Pojišťovny dávají příspěvky lidem, kteří mají celiakii nebo jiné dietní omezení

Pekař zapichuje cedulku s nápisem gluten free do pečiva Daisy Daisy / Shutterstock.com

Lidem s bezlepkovou dietou se nákupy potravin hodně prodraží. Speciální chleby stojí i dvakrát více než ty klasické a u mouky je rozdíl ještě vyšší. O mnoho lépe na tom nejsou ani diabetici nebo lidé s jinými metabolickými problémy. Aktuální míra inflace tomu nepomáhá. Naštěstí stále existují cesty, jak ušetřit. Jednou z nich je i příspěvek od zdravotní pojišťovny.

Přečtěte si také

Domácí jogurt si připravíte jen ze 2 surovin. A ani nemusíte hned pořizovat jogurtovač

Zpět dostanete až čtvrtinu nákladů

Výše kompenzace při bezlepkové dietě se u každé pojišťovny liší, ale nejlépe jsou na tom děti a studenti do 26 let. Například VZP jim nově přispívá 4 000 korun za pololetí. Rodiče jim za to mohou nakoupit potraviny domů, ale také bezlepkové školní obědy.

Naopak lidé v produktivním věku dostanou maximálně polovinu. Průměrné roční náklady má přitom celiak zhruba o 36 tisíc korun vyšší než člověk bez specifické diety.

Žena s kudrnatými vlasy si přístrojem měří hladinu cukru v krvi z prstu New Africa / Shutterstock.com

Kdo další má na kompenzaci nárok?

Příspěvky se týkají i dalších dietních programů a také prevence cukrovky. Konkrétní podmínky stanovuje každá pojišťovna individuálně a informuje o nich na svých webových stránkách. Jako příklad opět můžeme uvést VZP, která lidem s vybraným dědičným onemocněním metabolismu poskytne až 12 tisíc korun ročně a diabetikům proplatí náklady na zdravotnické potřeby a služby do výše 3 000 korun.

„Vzhledem k rostoucím cenám zboží způsobeným vysokou inflací navrhujeme navýšení příspěvků u programů, kde je růst cen nejvíce patrný. To je mj. u speciálních dietních potravin. Chceme tím podpořit naše klienty, aby mohli i při současné inflaci nadále dodržovat doporučení lékařů a dietní omezení,“ vysvětluje Ivan Duškov, náměstek ředitele VZP ČR pro služby klientům.

Pozor na podmínky

Abyste příspěvek obdrželi, musíte pojišťovně dodat potvrzení o své diagnóze i další potřebné dokumenty. A to ve stanoveném termínu, zpravidla korespondenčně nebo elektronicky. Žádost ale není možné podávat zpětně nebo v období, kdy jste se přeregistrovali od jiné pojišťovny.