Lidl končí s bezplatným nabíjením pro elektromobily. Pozor, kde a jak dlouho dobíjíte, může vás to vyjít draho

Auto u dobíjecí stanice u obchodu Lidl kasakphoto / Shutterstock.com

Dobíjecí stanice pro elektromobily provozuje Lidl v ČR už od roku 2017. Nyní je mohou využívat řidiči u 40 prodejen po celé republice. Nově ale nebudou zdarma. Řetězec oznámil, že je během srpna všechny zpoplatní. Jaké k tomu má důvody? A je stále možné na nabíjení ušetřit?

Přečtěte si také

5 tipů na rychlý víkendový oběd: Tato jídla uvaříte do hodiny!

Zákazníci přišli o velký benefit

Podle zástupců Lidlu zdaleka nejde jen o zdražování energií. Větším problém byl v tom, že v posledních letech elektromobilů výrazně přibylo a nabíjení využívali i řidiči, kteří v prodejně nenakupovali. Poctiví zákazníci se tedy volného stojanu mnohdy nedočkali. V porovnání s ostatními poskytovateli ale zůstává cena velmi příznivá. Za AC dobíjení zaplatíte 5,90 Kč/kWh. Rychlejší DC dobíjení vás vyjde na 6,90 Kč/kWh.

„V poslední době došlo k výraznému nárůstu ceny elektřiny a také k nárůstu počtu elektromobilů, a tím k navýšení cen za dobíjení ve veřejných dobíjecích stanicích. Tento krok samozřejmě vedl k tomu, že řidiči elektromobilů začali více a více využívat naše dobíjecí stanice, které byly doposud zdarma, a to i v případech, kdy u nás nenakupovali,” komentuje rozhodnutí mluvčí Lidlu Tomáš Myler.

Elektromobil u obchodu Lidl Maurizio Fabbroni / Shutterstock.com

Nejlevněji nabijete elektromobil doma

Pokud máte možnost dobíjet elektromobil přímo u vašeho domu, rozhodně toho využijte. Jen si nezapomeňte pohlídat nízký tarif, se kterým budete jezdit za méně než korunu na kilometr. A pozor, i obyvatelé městských bytů mají podobné možnosti, zejména v podzemních garážích. Stačí se domluvit na instalaci příslušných zásuvek nebo takzvaných wallboxů.

U řetězců počítejte se zdržením

Štěstí stále můžete zkusit u Billy, Kauflandu nebo Globusu. Bezplatné je ale pouze pomalé dobíjení u vybraných prodejen. Navíc musíte počítat s velkou obsazeností a různým omezením. Nabíjet je možné pouze v otevírací době supermarketů a většinou k tomu potřebujete mít nainstalovanou aplikaci příslušného dodavatele elektřiny.