Kdy zdražování skončí? Česko je opět premiantem EU, ale ve špatné disciplíně

Nešťastná žena kouká na účtenku PERO studio / Shutterstock.com

Běžný supermarket může nápadně připomínat nakupování na letišti a předražený sortiment nás nutí vybírat jen to nejnutnější. Když už se zdá, že ceny dosáhly maxima, můžeme slyšet o dalším zdražování. Nakupování bylo pro mnohé zážitkem a možností, jak se odreagovat, nyní připomíná cesta do obchodu spíše noční můru. V Evropě jsme se dostali opět na první místo, ale ne v hokeji nebo v covidu, ale právě ve zdražování.

Přečtěte si také

Papírové kartony od vajec rozhodně nevyhazujte. Dají se využít jako květináč i zásobník na šicí potřeby

Proč u nás rostou ceny nejrychleji?

Podle zprávy World Happiness Report 2022 je Česká republika 18. nejšťastnější zemí na světě. Vychází to z hodnocení parametrů, jako jsou osobní štěstí, HDP, osobní svoboda nebo míra korupce.

V Evropě jsme se dostali až na přední příčky ve zdražování. Už na konci roku rostla inflace jako o závod a nyní dosáhla 17,2 %. Míra inflace je už dvanáctý měsíc v řadě na vzestupu a zůstává nejvyšší od prosince 1993. Ceny energií a surovin se promítnou vždy celým spektrem, nejvíce lze inflaci pozorovat na účtence. Návštěva obchodu je pro mnohé skutečnou lekcí matematiky, protože s vyššími výdaji za energie zbylo lidem méně peněz na jídlo, a jelikož je i jídlo dražší, je třeba i několikrát počítat, aby rozpočet vyšel na celý měsíc.

Roustoucí cena potravin v grafice Lightspring / Shutterstock.com

Zneužívají prodejci situace?

Negativní prognózy z médií mají velký vliv na psychiku lidí, a jelikož to prodejci vědí, zneužívají situace a drží ceny stále vysoko. Lidé mají obavy, že budou ceny i nadále růst, a tak nakupují už zdražené zboží do zásoby. Když nelze ceny určitých produktů regulovat, mají prodejci poměrně volnou ruku v tom, jaké ceny nasadí.

Hru s psychikou můžeme vidět i u čerpacích stanic, v jednotlivých regionech se ceny za litr pohonných hmot liší i o více než 4 Kč. Ne vždy jde ovšem o chamtivost, kvůli pandemii se ocitlo mnoho firem ve ztrátě a snaží se ji dohnat právě vyššími cenami.

Máslo za 60 korun?

Pokud jste minulý rok nakupovali máslo v akcích do 30 Kč, může být šokem, že v některých obchodech už atakuje hranici 60 Kč. Jeho cena u nás vzrostla nejvíce v celé EU. Už na začátku léta bylo o více než 50 % dražší oproti minulému roku. Nejrychlejší růst cen se netýká jen másla, ale i dalších základních potravin, jde zejména o mouku, cukr nebo mléko.

Meziroční růst cen podle statistického úřadu Eurostat z června 2022

  • Mouka: 69,7 %
  • Máslo: 55,8 %
  • Cukr: 41,1 %
  • Mléko: 37,4 %
  • Vepřové: 19,6 %
  • Čokoláda: 11,0 %
  • Drůbež: 32,8 %
  • Chléb: 28,7 %
  • Tabák: 8,5 %
  • Alkoholické nápoje: 2,9 %

Žena kouká do prázdné peněženky Grusho Anna / Shutterstock.com

Slunečnicový olej podražil v akcích o 84 %

Z dat nákupního rádce Kupi.cz vyplývá, že slunečnicový olej v 2. čtvrtletí (duben, květen, červen) 2021 bylo možné zakoupit v akci za průměrných 25 Kč. Tento rok je akční cena ve stejném období průměrně o 21 Kč vyšší.

  • V 2. čtvrtletí 2022 bylo možné nejlevněji pořídit Slunečnicový olej Gustona za akční cenu 38,90 Kč v Albertu. Naopak nejdražší olej byl Slunečnicový olej Slunka Fabio v Bille za akční cenu 52,90 Kč.

Aktuálně se v obchodech prodává nejlevnější slunečnicový olej v Penny Marketech za akční cenu 46,90 Kč / 1 l.

A za kolik pořídíte vy slunečnicový olej v akci?

Čeká nás na podzim apokalypsa?

Většina lidí se nejvíce obává podzimu, varují nás média, prodejci, politici i energetické společnosti. Blíží se skutečně biblický Armageddon, který zasáhne všechny domácnosti? Mnoho lidí spoléhá na vládu, že přijde s rozumným řešením, které pomůže zachránit rodinné rozpočty.

Vláda se už zasadila o příspěvek 5000 korun na dítě, plánuje úsporný energetický tarif a růst platů ve veřejné sféře. Bude to ale stačit? Pokud budou ceny růst i nadále, bude přibývat domácností, které už nebudou zvládat vycházet se svým rozpočtem. Každý den usíná více lidí hladových, dříve se to týkalo především rozvojových zemí, nyní se tento problém usadil i ve vyspělých evropských zemích.

Za své hovoří zpráva OSN pro rok 2022: „Až 828 milionů lidí chodí každou noc spát hladoví, počet těch, kteří čelí akutní potravinové nejistotě, od roku 2019 prudce stoupl – ze 135 milionů na 345 milionů. Celkem 50 milionů lidí ve 45 zemích balancuje na pokraji hladomoru.“

Koukání na účtenku v obchodě Denys Kurbatov / Shutterstock.com

Jak nejlépe přečkat? Nakupujte v akcích

Krize je dlouhá, ale nikdy nebude trvat věčně a důležité je především vydržet. Slova „sleva“ či „zlevňování“ se mohou zdát stále vzácnější, ale zatímco někteří zdražují, můžeme stále narazit na mnoho akcí, díky kterým můžete nakupovat za ceny z minulého roku. Využijte naplno našeho nákupního rádce Kupi.cz. Budete s námi mít vždy přehled o každém produktu v akci ze všech tuzemských řetězců. Vyhledání akčního zboží není těžké, a dokonce si můžete označit své oblíbené položky, které Kupi bude za vás hlídat a pošle vám upozornění, až bude výrobek v akci.