Kefír – zázračný elixír zdraví. Na co je dobrý a co z něj připravit?

Kefír v láhvi a ve sklence Elena Medoks / Shutterstock.com

Kefír možná nepatří mezi nápoje, které byste často konzumovali nebo je používali jako surovinu při vaření. Pokud však dbáte na zdravý jídelníček, pak by vaší pozornosti neměl uniknout. Neprávem opomíjený kefír má totiž řadu zdravotních účinků.

Přečtěte si také

Krtkův dort úplně jinak, než jak ho znáte!

Proč pít kefír aneb účinky na zdraví

Kefír se vyrábí z kozího, kravského nebo ovčího mléka a zejména kefírového zrna, které obsahuje přátelské bakterie, kvasinky a laktobacily. Všechny tyto složky mají pro lidské střevo cenu zlata. Pozitivně totiž ovlivňují zažívání a střevní mikroflóru. Konkrétně zamezují shromažďování a hnití potravy ve střevech, odkyselují organismus a produkují enzymy rozkládající těžce stravitelné látky. Například laktózu v mléce, proto si kefír mohou dopřát i lidé trpící laktózovou intolerancí.

Dostali jste chuť na kefírové mléko?

Pravidelně by kefír měli konzumovat také lidé, které sužuje vysoký cholesterol, revma či alergie. Díky množství prospěšných bakterií pomáhá léčit i vnitřní a vnější záněty v těle. Má také silné antibakteriální účinky, což v této době přijde vhod.

Kefír je lehce nakyslý a jemně perlivý, tyto vlastnosti má na svědomí kvasný proces. Oproti mléku má hustší konzistenci a chutí připomíná řecký jogurt. Pokud vás ale neláká představa každodenního pití fermentovaného nápoje, můžete si z něj připravit i lahodné pokrmy, lívance, buchty nebo polévku.

Kefírové lívance s rybízem tasha_lyubina / Shutterstock.com

Recept na rychlé kefírové lívance

Budete potřebovat:

  • 0,5 litru kefíru
  • 1 lžíci cukru
  • 2 vejce
  • 1,5 hrnku polohrubé mouky
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • špetku soli

Tip: Chcete-li sladší těsto, přidejte ještě 0,5 balíčku vanilkového cukru

  • marmeláda, Nutella
  • moučkový nebo skořicový cukr na posypání

Postup:

  1. Prosetou mouku smícháme s jedlou sodou, přidáme cukr, sůl, vejce a prošleháme metličkou.
  2. Postupně přiléváme kefír a znovu zamícháme.
  3. Na rozpáleném lívanečníku smažíme na oleji nebo na másle lívance, dokud nezískají zlatou barvu.
  4. Hotové lívance podáváme s marmeládou, povidly, Nutellou nebo posypané skořicovým cukrem či zalité javorovým sirupem.

Tip: Pokud nemáte lívanečník, rozlijte těsto na pánev tak jako palačinky.

Ukrojený kousek kefírové buchty na talířku dore art / Shutterstock.com

Recept na kefírovou buchtu

Budete potřebovat:

  • 3 hrnky (o objemu 200 ml) hladké mouky
  • 1,5 hrnku třtinového cukru
  • 0,5 litru kefíru
  • 4 lžíce medu
  • 2 lžíce holandského kakaa
  • 2 lžičky skořice
  • 1 lžíci jedlé sody
  • 0,5 hrnku oleje
  • 1 vejce
  • máslo a mouku na vymazání formy
  • čokoládu na ozdobení

Nezapomeňte do receptů na mouku v akci

Postup:

  1. Mouku prosejeme, přidáme sodu, cukr, med, kakao, skořici, olej a kefír a prošleháme šlehačem.
  2. Vhodný pekáček nebo plech vymažeme máslem a vysypeme moukou.
  3. V elektrické troubě pečeme na 180° Celsia zhruba 20 minut, v plynové 20–30 minut. Stav pečení kontrolujeme pomocí špejle.
  4. Vychladlou buchtu přelijeme čokoládou rozpuštěnou ve vodní lázni a zdobíme kokosem.
Polévka s kefírem Aeril / Shutterstock.com

Recept na kefírovou polévku

Na 4 porce budete potřebovat:

  • 1 litr kefíru
  • 300 ml vody
  • 2 větší brambory
  • 1 velkou mrkev
  • bobkový list
  • nové koření
  • 1 lžíci hladké mouky
  • sůl
  • 1 hrst petržele

Postup:

  1. Kefír vyndáme z lednice o hodinu dříve, než se do polévky pustíme, zabráníme tak jeho sražení.
  2. Oloupané a nakrájené brambory vaříme spolu s mrkví do poloměkka, přidáme kefír, vodu, bobkový list a zahustíme moukou. Podle chuti osolíme a opepříme.
  3. Vaříme na mírném ohni 20 minut.
  4. Zdobíme čerstvou petrželkou.