – nejnižší, IPX4, ochrání proti pocákání, nejvyšší, IP69, chrání i před natlakovanou vodou.

Potetovaný muž v parku má přes rameno zavěšený reproduktor; v pozadí tancují dvě ženy Maria Markevich / Shutterstock.com

Jak s reproduktory dosáhnout nejlepšího zvuku?

Většina modelů má reproduktory pouze na jedné straně, existují ale i modely s prostorovým zvukem 360°. A abyste dosáhli co nejlepších výsledků, vhodným řešením je i sada více propojených reproduktorů., které navíc nevyžadují propojení kabely.

Vyzkoušejte třeba voděodolný bluetooth reproduktor SENCOR SSS 6602 HYPE L, který je vybavený technologií TWS čili True Wireless Stereo a umožňuje současné připojení dvou reproduktorů pro dokonale čistý zvuk se záběrem 360°. Je navíc i voděodolný (krytí IPX7), takže se jej nemusíte bát poslouchat i u bazénu či za deštivého počasí. Vydrží až 8 hodin a nabíjí se kabelem USB-C. Seženete ho za 1 499 Kč.

Jak party reproduktory používat?

V první řadě je umístěte na stabilní místo, kde je nikdo nepřevrhne. Čím výše budou umístěné, tím lépe, protože tím zajistíte lepší šíření zvuku. Je nežádoucí je dát na místo, kde před nimi budou stát lidé, protože budou zvuk blokovat. Pokud máte možnost, spárujte je s dalšími reproduktory, abyste dosáhli prostorového zvuku. Jeden hlasitý reproduktor nikdy nenahradí stereo efekt několika reproduktorů.

Reproduktor SSS 6602 HYPE L Sencor

Inspirace pro výběr

Máte už představu o tom, jaký reproduktor hledáte? Inspirujte se naším výběrem:

  • Reproduktor pro dítě – dárek pro malého hudební nadšence? Pokud chcete rozvíjet talent svého dítěte, zvolte dětský reproduktor SSS 3200 KIDS od Sencoru, který je vybavený mikrofonem a nabízí i karaoke s možností nahrávání. Děti navíc zaujme originálním designem a LED osvícením. Cena 1 399 Kč.
  • Párty reprák pro všechny – lehký a snadno přenosný reproduktor s velkým výkonem. Pro pořádný zvuk doma i venku zvolte voděodolný reproduktor SSS 3500 s výdrží až 18 hodin a výkonem 80 W. Samozřejmostí jsou i světelné efekty. Cena 2 699 Kč.
  • Audio systém pro náročné – chcete to nejlepší, případně pořádáte velké akce pro mnoho lidí? Audio systém SSS 4201 ocení každý DJ. Kromě světel a výkonného zvuku disponuje i LCD displejem a množstvím ovládacích prvků. Cena 6 999 Kč.