UPS a FedEx očekávají, že v letošním roce zvýší sazby za přepravu. Jak jsme na tom u českých přepravců?

Balení zboží pro přepravu Ground Picture / Shutterstock.com

Zvyšování cen produktů je nepříjemné, a když se k němu navíc přidá zdražování dopravy, znamená to pro spotřebitele výdaje navíc. Největší doručovací společnosti plánují v roce 2023 zdražit své zásilky. Během pandemie investovaly nemalé peníze do rozvoje infrastruktury, ale jelikož dochází ke zpomalování ekonomiky a zvyšování nákladů, musí na to reagovat změnou sazeb. Zdražování dopravy ovlivnilo ceny doručení i u nás, stále ale nedosáhlo vrcholu.

Přečtěte si také

Jídlo jako bota britského generála: Hovězí Wellington podle receptu Jamieho Olivera budete zbožňovat

UPS a FedEx zdraží až o 10 %

Rok 2023 bude u UPS a FedEx ve jménu zdražování. Nedávná zpráva přepravní poradenské společnosti TransImpact uvádí, že tito dva doručovací giganti zdraží o 8–10 %.

UPS a FedEx jsou na západě největšími konkurenty, kteří se snaží držet sazby na podobné hladině. Rostoucí popularita online obchodu je přiměla během pandemie k významným investicím do své pracovní síly a infrastruktury. Jakmile se však poptávka začne ochlazovat, musí své marže chránit účtováním vyšších sazeb.

Ušetřete za dopravu – nakupte si v kamenných obchodech

Mnoho velkých dálkových dopravců, kteří obsluhují maloobchodníky, zažívá tlak na sazby tváří v tvář nadměrné kapacitě kontejnerů a klesajícím objemům, nemluvě o cenách pohonných hmot. Průzkum společnosti Peerless Research Group zjistil, že dopravci s menším nákladem než kamiony očekávají zvýšení sazeb o 5–14 %.

Zásilky od FedEx monticello / Shutterstock.com

Opakované zdražení České pošty

V České republice je situace podobná a dopravci na ni v roce 2022 aktivně reagovali. Opakované zdražení přichystala Česká pošta, která od listopadu zvýšila cenu za odesílání dopisů, balíků i poštovních poukázek. Základní cena její služby Balíkovna se zvýšila hned o 10 Kč na 75 Kč, s dobírkou je cena 94 Kč. U registrovaných uživatelů se zatím cena nemění a zůstává na 65 Kč bez a na 85 Kč s dobírkou.

„Vzhledem k rostoucím nákladům zejména na energie a pohonné hmoty jsme od 1. listopadu upravili ceník našich služeb. Dochází mj. ke zdražení obyčejného psaní o dvě koruny ze současných 19 korun a z 26 na 28 v případě prioritního,“ uvedl tiskový mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Další vlna zdražení přichází hned z úvodu roku 2023 – bude v řádech jednotek korun, ale i tak jde v krátké době o výrazné navýšení ceníku.

Kurýr předávající balíček Drazen Zigic / Shutterstock.com

Zdraží i české doručovací společnosti?

Od května 2022 zdražila Zásilkovna, cena za doručení balíčků do 5 Kg se zvýšila z 69 Kč na 79 Kč. Doručení na konkrétní adresu u ní ale zase zlevnilo, a to ze 115 kč na 109 Kč. Se zdražením přichází od 1.1. 2023 také společnost PPL. Jako důvod uvádí rostoucí tlak na zvyšování mezd, dopady inflace, rekordně nízkou nezaměstnanost a zvyšování cen energií. Jednotlivé služby zdraží až o 9 %.

Teprve čas ukáže, jak zdražování zásilek ovlivní nákupní apetit. Jelikož nikdo neví, jak se bude situace na trhu vyvíjet, lze očekávat, že mohou přijít i další úpravy cen, které mohou ve finále znamenat snížení zájmu o online nakupování.