Na kolik letos vyjde výbava pro školáka? A jak na pomůckách alespoň částečně ušetřit?

Školní batoh a potřeby S_Photo / Shutterstock.com

První školní den se nezadržitelně blíží, a tak je nejvyšší čas nakoupit dětem vše potřebné. Tři čtvrtiny rodičů ale musí výdaje omezit. Jen za školní pomůcky totiž zaplatí přibližně 6 000 Kč. To ale nejsou zdaleka jediné výdaje, ještě více je budou stát kroužky a další volnočasové aktivity. Co budou potřebovat žáci na prvním i druhém stupni? A jak na pomůckách alespoň částečně ušetřit?

Přečtěte si také

Zlatá česká klasika: Na luxusní bramborový salát s majonézou nedáme dopustit

Co potřebují prvňáčci?

Základem výbavy do 1. třídy je určitě kvalitní aktovka. Nesmí jí chybět vyztužená záda, bezpečnostní prvky ani prostorné kapsy. Pohodlí při každodenním nošení zajistí ergonomický tvar a lehký, ale zároveň odolný materiál. To jsou důvody, proč cena aktovek běžně neklesne pod 1 500 Kč.

„Školní batohy pro první ročník se tak nyní pohybují mezi 1 700 až 2 150 korunami. Záleží, pro jak vysoké dítě batoh vybíráte, zda má batoh blikačku, vyměnitelné obrázky nebo jiné designové aplikace,“ i to totiž podle marketingového managera výrobce školních batohů Topgal ze Šternberka Libora Chaloupky ovlivňuje cenu. V aktuálních slevových akcích ale najdete i modely do 1000 Kč. Přesto je aktovka v rozpočtu nejvýraznější položkou.

Vyhrajte nákup za tři tisíce v Kauflandu

Zapojte se do soutěže, která probíhá na Facebooku Kupi.cz, kde máte možnost vyhrát jeden ze tří poukazů v hodnotě 3 000 Kč zdarma na nákupy v Kauflandu a vybavte vašeho školáka do nového školního roku.

Jak soutěžit?

  1. Prolistujte si akční leták Kauflandu zde: nakupi.cz/kaufland-zpatky-do-skoly
  2. Napište nám do komentářů pod soutěžní příspěvek na Facebooku Kupi, co z aktuálního letáku by vašeho školáka potěšilo nejvíc a proč.
  3. Soutěž probíhá od středy 24. srpna 2022 do 30. srpna 2022, 23:59 hod. Tři výherce, kterým během září pošleme poukázky na nákup v hodnotě 3 000 Kč, vyhlásíme 31. srpna 2022.

Základní školní potřeby

Potom přichází na řadu penál, který se dá sehnat už za 100 Kč. Přesto se do něj vejdou všechny psací potřeby, zejména speciálně tvarované pero, tužky, guma, pastelky. nůžky, ořezávátko, malé pravítko a lepidlo.

Pohlídejte si v akci školní batoh

Kupte se slevou Batoh Oxybag.

Porovnat slevy

Potřeby na výtvarnou výchovu se vejdou do krabice od bot, ale každý malý umělec ocení speciální kufřík. Co by v něm měl najít?

  • vodovky, tempery, lepidlo, voskovky, kelímek na vodu, modelínu, hadřík, igelit na lavici, štětce

To ale není zdaleka všechno, pořídit budete muset také desky na sešity a učebnice i desky na čísla a písmenka. Naopak obaly na sešity a učebnice doporučují učitelé kupovat, až je děti donesou ze školy domů.

Dívka si vybírá fixy v papírnictví Nomad_Soul / Shutterstock.com

Nezapomeňte na sport i svačiny

Dále nezapomeňte ani na oblečení na tělocvik, přezůvky a ručník a na vše budete potřebovat speciální pytlík. Do tělocvičny se nosí tričko a kraťasy, na ven tepláková souprava. Cvičky nebo tenisky je třeba vybírat s bílou podrážkou, aby neušpinily podlahu. A to samé platí i pro bačkory.

Ještě jsme ale nezmínili to nejdůležitější – žádný školák se neobejde bez krabičky na svačinu a láhve na pití. V akci pořídíte svačinový box už za 50 Kč, jinak se většinou pohybuje kolem 70 Kč.

Až skončí škola, začínají kroužky

Tím však zářijové výdaje na školáka nekončí. Rodiče musí počítat s dalšími platbami v řádech tisíců za družinu, kroužky, adaptační kurzy, platby do třídních fondů a samozřejmě stravné.

  • Z aktuálního průzkumu České bankovní asociace a firmy Ipsos vyplývá, že v září počítají tři čtvrtiny rodičů zvýšené výdaje „za školu“ do 6 tisíc korun. Zatímco 62 % rodin zvládne zvýšené výdaje uhradit ze současných příjmů domácnosti, 29 % bude financovat školáky z rodinných úspor.
Školní potřeby na stole Zb89V / Shutterstock.com

Žáci 1. stupně

Ve vyšších ročnících se nic zásadně nemění. Jen přibudou rýsovací potřeby na geometrii. Na nákupním seznamu by vám tedy neměl chybět úhloměr nebo trojúhelník s ryskou a celou výbavu doplní ještě tvrdé tužky č. 3 a kružítko.

Druhý stupeň

Klasickou aktovku později nahradí multifunkční batoh, který si teenager nejspíš sám vybere. Měl by mít dvě až tři komory a samozřejmě i ergonomický tvar. A místo penálu bude bohatě stačit pouzdro na tužky.