Co je pomalý hrnec a proč v něm vařit?

Pomalý hrnec na kuchyňské lince s pokrmy Sage

Vaření v jediném hrnci, které pomalu, ale jistě vede k výsledku – lahodnému pokrmu, na němž si pochutná celá rodina. Využít můžete moderní pomalý hrnec, přístroj, který šetří čas i peníze. Co však nešetří, jsou vaše chuťové buňky. Přinášíme hned několik receptů na sladké a slané pochoutky z pomalého hrnce, díky kterým si tohoto pomocníka do kuchyně zaručeně zamilujete!

Přečtěte si také

Vrací zákazníci nechtěné zboží zpátky na své místo? Tvrdí, že ano, ale realita je jinde

Co je to pomalý hrnec?

Další spotřebič, který zabírá místo v kuchyni? Kdepak! Pomalý hrnec je pomocníkem číslo jedna, jenž vám v nejvytíženější místnosti domova ušetří spoustu práce a času. Nemusíte stát u plotny, míchat nebo hlídat konzistenci pokrmu. Prostě a jednoduše vše vložíte do přístroje, nastavíte časovač a můžete vyrazit třeba na dobrou kávu.

Jak probíhá vaření? Zjednodušeně řečeno – samo. Proces nemusíte kontrolovat, do hrnce není třeba nic přidávat, dokonce ani vodu ne. Vaření zpravidla trvá od tří do 12 hodin při plném zachování chuti a výživových hodnot potravin, to zní skvěle, ne? Navíc v těch nejlepších můžete v podstatě připravovat vše! Smaží, zapékají, dusí, pečou, vaří i v páře a dokážou připravit jogurt nebo v nich můžete nechat kynout těsto.

Doporučujeme:

  • Sencor SPR 5500SS (2 790 Kč). Hrnec s objemem 6 litrů nejenže krásně vypadá, má vyjímatelnou nádobu, kterou můžete mýt v myčce, ale disponuje i čtyřmi přednastavenými programy na vaření a pěti programy pro smažení bez tuku. Dokonce se v něm dá připravit kromě vývaru, omáček, rýže, masa a zeleniny i domácí jogurt.
  • Sage BPR700BSS The Fast Slow Pro (7 490 Kč, Planeo Elektro) je multicooker, který spojuje funkce klasického tlakového hrnce, automatického vaření se stále populárnějším pomalým vařením. Hrnec automaticky přizpůsobuje čas, teplotu a tlak mezi standardním a pomalým vařením a je vybaven duálními snímači pro přesnější kontrolu teploty a tlaku. Díky velkém podsvícenému displeji vidíte, jaký program je právě nastaven. Na hrnci si můžete pro ještě lepší výsledek navolit i nadmořskou výšku (dokonalé nastavení optimálního tlaku). Práci ulehčí 6 přednastavených chytrých programů, díky kterým zvládne přípravu jídel opravdu každý i bez čtení návodu.
Pomalý hrnec s hranolkami SENCOR

Recept pro pomalý hrnec: Mrkvový koláč

Máte chuť na lahodný moučník? Vyzkoušejte náš recept na mrkvový koláč z pomalého hrnce. Ano, budete překvapeni, ale i tuhle dobrotu v přístroji snadno připravíte.

Potřebujete:

  • 250 g třtinového cukru
  • 2 čajové lžičky vanilkového cukru
  • 4 vejce
  • 200 ml oleje
  • 280 g hladké mouky
  • 2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 2 čajové lžičky jedlé sody
  • 2 čajové lžičky skořice
  • 450 g strouhané mrkve
Mrkve kupte v akci

Kupte se slevou Mrkev.

Porovnat slevy

Ze všech surovin vypracujte těsto. Následně vymažte nádobu hrnce máslem a nalijte do ní připravené těsto. Uhlaďte jeho povrch a zakryjte ho několika vrstvami kuchyňských utěrek. Poté stačí hrnec přiklopit pokličkou a péct na první stupeň zhruba dvě a půl hodiny. Po dopečení můžete vyzkoušet špejlí, zda je mrkvový koláč připraven. Tuto dobrotu můžete servírovat samostatně, případně s džemem či šlehačkou. Pochutnají si malí i velcí mlsouni.

Žena s brýlemi stojí v kuchyni u otevřeného pomalého hrnce, na lince má papriky a zelí Ekaterina Bratova / Shutterstock.com

Recept pro pomalý hrnec: Alsaské kysané zelí s vepřovým masem a klobáskami

Milujete kysané zelí? Pak si jistě pochutnáte na francouzském receptu, který jsme pro vás přichystali. Na jeho přípravu potřebujete kromě pomalého hrnce:

  • 250 g slaniny nebo špeku
  • 1 polévkovou lžíci olivového oleje
  • 1 kg kysaného zelí
  • 1 zelené jablko
  • 1 cibuli
  • 4 stroužky česneku
  • 8 nových brambor
  • 400 g vepřové plece
  • 2 vepřové klobásky
  • hřebíček
  • jalovec
  • bobkový list
  • 375 ml suchého bílého vína
  • sůl a pepř
Maso se vyplatí koupit levněji

Cibuli, česnek a slaninu opečte na pánvi dozlatova. Zelí smíchejte se strouhaným jablkem a promíchejte s osmaženou směsí. Do nádoby pomalého hrnce dejte polovinu zelí, navrch naskládejte nakrájené brambory, plátky masa a kolečka klobásy. Přidejte koření a poté navrstvěte zbylou část zelí. Osolte, opepřete a podlijte vínem. Pokrm vařte čtyři hodiny. Dobrou chuť.

V pomalém hrnci se vaří masová směs sherwood / Shutterstock.com

Recept pro pomalý hrnec: Vynikající boloňská omáčka

Lahodná a oblíbená boloňská omáčka bude ještě lepší, když ji připravíte v pomalém hrnci. Potřebujete:

  • 1 polévkovou lžíci olivového oleje
  • 750 g mletého hovězího masa
  • 250 g italské klobásy salsiccia
  • 4 plátky slaniny
  • 2 červené cibule
  • mrkev
  • řapíkatý celer
  • 2 stroužky česneku
  • 1 polévkovou lžíci másla
  • 3 lžíce rajčatového pyré
  • 2 plechovky krájených rajčat
  • 375 ml hovězího vývaru
  • 1 čajovou lžičku cukru
  • bobkový list
  • tymián
Pohlídejte si krájená rajčata v akci

V nádobě pomalého hrnce rozehřejte olej na střední teplotu a vsypte mleté maso s klobáskou a slaninou. Nechte pět minut smažit dozlatova. Vypečenou šťávu opatrně slijte. Mezitím v jiné nádobě na másle osmažte cibuli, mrkev a řapíkatý celer s česnekem. Přidejte rajčatové pyré a nechte chvíli povařit.

Hotovo – teď vše jen přidejte do pomalého hrnce k masu, přilijte rajčata z plechovky, vývar, koření a nechte směs vařit osm hodin na nízkém stupni. Nakonec po dovaření osolte, opepřete a podávejte s těstovinami a parmezánem.