Jaké potraviny se vyplatí nakupovat v Polsku?

Vstup do polského supermarketu Biedronka uslatar / Shutterstock.com

Češi z pohraničí i dnes jezdí nakupovat do Polska nebo Německa. Je to stále tak výhodné jako před lety? Záleží na velikosti a frekvenci nákupů, typu zboží i vzdálenosti od prodejny. Běžné potraviny tam ale seženete až o třetinu levněji. Potvrzuje to i naše srovnání konkrétních produktů, které jsme vybrali v Česku a Polsku.

Přečtěte si také

Chybí vám zákusky z IKEA? Tradiční švédský mandlový dort si můžete upéct i doma

Základní potraviny bez DPH

Nižší ceny byly v Polsku vždy, a nyní navíc tamní vláda zrušila DPH na základní potraviny a benzín. Nařízení má platit minimálně do konce letošního roku. Do té doby tam tedy plánují jezdit tisíce Čechů.

„My nakupujeme hlavně plenky, máslo, salámy a sýry. Každý měsíc tak ušetříme 5 až 6 tisíc korun,“ popisuje například svoje zkušenosti zákaznice z Ostravska.

Nákupní vozík se zbožím vedený mezi regály v supermarketu 1000 Words / Shutterstock.com

Příklady mluví za vše

Mnohem levněji vyjde v Polsku například maso. Ceny mléčných výrobků, ovoce a zeleniny se neliší tak výrazně. Při odběru většího množství produktů ale rozdíl poznáte, protože ušetříte stovky korun. Které produkty seženete levněji?

Maso a mléčné výrobky

  • Nejprve jsme se podívali na cenu vepřové krkovice, která u našich severních sousedů běžně stojí pod 70 Kč, v českých maloobchodních řetězcích se ale ani v akci nedostane pod 110 Kč.
  • Cena šunky je naopak celkem srovnatelná – v akcích za ni dáte u nás i u sousedů kolem 16 Kč, v závislosti na výši slevy. Obdobně srovnatelné jsou i ceny párků.
  • Zajímavé je naopak srovnání másla. U nás jsme ho sehnali za 45 Kč, zatímco v Polsku jsme zaplatili 38 Kč. A sýr mozzarela? Ve vybraných obchodech jej u našich sousedů seženete i za zhruba 14 Kč.
Nakupte si máslo za aktuálně nejnižší cenu

Kupte se slevou Máslo Tatra.

Porovnat slevy

Ovoce a zelenina

  • Brambory se v kuchyni nikdy neztratí – i proto se vyplatí nabrat si jich v Polsku více. Zatímco u nás je seženete za 8–12 Kč v akci, v Polsku je pořídíte i za 5 Kč/kg.
  • Máte radši chuť na něco kyselejšího? Oblíbené kyselé okurky nakládačky se u nás pohybují v akcích kolem 55 Kč za kilogram, v Polsku je ale pořídíte i o 8 Kč levněji.
  • Jablka pak u nás podražila na minimálně 25 Kč/kg, ale v Polsku se stále drží v přepočtu pod 20 Kč.
Totem čerpací stanice Orlen s polskými cenami za pohonné hmoty Vytautas Kielaitis / Shutterstock.com

Další výrobky

  • Došel vám olivový olej? Pokud jej nakoupíte u našich sousedů, ušetříte i desítky korun, jeho cena tam totiž klesá až k 75 Kč za 750 ml.
  • A nezapomeňte ani na děti. Oblíbené čokolády Kinder můžete v našich obchodech koupit za zhruba 25 Kč/100 g. U sousedů však narazíte i na cenu nižší než 20 Kč/100 g.
  • K nákupu samozřejmě můžete přihodit i drogerii, řiďte se ale výší slevy. Ceny za mycí a prací prostředky či čističe jsou totiž i v Polsku srovnatelné s těmi našimi.
Spravte si náladu kouskem sladkého

Ještě výhodněji díky akčním nabídkám

Maximální úsporu vám zajistí nákup ve slevových akcích – a nově je pro vás mapuje i Kupi.cz. Až si tedy budete psát nákupní seznam, nezapomeňte se podívat do sekce s polskými letáky. Najdete tam nejen řetězce s potravinami, ale i prodejce drogerie nebo nábytku.

Vyplatí se i benzín?

Cena benzínu klesá i u nás, aktuálně se dostala už pod 40 Kč hlavně na čerpacích stanicích ONO. Pokud ale v Polsku natankujete, určitě neproděláte. Ani u pohonných hmot tam totiž neplatíte DPH. Například lidé z Liberecka nejčastěji jezdí na čerpací stanici ONO v nedaleké Bogatynii.