Podle čeho vybrat v obchodě opravdu kvalitní čokoládu?

Žena drží tabulkové čokolády Pixel-Shot / Shutterstock.com

Asi nemusíme zmiňovat, jak báječná je čokoláda. Dokáže zachránit i ten nejvíce stresující a náročný den, obsahuje plno hořčíku a dalších látek, které mají pozitivní vliv na naše tělo i mysl. Má to ale háček. Aby opravdu čokoláda takové účinky měla a nebyla jen hmotou plnou cukru a nezdravého tuku, musíte si umět vybrat tu správnou.

Přečtěte si také

Jojoba je zázrakem pro pokožku. Jaké má přínosy a proč se používá v kvalitní kosmetice?

Jaká je nejlepší čokoláda?

Pokud zvolíte čokoládu s vysokým obsahem kakaa a se správným složením, nemusíte se této pochoutky vzdávat ani při dietě. Samozřejmě ale nespoléhejte na to, že čím je čokoláda kvalitnější a má tak na náš organismus vlivnější účinky, tím jí můžete sníst více. Pár čtverečků hořké čokolády s vysokým obsahem kakaové sušiny (ideálně kolem 70 %) je však denně povoleno.

Mlsejte čokoládu v akci

Nejlahodnější zdroj vitamínů a minerálů

Čokoláda blahodárně působí na naše zdraví i psychickou pohodu. Kakao je jedním z nejlepších (a nejchutnějších) antioxidantů. Ty jsou známými bojovníky proti civilizačním chorobám i stárnutí. Obsahuje také tzv. flavonoidy, které snižují krevní tlak, příznivě působí na kardiovaskulární systém nebo na prokrvování kůže, což přirozeně zlepšuje její stav. Je významným zdrojem železa, hořčíku, manganu, vlákniny i vitamínů A, K nebo B2, který přispívá ke správnému fungování srdce a dalších orgánů.

Kakao spolu s obsaženým hořčíkem udržuje v rovnováze krevní tlak, zlepšuje mozkovou činnost a koncentraci. Čokoláda také účinně pomáhá zahánět stres nebo deprese. Je to díky obsažené látce fenylethylamin, která nutí mozek vyplavovat endorfiny.

Žena si vybírá čokoládu v cukrárně BearFotos / Shutterstock.com

Jak poznat kvalitní hořkou čokoládu?

Zcela logicky u kvalitních čokolád platí, že čím méně surovin obsahují, tím lépe. Hořká čokoláda by měla obsahovat min. 35 % kakaové hmoty (sušiny), dále kakaové máslo, cukr (nejlépe třtinový) a emulgátor – pouze sójový lecitin, který se přidává pro dosažení lepší konzistence.

  • TIP: Nezapomeňte, že čím méně obsahuje čokoláda kakaové sušiny, tím více je její deficit doplňován přidaným cukrem.

Jediným tukem by ve složení hořké čokolády mělo být zmíněné kakaové máslo, které vzniká při zpracování kakaových bobů. Je však poměrně drahé, a proto bývá v méně kvalitních čokoládách nahrazováno jinými rostlinnými tuky – mléčným, palmovým, ztuženým apod. Tyto přidané tuky navíc obsahují více mastných kyselin, které mohou mít naopak při zvýšené konzumaci neblahý vliv na hladinu cholesterolu nebo na činnost srdce a cév. Hořká čokoláda by však měla kakaového másla obsahovat vždy minimálně 18 %.

Investice do čokolády se vyplatí

Investovat do kvalitní čokolády se vyplatí nejen díky jejím příznivým účinkům na naše zdraví, ale i pro chuťový zážitek. Sníst čokoládu na posezení (ať je sebe víc kvalitnější) nikdy našemu zdraví neprospěje. Pokud dodržíte dávkování „pár čtverečků denně“, dražší čokoláda vám vydrží delší dobu a nemusíte mít z jejího pořízení finanční výčitky. Navíc si na ní mnohem víc pochutnáte.

A pokud jsme vás nepřesvědčili, i tak pro vás máme dobrou zprávu. Když v nezávislém testu hodnotili spotřebitelé levné hořké čokolády, mnohé z nich dosáhly velmi uspokojivých výsledků. Kvalitní čokoládu s vysokým obsahem kakaa si tak můžete za trvale nižší cenu zakoupit například od značky dmBio nebo Excellent Baron, kterou seženete v prodejnách Albert.