Ceny za stravování rostou, zvýšila se také cena daňově nejvýhodnější stravenky

Nálepky s podporovanými stravenkami na dveřích stravovacího zařízení sylv1rob1 / Shutterstock.com

Jen stěží lze narazit na sektor, který by inflace nezasáhla. Týká se pochopitelně i veřejného stravování. Podnikat v gastronomii není snadné – zařízení, která přežila pandemii, se nyní musí vypořádat jak s inflací, tak i s rostoucími cenami potravin a energií. Neexistuje jiná cesta, než navýšit ceny jídel. Mnoho lidí si za ně zvyklo platit stravenkami, ale vzhledem k rostoucím cenám pokrmů už jejich hodnota nestačí na pokrytí nákladů. Ministerstvo práce a sociálních věcí se tedy rozhodlo, že cenu stravenek navýší.

Přečtěte si také

Jak na dokonale šťavnaté a křehké libové maso? Naložte ho do soli metodou brining

Proč se cena stravenky mění?

Stravenky patří mezi nejoblíbenější zaměstnanecké benefity, které jsou výhodné pro obě strany. Víte, kdo vlastně určuje jejich hodnotu?

Na starost ji má Ministerstvo práce a sociálních věcí, kterému to ukládá Zákoník práce. Platí zde podmínka, že k úpravě musí dojít tehdy, pokud se ceny ve veřejném stravování sníží nebo zvýší o pětinu ode dne, kdy vešla v účinnost poslední vyhláška. Podle informací od Sodexo Benefity nyní ceny stouply o 20,19 %, změna je tudíž potřebná.

Dvě šokované ženy si prohlíží účet k zaplacení za jídlo v restauraci frantic00 / Shutterstock.com

O kolik se zvýší jejich hodnota?

Daňově nejvýhodnější stravenky změnily od soboty svou hodnotu – ta vzrostla hned o 30 Kč na 180 Kč. Co se týče horní hodnoty stravného na pracovních cestách, ta se také zvýšila, a to ze 118 na 142 Kč.

Zatímco někteří poskytují zaměstnancům papírové stravenky, mnoho zaměstnanců preferuje stravovací paušál. Jde o alternativu stravenek, ovšem s tím rozdílem, že peníze na stravování obdrží zaměstnanec na účet. Zde se částka zvedla na 99,4 Kč, tedy celkem o 16,8 Kč.

Oblíbený benefit

Z ceny stravenek si mohou zaměstnavatelé odečíst nejvýše 55 %, plný potenciál však většinou nevyužívají. Příspěvek na jídlo se pohybuje zhruba kolem 100 Kč na den a zbytek si musí většinou uhradit sami zaměstnanci. Společnost Dotykačka přitom uvedla, že průměrná cena jídla v restauraci je letos 161 Kč. Zaměstnanci tedy musí doplácet za stravování téměř vždy.

Žena jí jídlo v restauraci shotsoflouis / Shutterstock.com

Gastronomické podniky nemají příliš na výběr

Stoupající ceny mohou evokovat, že restaurační zařízení budou mít vyšší příjmy. Tomu tak nicméně není – podnikům neustále rostou výdaje, a to i za potraviny a nealkoholické nápoje. Jen z června na červenec se nárůst jejich ceny zvýšil z 18 na 19,3 %.

Velmi se projeví také výdaje za energie, které narostly zhruba dvojnásobně – u elektřiny to bylo o 33,6 % a u plynu o 59,8 %.

Ceny jídel se však liší. Zatímco některé podniky je navyšují, jiné se je bojí upravovat, aby ještě více nesnížily zájem svých zákazníků. Jestliže budou ceny jídel do budoucna stoupat, je pravděpodobné, že se i cena stravenek opět navýší. Platí to ovšem i opačným způsobem.