Zavřené pobočky, ztlumená světla a snížení vytápění. Evropské obchodní řetězce se chystají na šetření energií

Člověk před sebou tlačí nákupní vozík v uličce obchodu Rido / Shutterstock.com

Zvýšení cen energií zaznamenaly firmy i domácnosti už nyní, v letních měsících. Evropa se však musí připravit na zimu, kdy spotřeba elektřiny ještě vzroste a v nejhorším případě jí bude nedostatek. Úsporným opatřením se věnují například francouzské společnosti Carrefour a E.Leclerc či německý obchodní řetězec Penny Market, který na svých prodejnách instaluje LED osvětlení.

Přečtěte si také

V Tokiu doručuje jídlo robot: Uber zde testuje chytré samořízené vozítko

Francie se připravuje na šetření

Jednou ze zemí, která se připravuje na nedostatek energií, je Francie. Prezident Emmanuel Macron apeluje na Francouze, aby snížili svou spotřebu energie a provedli potřebná opatření již nyní. Šetřit podle něj musí nejen domácnosti, ale především podniky a vláda.

Do potíží se navíc dostal největší dodavatel energií, společnost EDF, jejíchž 12 z 56 jaderných reaktorů je nyní kvůli závadám mimo provoz. 18 pak prochází pravidelnou údržbou.

Obchod Carrefour zvenku tomeqs / Shutterstock.com

Obchodní řetězce jdou příkladem

Na úrovni podniků se na snížení spotřeby energií chystá například obchodní řetězec Carrefour, který chce spustit grily na grilování kuřat o hodinu dříve, kdy je spotřeba energie nižší, a také začít dříve vyrábět led pro chlazení ryb. Carrefour je spolu s obchody Lidl, Ikea, Decathlon či E.Leclerc členem skupiny Perifem, která se chystá zavést úsporná opatření na většině ze svých 28 tisíc prodejen.

Účty za elektřinu v supermarketech by se mohly příští rok zdvojnásobit až na 160 nebo 200 tisíc eur. Od podzimu proto supermarkety například ztlumí světla, po uzavření prodejen vypnou světelné reklamy či sníží vytápění o dva až čtyři stupně. V nejnutnějších případech by se mohly prodejny v daných časových úsecích i uzavřít.

Česko je na krizi připraveno

Česká vláda na tiskové konferenci občany ujistila, že nejčernější scénáře o dodávkách plynu se u nás zřejmě nenaplní.

„Chtěli bychom občany a firmy požádat, aby v úsporách energií pokračovali. Musíme jednat tak, jako by dodávky plynu již nebyly. Není důvod k panice, musíme být ale obezřetní a připraveni. Jsme na zimní měsíce připraveni. A kdo je připraven, není překvapen,“ uvedl premiér Petr Fiala. Dodal, že vláda ve spolupráci s firmou ČEZ zajistila od září dodávky zkapalněného plynu z Nizozemska.

Obchod Penny v Německu Filmbildfabrik / Shutterstock.com

Problémy řeší i Německo

Problémy s nedostatkem energií řeší i Německo, jehož vláda na omezené dodávky plynu z Ruska zareagovala příliš pozdě. Téměř polovina domácností navíc spoléhá na plyn jako na hlavní palivo k vytápění. Města proto nyní omezují osvětlení i teplou vodu, aby se připravila na zimní měsíce.

„Výzvy, kterým čelíme, jsou obrovské a ovlivňují významné oblasti ekonomiky a společnosti,“ řekl Robert Habeck, německý vicekancléř a ministr hospodářství. Německá vláda plánuje od 1. října zavést speciální daň, která navýší ceny plynu všem spotřebitelům. Úřady také uvedly, že Německu hrozí zavedení přídělového systému, který by mohl vést až k sociálním nepokojům.

Penny Market instaluje LED osvětlení

Vzhledem ke zdražování ceny plynu se firmy upínají k investicím do zelených energií, vyrobených výhradně z obnovitelných zdrojů. Namísto snížení vytápění se tak soustředí spíše na výměnu klasických technologií za ty úsporné. K takové změně dospěl například německý obchodní řetězec Penny Market. „Ve všech modernizovaných prodejnách jsme instalovali LED osvětlení,“ uvádí například mluvčí prodejen Penny Market Tomáš Kubík.

Solární elektrárny nedávno vybudoval také obchodní řetězec Ikea v Brně. Nyní se navíc chystá zprovoznit ještě tepelné čerpadlo. O energetickou úsporu se snaží také firma Datart. Ta dlouhodobě reguluje využití klimatizace ve svých kancelářích.

Oddělení Zdravý svět v Globusu v Praze Čakovicích, různé regály a chladicí boxy Globus

Globus vymění chladicí boxy

Hypermarkety Globus vymění otevřené chladicí boxy za uzavíratelné, u nichž nedochází k tak velkým tepelným ztrátám. Díky tomu ušetří více než 40 % elektřiny. Ve většině obchodů jsou boxy vyměňovány v rámci rekonstrukce vnitřních prostor.

„Úspora energií v tomto smyslu je dlouhodobou strategií našich hypermarketů. V současné chvíli jsou těmito úspornými chladicími boxy vybavené hypermarkety v Brně, v Praze, v Pardubicích, Olomouci, Českých Budějovicích a v Chomutově. Máme naplánováno, že bychom chtěli dokončit výměny chladicího nábytku do roku 2030,“ uvedla mluvčí Globusu Aneta Turnovská.

Navštivte některý z řetězců a kupte ovoce v akci

Billa šetří nejen ve skladu v Modleticích

Omezit konečnou spotřebu energie má za cíl i projekt společnosti Billa, který se snaží snížit energetickou náročnost distribučního centra v Modleticích. Pokouší se tak realizovat kroky vedoucí k energetické optimalizaci, jako jsou rekonstrukce zdrojů tepla, světla a systému distribuce vytápění, rekonstrukce nabíjecí stanice logistiky a zateplení nákladových ramp.

To by mělo snížit celkovou spotřebu o 41,7 % oproti současnému stavu. Úsporné osvětlení pak společnost instaluje i ve svých prodejnách.