Pozor na olovo v domácích vejcích: Výsledky australské studie vás nemile překvapí

Vejce na stole Krasula / Shutterstock.com

Chuťově se kupovaná vajíčka těm domácím rozhodně nevyrovnají. Jak ale dokazuje nedávný australský výzkum, nejde o jediný rozdíl a komerční chovy mají i svoje výhody. Vejce z nich totiž obsahují mnohem méně olova. Jak je to možné? A na co bychom si měli dát při nákupu pozor?

Přečtěte si také

Výborné sladké jídlo našich babiček: Báječnými šlíšky s mákem se zavděčíte i dětem

Velký paradox

Domácí vajíčka považujeme za zdravější, a tak jsme ochotni za ně zaplatit mnohem více než za ta ze supermarketu. Opak ale můžou být pravdou, jak nedávno potvrdili i australští vědci. Po dobu 20 let zkoumali kvalitu vajec z domácích chovů v Sydney a Melbourne a nestačili se divit, kolik škodlivých látek v nich našli. Například obsah olova byl až čtyřicetkrát vyšší než u vajec z komerčních chovů. Povolené množství 100 miligramů překročila zhruba polovina testovaných vzorků.

Kde najdete vejce v akci?

Problém je v kontaminované půdě

Olovo přijímají slepice i další domácí zvířata ze znečištěné půdy. Ve zkoumaných oblastech se totiž toleruje až dvakrát větší koncentrace této látky, než je optimálních 117 mikrogramů na kilogram. A podrobných studií na toto téma zatím vzniklo jen málo, větší pozornost věnovali vědci zelenině a ovoci. K neproblematičtějším oblastem v každém případě patřilo okolí starých domů, které běžně obsahovaly olovnaté barvy a materiály.

Sledujte informace o původu vajec

Požití olova může člověku způsobit nejrůznější zdravotní obtíže, a to i v zanedbatelném množství. Nejčastěji dochází k poškození ledvin nebo srdečním problémům. Na původ vajec byste se tedy měli zaměřovat, ať už je kupujete kdekoliv. Nejde jen o rozdíl mezi volným, halovým a klecovým chovem, který zjistíte podle symbolu na skořápce. Ekologické a bio produkty pak mají ještě svoje speciální označení. Důležité je ale také konkrétní místo, kde slepice žily, nebo to, čím je chovatelé krmili.