Kopeček bakterií s vanilkovou příchutí? Více než polovina zmrzlin a ledů letos neprošla kontrolou

Zmrzlinář podává ženě jahodovou zmrzlinu v kornoutku RossHelen / Shutterstock.com

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) se v srpnu opět vydala kontrolovat kvalitu prodávaných kopečkových a točených zmrzlin, stejně tak jako ledů do nápojů. I letos odhalila vysoké podíly nevyhovujících vzorků a potvrdila, že nadpoloviční většina navštívených provozovatelů nedodržuje předepsané hygienické postupy a spotřebitelům mohou hrozit zdravotní potíže.

Přečtěte si také

Dotace na opravu rozbitých spotřebičů. Francie dává šanci na druhý život použitým věcem

Propadáků každým rokem přibývá

V období od 15. srpna se inspektoři vydali do vytipovaných provozoven, kde hodnotili 109 točených a kopečkových zmrzlin. Za nevyhovující bylo označeno 61 vzorků, tedy 56 %. Jedná se přitom o nejhorší výsledky za posledních 6 let.

SZPI se totiž na základě analýzy rizika častěji zaměřuje na opakovaně problémové cukrárny a další provozovny společného stravování. A jak potvrdily aktuální výsledky, tento postup je oprávněný. Inspekce tak mimo jiné prokázala, že i přes četné kontroly a ukládané sankce se situace nelepší, a naopak je rok od roku horší. Loni například požadavkům právních předpisů nevyhovělo 48,3 % navštívených podniků, v roce 2018 to bylo 30 %, což je téměř o polovinu procentních bodů méně než letos.

Žena točí do kornoutku točenou zmrzlinu Budimir Jevtic / Shutterstock.com

Špatná hygiena a recyklace neprodané zmrzliny

Jako závažné se ukázalo výrazné překračování limitů pro přítomnost bakterií. Ve vzorcích několika zmrzlin – zejména nejprodávanějších vanilkových – testy odhalily nadlimitní počty kolonií bakterií Enterobacteriaceae, které mohou způsobovat průjem a zažívací potíže, u citlivějších jedinců i vážnější zdravotní problémy.

Mezi nejčastější příčiny nevyhovující kvality a případné zdravotní závadnosti patří zejména nedodržení hygieny a předepsaných výrobních postupů při přípravě zmrzliny, nedostatečná sanitace zařízení i to, že prodejci často neprodanou zmrzlinu nelikvidují, ale vrací ji následující den do stroje a riskují tak vznik a přenos zmíněných bakterií.

Dopřejte si radši zmrzlinu z obchodů

„Z výsledků letošních kontrol i kontrol v předchozích letech je zřejmé, že významná část provozovatelů stále hrubě podceňuje rizika spojená s nedodržením hygienických postupů při výrobě, skladování a prodeji uvedeného sortimentu a při údržbě a řádné pravidelné dezinfekci výrobních zařízení, čehož následkem je porušení hygienických limitů pro přítomnost mikroorganismů a potenciální ohrožení zdraví spotřebitelů,uvedl v tiskové zprávě SZPI mluvčí Pavel Kopřiva.

Dva lidé si přiťukávají sklenicemi s kolou a ledem tong patong / Shutterstock.com

Problém je i pití, 75 % ledu neprošlo

Ještě hůře dopadla kontrola 65 vzorků ledu, z nichž nevyhověly dokonce tři čtvrtiny. Rizikové proto může být i popíjení studených nápojů a drinků v restauracích, stáncích a jiných provozovnách s občerstvením – a podobně jako u zmrzlin podíl problematických případů meziročně stoupá. U ledu se například sleduje výskyt bakterie Escherichia coli i dalších. Nejčastější příčinou je nedostatečné čištění a dezinfekce výrobníků na led, stejně tak jako všeobecně zanedbaná hygienická praxe.

I domácí drinky si zaslouží šmrnc

Kupte se slevou Limety.

Porovnat slevy

Poznat špatnou zmrzlinu je těžké, bakterie mohou být i ve vaničkové

Odhadnout z pozice zákazníka kvalitu prodávané zmrzliny (případně ledu) je velmi obtížné. Inspekce například doporučuje, aby lidé dali na první pohled a svůj instinkt. O kvalitě nabízených produktů často mnohé vypovídá přední část provozovny. Ta může být podle Pavla Kopřivy významným indikátorem toho, jak to vypadá vzadu, kam už oko zákazníků nedohlédne.

A pokud vás točená zmrzlina po letošní kontrole inspekce neláká a dáte přednost spíše vaničkové, i u té si dejte při nákupu pozor. Častou manipulací a nevhodným skladováním, tedy opakovaným rozmrazováním, v ní taktéž může docházet ke vzniku a šíření mikroorganismů. Potenciálně závadné zmrzliny poznáte už v obchodě například podle nezvyklého množství námrazy. Odborníci radí se takovým výrobkům preventivně vyhýbat.