Zakysané mléčné výrobky: Jak posílit imunitu a zažívání

Kysané mléčné výrobky prospějí vaší střevní mikroflóře Pixabay.com

Zakysané mléčné výrobky jsou populární nejen ve zdravé výživě, ale i obecně. Vyznáte se v nich? Víte, po kterých ideálně sáhnout a co vám vlastně přinesou? Přinášíme článek, díky kterému budete mít přehled.

Přečtěte si také

Zrušeno: Sbírka potravin letos kvůli koronaviru nebude. Velké řetězce věnují jídlo ze svých zásob
Zrušeno: Sbírka potravin letos kvůli koronaviru nebude. Velké řetězce věnují jídlo ze svých zásob

Správné trávení, podpora střevní mikroflóry a zdraví člověka. I takto se dají v kostce shrnout benefity, které přináší konzumace zakysaných mléčných výrobků. Chcete zažít jejich příznivý vliv na organismus doslova na vlastní (zažívání) kůži? Zařaďte je do běžného jídelníčku – prospějí malým i velkým strávníkům.

Kysané mléčné výrobky

Fermentované mléčné výrobky se vyrábějí pomocí mlékařské kultury. Ta se aplikuje do mléka (případně smetany). Mléko stojí, postupně kysá a na samotný závěr fermentace se ochladí. Poté je možné kysaným mléčným výrobkem naplnit obaly. Tento druh produktů je dobře stravitelný, proto vám neuškodí ani v případě, že samotné mléko příliš dobře nesnášíte.

Zařaďte kysané mléčné výrobky do běžného jídelníčku – prospějí malým i velkým strávníkům Pixabay.com

Vyznáte se ve výrobcích?

Zakysaných mléčných výrobků najdete v obchodech tolik, že je mnohdy těžké je rozeznat a vyznat se v nich. Jaké jsou mezi nimi základní rozdíly? 

  • Takové acidofilní mléko kysá pomocí mléčných bakterií Lactobacillus acidophilus. Jde o dost kyselý nápoj, který prospívá nejen trávení. 
  • Tento nápoj si mnozí mohou plést s kefírem, který je však kromě kysání navíc kvašený. Obsahuje tak nejen mléčné bakterie, ale i kvasinky. Jemně perlivý hustý kefír si zamilujete jako chutnou svačinu. 
  • Podobným produktem je pak také kefírové mléko, které však obsahuje méně kvasinek a je řidší.
  • V obchodech najdete také kysané podmáslí. Tato dobrota vzniká smícháním podmáslí a zakysaného mléka. Chuť je příjemně lahodná, obsah tuku nízký – a tak může jít o doplněk jídelníčku při redukční dietě. 
  • Dalším populárním produktem je pak kyška nebo zákys. Jde o mléčný výrobek, který je vyroben pomocí mléčné kultury – ať už jogurtové, smetanové nebo kefírové. 
  • Mezi nejznámější kysané výrobky patří bezesporu jogurt. Vzniká díky bakteriím, které milují teplo. Jde asi o nejvíce konzumovaný mléčný výrobek.
  • V kuchyni jistě hojně využíváte zakysanou smetanu, která vzniká fermentací smetany. Je výborná pro přípravu teplé i studené kuchyně.

Jak vybírat mléčné kysané výrobky?

Chcete-li dát přednost kvalitě a nakoupit výrobky, které jsou skutečně zdraví prospěšné, měli byste se vyvarovat těch, jejichž složení obsahuje zbytečné látky, které do nich vlastně ani nepatří. V jogurtech nebo kysaných mléčných výrobcích ve formě nápoje můžete najít různé škroby, zahušťovadla a především cukry. Takové výrobky se při zdravém jídelníčku nedoporučují. Dejte tedy přednost čistým a kvalitním produktům, které si můžete dát podle chuti. Podávejte je s ovocem, jako dip vlastní výroby, udělejte si kysaný koktejl – prostě vsaďte na osvědčenou kvalitu – sami si přidejte, co máte rádi.

Zakysané mléčné výrobky lze použít na mnoho způsobů, třeba jimi ochutit pečené lilky Pixabay.com

Lidl tipy? Žádné hříchy!

Pokud hledáte lahodné kysané mléčné výrobky, můžete zamířit do Lidlu jako já. Jejich produkty jsem si dlouhodobě oblíbila, proto je jinde nenakupuji. Na dipy a do polévek používám tučnou zakysanou smetanu z Lidlu, která báječně chutná.

Tip: Blue cheese dip nejen k masu? Nastrouhejte nivu do zakysané smetany a máte hotovo. 

Pokud chcete do jídelníčku zařadit poctivý tučný jogurt, opět nedám dopustit na velký jogurt řeckého typu ze stejného obchodu, který má jako jeden z mála slušné procento tuku, což se opět příjemně odráží na smetanové a velmi jemné chuti. Jogurt s 10 % tuku ráda kombinuji s čistým ovocem, ale abych se přiznala, nejraději jej používám do paleo jogurtového pečiva.

A co dál? Čas od času si pochutnám na zakysaném podmáslí, které v Lidlu seženete v litrové krabici. Je velmi jemné, řidší konzistence. Sáhnu po něm pokaždé, když nestihnu vyzvednout zákys nebo kefír z farmy z Beskyd. A k čemu je nejlepší? Přece ke šťouchaným bramborům s cibulkou. Jednou za čas je třeba zhřešit a ozvláštnit jídelníček, nemám pravdu?