Darujte originální a jedlé dárky – skvěle vypadají, ještě lépe chutnají!

Zavařovací sklenice naplněná slaným karamelem a ovázaná ozdobným provázkem Ekaterina Markelova / Shutterstock.com

Dárky od srdce nejenže skvěle vypadají, ale ještě lépe chutnají! Obdarujte své blízké výjimečným překvapením: vlastnoručně vyrobenými delikatesami. Máme pro vás tipy, kterými můžete potěšit každého z rodiny.

Přečtěte si také

Obchod, kde vše stojí 29 korun, předvádí, co tu ještě nebylo. Je otevřený nonstop, sám se uklidí a zavolá vám pomoc

Není alkohol jako alkohol

Hledáte skvělý dárek dědečkovi, tatínkovi či strýci? Určitě se nespletete s alkoholickým překvapením. Tyhle dárky v případě potřeby vykouzlíte dokonce i v nealko verzi. A co je klíčem úspěchu? Přece estetické lahve, trochu zručnosti pro dekorování a cit pro přípravu nápoje.

Náš tip číslo jedna? Zapomeňte na vaječný likér, co takhle limoncello?

Limoncello v lahvi a ve skleničce, citrony Master1305 / Shutterstock.com

Jednoduchý recept na limoncello

Italský citronový likér patří mezi voňavé adepty na letošní top dárek pro kohokoli, koho chcete mile překvapit. Jak na něj?

Citrony důkladně omyjte a škrabkou z nich oloupejte velmi tenkou svrchní část (žlutou) slupky. Všechny slupky dejte do zavařovací sklenice s širokým hrdlem a zalijte je alkoholem. Směs by měla macerovat v temnu alespoň 10 až 21 dní – pravidelně ji co dva dny promíchejte.

Pohlídejte si akce na bio citrony

Ve finále si připravte cukrový sirup – cukr s vodou ohřívejte do úplného rozpuštění, následně přiveďte k varu, vypněte a nechte zcela vychladnout.

Poslední krok je tu – smíchejte scezený alkohol s cukrovým sirupem. Hotové limoncello přelijte do vhodné skleněné lahve a nechte týden odpočívat na stinném místě. Ozdobené lahve s jmenovkami darujte nejen k Vánocům, co třeba k oslavám nového roku?

  • Tip: Lahve, sklenice a dózy nejen pro přípravu jedlých dárků najdete v letácích Orionu, Tescomy, Kiku a Pepca.
Tři sklenice džemu ozdobené provázkem MShev / Shutterstock.com

Lahodné pečené čaje

Jsou oblíbené, voňavé a vypadají skvěle. Pečené čaje navíc potěší každého – kamarádku, kolegyni, maminku i babičku. A samozřejmě všechny, kdo rádi popíjejí horký aromatický čaj. Příprava není tak složitá, jak by se mohlo zdát – vlastně je úplně, ale úplně jednoduchá. Stačí si vybrat oblíbené druhy ovoce, přidat vánoční koření a připravit si krásné zavařovačky!

Potřebujete:

  • vybrané druhy ovoce
  • vánoční koření (skořice, badyán, hřebíček)
  • cukr dle chuti

Vybrané druhy ovoce omyjte a v případě větších plodů nakrájejte na kostky. Vyložte je na pekáč a přidejte koření. Směs na čaj zasypejte cukrem a pečte 30 minut na 200 stupňů. Ovoce pustí šťávu, což je žádoucí. Směsí včetně tekutiny naplňte vhodné zavařovací sklenice. Pokud chcete, můžete čaj zakápnout rumem, který přidá další aroma a prodlouží životnost dárku. Na závěr pečený čaj zavařte – a je to! Sklenici nazdobte nálepkami, provázky či cedulkou. Nebo ji nechte jen tak, i samotné ovoce udělá parádu.

A jak se čaj připravuje? Pár lžic zalijete horkou vodou jako normální čaj. Už cítíte tu vůni?

Tři zavařovací sklenice s utopenci, nakládaným hermelínem a kousky sýru MShev / Shutterstock.com

Nakládané dobroty jsou v kurzu

S čím se nespletete? Přece s luxusními utopenci, nakládaným camembertem nebo jinými druhy sýrů. Ani populární a zdravé kimchi vám neudělá ostudu. Výhodou je opět poměrně snadná příprava – a kombinovatelnost. Tyto jedlé dárky se totiž perfektně hodí do dárkového balíčku ke kvalitním pivům či vínům. A co třeba udělat degustační koš?

Jaké další jedlé dárky můžete letos připravit?

  • Domácí paštika rozhodně potěší. Nebo taková škvarková pomazánka?
  • Zůstaly vám letošní zavařeniny či marmelády? Podělte se. V dárkovém balení udělají radost nejen kolegům v práci.
Ulovte exkluzivní paštiky v akci
  • Domácí sirupy – těm to pod stromkem vážně sluší. Levandulový sirup? Nebo to letos bude růžový? Bylinkové sirupy nejsou ideální jen pro přípravu letních limonád, žízeň uhasí také v zimě. Kromě míchání s vodou krásně ozvláštní oblíbený čaj obdarovaného.
  • Sušenky, vděčný a chutný dárek nejen k Vánocům. Věděli jste, jak snadné je připravit sušenky také pro vaše čtyřnohé psí přátele?
  • Dipy, domácí omáčky a hořčice. Ty jsou skvělým dárkem zejména pro gurmány.

Vybrali jste? Pusťte se do přípravy, ještě stihnete uvařit, vyrobit či namíchat spoustu delikates k letošním Vánocům. A že se vám do toho nechce? Ve vašich oblíbených obchodech najdete rovněž spoustu dárkových dobrot.