Co je to kiwano? Chutná jako meloun a okurka. Jak ho správně jíst

Dvě kiwana: jedno v celku, druhé rozpůlené marcin jucha / Shutterstock.com

Exotické ovoce a zelenina jsou u nás symbolem Vánoc již od dob, kdy byly k dostání především cizokrajné pomeranče, mandarinky a banány. Dnes je ale jejich nabídka v obchodech podstatně větší a každým rokem se objevují nové druhy. Mnoho lidí však často neví, jak takové plody jíst – například právě pichlavé kiwano. Přečtěte si, jak s ním v kuchyni nakládat a co z něj připravovat.

Přečtěte si také

Obchodní centra v Praze prochází rekonstrukcí. Kdy znovu otevře Máj a Kotva?

Jak chutná kiwano?

Kiwano neboli „rohatá okurka“ či „rohatý meloun“ je oválná zelenina původem z Afriky. Pod její zářivě oranžovou slupkou posetou špičatými výrůstky najdete měkkou a šťavnatou zelenou dužinu se semínky.

Jeho chuť, jak už různé názvy kiwana naznačují, připomíná kombinaci okurek a melounu s nádechem kiwi, limetky i sladkých banánů. Pokud jste jej tedy nikdy neochutnali, určitě uznáváte, že tento lahodný koktejl stojí za to.

Plody kiwana ovšem vynikají nejen jedinečnou sladkokyselou chutí, nýbrž také významným obsahem vitamínu C, draslíku, hořčíku a železa (jeden kus vám pokryje asi 12 % doporučené denní dávky). Najdete v nich také dostatek vitamínu A i vlákniny.

Přineste si domů na Vánoce vůni exotiky

Podle čeho vybírat?

Při nákupu sledujte především barvu a stav slupky. Slupka by měla být krásně oranžová, pevná, bez otlačenin, bez skvrn a pohmožděnin (to platí i pro jednotlivé „růžky“). Na omak by měly být plody mírně měkké. Vyhněte se těm, které mají úplně tvrdou, nazelenalou slupku – ty se musí teprve nechat dozrát.

Doma je skladujte při pokojové teplotě, s jejich konzumací ale neotálejte – moc dlouho totiž nevydrží a nejlépe si je vychutnáte co nejdříve po nákupu.

Jak kiwano správně jíst? Podobně jako kiwi

Z plodů se konzumuje pouze dužina. Kiwano příčně rozřízněte na polovinu a dužinu vydlabejte lžičkou, případně ji lze „vysrkávat“ a vyjídat přímo ze slupky. Bílá semínka (která jsou podobná těm od okurky) jsou jedlá a měkká, takže je vybírat nemusíte. Kiwano se díky své zajímavé chuti hodí ke sladkým i slaným pokrmům, včetně grilovaného masa či steaků.

Salát z kiwana Jarvna / Shutterstock.com

Co z něj připravit? Inspirujte se našimi 4 tipy

  • Ovocný salát: Kiwano můžete v salátech kombinovat s ostatními druhy exotického ovoce (např. s mangem, žlutým i vodním melounem, kiwi, banány, ananasem, pomerančem apod.), piniovými oříšky, medem, sezamovým olejem atd.
  • Salsa z kiwana k masu: Do misky vydlabejte dužinu z jednoho kiwana, přidejte šťávu z limety, 1 prolisovaný stroužek česneku, hrst čerstvého nasekaného koriandru, hrst nasekané jarní cibulky, špetku mletého kmínu a trochu olivového oleje. Salsa se hodí jako studená omáčka ke steakům, grilovanému masu, zelenině i k tortillám.
  • Na zmrzlinu či do jogurtu: Dužina z kiwana se skvěle hodí do bílého jogurtu nebo jako osvěžující doplněk oříškové, vanilkové či jakékoliv jiné zmrzliny.
  • Do koláčů a dezertů: Kiwano dodá svěží chuť tvarohovým řezům, cheesecakům, ovocným košíčkům a jiným sladkým lahůdkám. A protože se v kuchyni používá podobně jako kiwi, doporučujeme z něj upéct klasické řezy s želatinou.

Kde ho koupit?

Nejširší nabídku exotických plodů najdete v hypermarketech právě o Vánocích.

  • Kiwano (cena se pohybuje kolem padesáti korun za kus) i další netradiční druhy ovoce, jako je třeba papája, physalis, granátové jablko, granadilla nebo červené banány seženete v kterémkoliv obchodním řetězci.
  • V akci koupíte například mango v Albertu, karambolu a marakuju v Kauflandu a liči v Bille.