Kefír možná nepatří mezi nápoje, které byste často konzumovali nebo je používali jako surovinu při vaření. Pokud však dbáte na zdravý jídelníček, pak by vaší pozornosti neměl uniknout. Neprávem opomíjený kefír má totiž řadu zdravotních účinků.
Kefír se vyrábí z kozího, kravského nebo ovčího mléka a zejména kefírového zrna, které obsahuje přátelské bakterie, kvasinky a laktobacily. Všechny tyto složky mají pro lidské střevo cenu zlata. Pozitivně totiž ovlivňují zažívání a střevní mikroflóru. Konkrétně zamezují shromažďování a hnití potravy ve střevech, odkyselují organismus a produkují enzymy rozkládající těžce stravitelné látky. Například laktózu v mléce, proto si kefír mohou dopřát i lidé trpící laktózovou intolerancí.
Kupte se slevou Kefírové mléko ochucené Mlékárna Valašské Meziříčí.
Pravidelně by kefír měli konzumovat také lidé, které sužuje vysoký cholesterol, revma či alergie. Díky množství prospěšných bakterií pomáhá léčit i vnitřní a vnější záněty v těle. Má také silné antibakteriální účinky, což v této době přijde vhod.
Kefír je lehce nakyslý a jemně perlivý, tyto vlastnosti má na svědomí kvasný proces. Oproti mléku má hustší konzistenci a chutí připomíná řecký jogurt. Pokud vás ale neláká představa každodenního pití fermentovaného nápoje, můžete si z něj připravit i lahodné pokrmy, lívance, buchty nebo polévku.
tasha_lyubina / Shutterstock.com
Tip: Chcete-li sladší těsto, přidejte ještě 0,5 balíčku vanilkového cukru
Tip: Pokud nemáte lívanečník, rozlijte těsto na pánev tak jako palačinky.
dore art / Shutterstock.com
Kupte se slevou Mouka Babiččina volba.
Aeril / Shutterstock.com