Provětrejte knihovnu a dejte knihám nový život. Online antikvariáty v Česku frčí

Pobočka antikvariátu Knihobot.cz Knihobot.cz

Zájem o knihy z druhé ruky v Česku stále stoupá. Úspěšný startup Knihobot či projekt Reknihy jsou toho důkazem. Jejich zákazníci oceňují nejen nákup knižních titulů za přijatelnější ceny, ale též ekologické hledisko. Nový domov totiž mohou najít i knihy, na které se u vás doma jen práší. Nechtěné knihy stačí nafotit a poté odeslat do online antikvariátu, který je vystaví na e-shop. Jakmile je prodá, vyplatí vám provizi až 60 % z ceny knihy.

Přečtěte si také

Hospodští mají strach z odlivu hostů, další vlnu uzavírání ale neplánují

Knihobot loni prodal půl milionu knih

Jedním z nejoblíbenějších digitálních antikvariátů v Česku je úspěšný startup Knihobot, který loni čtyřnásobně zvýšil svůj obrat a prodal již půl milionu knih z druhé ruky.

Kromě investice do nových prostor a většího skladu spustil loni v Čechách také nové sběrné boxy, kam je možné knihy jednoduše vložit nebo vyzvednout. Dosud bylo možné dopravit je pouze osobně, předat je na některém z Knihobodů nebo je nechat odvézt kurýrem.

Knihy ve skladu projektu Reknihy.cz Reknihy.cz

Tituly z druhé ruky nakoupíte i v Reknihách

Na principu „pošli knihu dál“ funguje i projekt Reknihy Tadeáše Kuly, který v roce 2020 navýšil svou nabídku knih z počátečních 3 000 na 25 tisíc a v loňském roce prodal na 60 tisíc knižních titulů.

„Zákazníci nám důvěřují a ve většině případů se i vrací, protože je zkrátka bavíme. Je za tím myšlenka zisku nejen toho stejného, co mohou po stránce obsahu obdržet levněji než v klasických obchodech, ale také důraz na ekologii. Není totiž nutné tisknout další a další knihy, když je lze sdílet,“ uvedl Kula před dvěma lety v rozhovoru pro CzechCrunch.

K dobré knížce patří i šálek čaje či kávy

Od klasiky po dětské knihy

V nabídce antikvariátů nenajdete braky, které nikdo nečte, ale pouze kvalitní literaturu – od klasiky, přes kultovní knihy a odborné publikace až po knižní bestsellery. Ačkoli jsou knihy z druhé ruky, jsou ve velmi zachovalém stavu a každé drobné poškození, natržená stránka či zahnutý roh jsou řádně nafocené, abyste měli dokonalý přehled o jejich celkovém stavu.

Knihy ve skladu projektu Knihobot.cz Knihobot.cz

Jak to funguje?

A jak vlastně fungují digitální antikvariáty? Kromě toho, že knihy nakupují na nejrůznějších aukcích a skupují pozůstalosti, přijímají online antikvariáty knihy i od svých zákazníků. Stačí je nafotit, počkat, zda je vámi zvolený antikvariát přijme a poté je dopravit na zvolenou pobočku. Knihy, které vám doma bez užitku leží, mohou totiž snadno udělat radost někomu jinému.

Provize až 60 % z ceny knihy

Dlouhodobá zkušenost pomáhá Knihobotu a Reknihám stanovit optimální prodejní cenu knih, která souvisí se situací na knižním trhu. Když se prodají, Reknihy vám vyplatí provizi 50 %, Knihobot dokonce 60 % z prodejní ceny snížených o náklady na dopravu. Peníze vám antikvariát vyplatí během několika dnů na váš účet. Pokud se knihy dlouho neprodají, antikvariát pružně snižuje jejich cenu.