Jogurtový nápoj se slanou chutí. Exotický ayran pomůže s trávením a dodá tělu minerály

Ayran ve sklenici, která je ozdobená kolečkem okurky a mátou etorres / Shutterstock.com

K létu neodmyslitelně patří i osvěžující nápoje. Kromě těch běžných a velmi oblíbených můžete vyzkoušet i takový, který jste dosud neochutnali. Až vás zase přepadne touha dokonale se osvěžit, zkuste třeba exotický jogurtový nápoj ayran, jejž si navíc připravíte za pár chvil v pohodlí svého domova. Tato jogurtová pochoutka, která se podává na Východě, je nejen vynikající, ale přináší i řadu zdravotních benefitů.

Přečtěte si také

Jak vyrobit domácí čokoládová Kinder vajíčka s překvapením? Zvládnete to hravě s formou i bez ní

Jogurtový nápoj z Východu

Jogurtový nápoj, který už po staletí konzumují obyvatelé Blízkého a Středního východu. V Řecku a na Kypru jej znají pod názvem ayrani, v Indii je znám jako lassi, v Íránu jako doogh a v Arménii jako tanh.

Ayran vzniká jednoduchým smícháním bílého jogurtu, vody a soli, ale základní recept je možné vyladit přesně podle svých představ. Kromě skvělé chuti dodá tělu také tolik potřebné bílkoviny a jogurtové kultury, které prospívají trávení.

Kebab se zeleninou a dresinkem v pita chlebu, ayran ve sklenici, koření Maddas / Shutterstock.com

Vyzkoušejte jej na dovolené

Pokud vycestujete na Blízký východ, s ayranem se zcela jistě setkáte. Dobře jej znají i na území Afghánistánu, Bulharska, Arménie, Libanonu či Ázerbájdžánu.

Prodává se ve stáncích s rychlým občerstvením a výborně se hodí k döner kebabu, grilovanému masu a zelenině, které činí stravitelnějšími. Zdejší muži jej běžně popíjejí na ulicích namísto piva, ale najdete jej i na jídelních lístcích luxusních restaurací. Podává se perfektně vychlazený a slouží také jako slavnostní přípitek k přivítání hostů.

Ayran má spoustu zdravotních benefitů

Díky obsahu živých jogurtových kultur plných probiotik je ayran výborným pomocníkem při bolestech břicha a žaludečních obtížích. Napomáhá také obnovovat střevní mikroflóru a tím upravuje trávení. Díky soli, již obsahuje, doplní tělu potřebné minerály. Kromě toho je ideálním zdrojem vápníku, vitamínu D a bílkovin, což ocení nejen vegani a vegetariáni.

Hotový ayran ve sklenici a ingredience na jeho přípravu: jogurt, sůl a voda Tati Liberta / Shutterstock.com

Vyzkoušejte ayran doma

Ayran se v Česku bez problémů sehnat, a to jak v supermarketech, tak v tradičních občerstveních s kebabem. Ačkoli není těžké jej koupit hotový, jeho příprava v domácnosti je více než jednoduchá. Do většího džbánu dejte 500 ml bílého neslazeného jogurtu a přilijte 250 ml studené vody.

Ačkoli tradiční turecký recept udává lžičku soli na litr vody, tato kombinace může být na někoho příliš slaná. Svou verzi proto solte opatrně a po špetkách. Vše důkladně promíchejte a vychlaďte v lednici. Podávejte s kostkami ledu.

Bílý jogurt na přípravu nápoje kupte se slevou

Tipy a triky pro ještě lepší chuť

Tradiční recept na ayran můžete i v domácích podmínkách ještě vylepšit. Vodu zkuste nahradit okurkovou šťávou, která mu dodá spoustu vitamínů, zvláště C a B. Pokud do základního receptu přidáte česnek, dodáte mu nejen šmrnc, ale také pořádnou dávku vitamínů. Česnek je totiž znám svými antibakteriálními a antivirovými účinky. Populární je také kombinace ayranu s mátou, díky níž získá osvěžující mentolový nádech.