Vysoké podpatky mají skutečné zdravotní výhody, ale musíte je umět nosit

Žena a boty  s vysokým podpatkem Moustache Girl / Shutterstock.com

Pohodlí, nebo vzhled? Vysoké podpatky má mnoho žen neoddělitelně spojeno s elegancí a atraktivním vzhledem. Jejich popularitu ovlivnil Hollywood, účinný marketing i touha zaujmout opačné pohlaví, což je s vyššími podpatky zajisté jednodušší. Některé ženy je milují, jiné je nenávidí. Má jejich nošení nějaké konkrétní zdravotní výhody, nebo zdobí dámské botníky jen kvůli tomu, aby se staly třešničkou vašeho outfitu?

Přečtěte si také

Lidl je jediný, kdo smí používat žluté kroužky: Britský odvolací soud přinutí Tesco změnit poutající cedulky

Výhody vysokých podpatků

Vyšší sebevědomí – Snad každá žena může potvrdit, že se na vysokých podpatcích cítí půvabnější. Obzvláště velkou podporou jsou pro ženy menšího vzrůstu, kterým mohou dodat sebevědomí. Výhody vyplývající ze vzhledu jsou evidentní, vysoké podpatky dají vašim lýtkovým svalům tvar a opticky prodlouží vaše nohy. Jestliže vám připadá, že vás lidé přehlížejí, vyšší podpatky mohou tento problém odstranit.

Nezmeškejte šikovného pomocníka v akci

Trénink pro vaše svalstvo – Pravidelné nošení bot na vysokých podpatcích posiluje svaly pánevního dna. Nohy jsou v ideální pozici pro stahování a posilování důležitých svalů, které vám umožní kvalitnější intimní život. Jejich nošení také více posiluje svaly nohou. Lýtka kompenzují tlak na nohy a jsou neustále zatěžována. Můžete si všimnout, že jsou vaše lýtka po čase více vyrýsovaná a je na nich méně tuku.

Budete štíhlejší – Podpatky ovlivní celou vaši postavu i držení těla. Způsobují, že celé vaše tělo reaguje a prohýbá záda. Hrudník je vysunutý, zatímco hýždě trčí ven, což vede ke vzhledu štíhlejší postavy.

Sexy vzhled – Vzpomínáte na Sex ve městě, Zoufalé manželky nebo jinou klasiku? S vysokými podpatky vypadá každá žena přitažlivě a umí mnohem snadněji upoutat pozornost svého protějšku. S vysokými podpatky máte vyšší šanci někoho zaujmout. Zvlášť pokud máte nižší výšku, získá pohled na svět z nové perspektivy.

Žena na přechodu LTim / Shutterstock.com

Nevýhody vysokých podpatků

Podpatky přináší zdravotní výhody tehdy, když se nosí s mírou a střídají se s jinými druhy obuvi – od sportovní až po klasickou. Chození na podpatcích je pochopitelně nepřirozené a z dlouhodobého hlediska může přinést i řadu komplikací. Chodidlo směřuje při chůzi dolů, což snižuje jeho schopnost se ohýbat a absorbovat nárazy. Způsobuje to vyšší namáhání kolenních a kyčelních kloubů.

Příliš časté nošené nevhodných bot je spojováno s artritidou. Mohou se objevit krátkodobé problémy, jako jsou kuří oka, mozoly a zarostlé nehty. Mohou se také postupně objevit dlouhodobé problémy, jako jsou kladívkovité prsty, vbočený palec nebo jinak zdeformované prsty. Hlavní nevýhodou však je, že jejich příliš časté nošení zkracuje lýtkové svalstvo. Vaše Achillova šlacha by se mohla zkrátit natolik, že byste při chůzi naboso ani nedošlápli patou na zem.

Jak spojit příjemné s užitečným?

Vysoké podpatky byste nikdy neměli nosit častěji než normální plochou obuv. Můžete je nosit pravidelně, ale jejich nošení omezte na minimum a přezouvejte se tak často, jak je to možné. Vhodné je nohy posilovat, běhat, cvičit ve sportovní obuvi a pravidelně se protahovat. Tím eliminujete možné problémy na minimum a můžete těžit pouze z výhod vysokých podpatků.

Žena si sundává na chodníku podpatky Kaspars Grinvalds / Shutterstock.com

Naučte se v nich chodit

Základem je kvalitní obuv – Na botách se nešetří, je důležité, aby měly správný anatomický tvar a nezpůsobovaly vám zbytečnou bolest. Kvalitní značky obvykle poskytují podporu klenby a mají vestavěné tlumicí materiály. Vhodné jsou boty se širšími prsty a těsnějším obvodem paty. Ačkoliv může online nabídka vypadat dobře, obuv je vždy lepší si nejprve vyzkoušet a projít se v ní, abyste zjistili, jestli v ní dokážete strávit celý den v práci nebo třeba tančit na večírku.

Trénujte na vhodném povrchu – Ne každá žena umí v podpatcích chodit a je důležité si chůzi nacvičit, jinak můžete být všem jen pro smích. Pro trénink si vyberte ideálně koberec, protože na dlažbě nebo parketách budete po pádech samá modřina.

Po nošení podpatků si odpočiňte v domácí obuvi v akci

Začněte menšími podpatky – Nezačínejte vysokými podpatky nad 5 cm, ale raději botami s kratšími a robustnějšími podpatky. Až si na ně zvyknete, můžete centimetry přidávat. Nezačínejte tedy vysokými jehlami, ale klínkem nebo botami s platformou.

Správný pohyb – Stejně jako u běžné chůze i u podpatků jde nejprve pata a poté špička. Když je chodidlo zcela na zemi, vaše koleno by mělo být rovné. Postavte se vzpřímeně, odolejte nutkání se předklonit, zatáhněte za střed, a když uděláte krok, použijte kvadricepsy. Vykročte vpřed a lehce přistaňte na patě, jako byste dávali patu a prsty zároveň dolů.

Rovně a nohu před nohu – Pokud je vaším cílem vypadat elegantněji na podpatcích, zkuste při kroku položit jednu nohu přímo před druhou. Díky tomu bude vaše procházka vypadat mnohem elegantněji. Důležité také je, abyste se nikdy nedívali na své nohy, ale vždy před sebe, to vám také umožní vidět nerovnosti před sebou, které by se mohly postarat o váš pád.

Chůze s podpatky. Shutterstock

Nošení podpatků může vypadat jako věda, ale rozhodně není. Je zde jednoduché pravidlo, čím vyšší podpatky budete mít, tím budou vypadat lépe, ale chůze v nich bude bolestivější a nezdravější. Snažte se nevybírat vyšší podpatky než 5–8 cm a pravidelně obuv střídejte. Byla by škoda na tuto obuv zanevřít, používejte vysoké podpatky jen tak často, abyste mohli čerpat z jejich výhod a netrpěli zbytečnými zdravotními problémy.