Stravenky slaví už 76 let a stále patří k nejoblíbenějším zaměstnaneckým benefitům

Žena platí v obchodě pomocí stravenkové karty firmy Up Česká republika Up Česká republika

Zaměstnancům jsou k dispozici už přes 70 let a stále patří k nejoblíbenějším benefitům v zaměstnání. Stravenky jsou rozšířené po celém světě, a přestože papírové poukázky nahradily stravenkové karty, jejich obliba stále stoupá. V současnosti takto obědvá 1,5 milionu Čechů, kteří od zaměstnavatele nejčastěji dostávají stokorunové stravenky. Zaměstnanci dávají přednost stravenkám před stravenkovým paušálem, který se snadno ztratí ve mzdě.

Přečtěte si také

Původní logo Kofoly se do Velikonoc změní. Co znamená lístek uprostřed nového designového srdce na obalech?

Stravenky jsou tu už přes 70 let

Tradice dotovaného stravování zaměstnanců vznikla už po druhé světové válce ve Velké Británii. Stravenky, tzv. Luncheon Vouchers, zavedla britská vláda v roce 1946, ovšem první celistvý stravenkový systém zavedl až podnikatel John Hack o 6 let později.

Ten založil společnost Luncheon Vouchers Company, která počátkem 80. let splynula s firmou Edenred, jež se zaměstnaneckým benefitům věnuje dodnes. V roce 1962 se stravenky Ticket Restaurant od Edenred rozšířily do Francie a od roku 1976 pak do celého světa.

Stravenkami si kupte třeba rychlý oběd bez práce

Využívá je přes milion Čechů

Přestože jsme se od doby papírových lístečků posunuli ke stravenkových kartám, stravenky jsou rozšířené po celém světě a umožňují stravování milionům zaměstnanců v mnoha firmách. Od roku 1994 jsou pak stravenky Ticket Restaurant dostupné i v Čechách, kde nahradily dřívější stravenky Pragotour.

Poukázky na oběd přijímá na 32 000 restaurací a obchodů s potravinami po celé republice. Česká stravenka má proti francouzské, švédské nebo belgické o 40 až 70 korun nižší hodnotu. Nejvyšší mají naopak ty francouzské a švédské. V současné době takto u nás obědvá až 1,5 milionu zaměstnanců, přestože každodenní oběd si dle studií dopřeje jen 66 % Čechů.

Žena platí stravenkovou kartou uloženou v mobilním telefonu Edenred

Stravné versus stravenka

Pokud jde o názvosloví, je nutné rozlišovat pojmy stravné a stravenka. Zatímco stravné je povinná náhrada výdajů při pracovní cestě zaměstnance daná zákonem, stravenka je pouze benefit, který zaměstnavatel může a nemusí zaměstnanci nabídnout.

Výše příspěvku na stravování pro výpočet maximální daňově uznatelné částky se řídí vyhláškou určující výši stravného na služebních cestách, která je aktualizována každý rok. Pro rok 2022 je to 150 korun. Nutno dodat, že zaměstnavatel hradí pouze 55 % hodnoty stravenky, zbytek, tedy 45 %, si zaměstnanec hradí sám. Výši poskytnuté částky si však každá firma určuje sama.

Žena v obchodě si prohlíží bazalku a v ruce drží stravenkovou kartu Benefitka Benefitka

Jaké jsou nejběžnější hodnoty stravenek?

Zástupci společnosti Up Česká republika uvádí, že daňově optimální hodnotu používá u jejich stravenek méně než 5 % firem, přičemž nejčastější hodnota stravenek je 100 Kč, nejvyšší pak 150 Kč. Firma Edenred udává průměrnou hodnotu stravenky 95 Kč. Nejvíce firma vydá stokorunových papírových stravenek.

100 Kč je nejčastější hodnota stravenek vydávaných též společností Sodexo. Nejvyšší hodnota u papírové stravenky je pak 250 Kč. Hodnota stravenek navíc roste s jejich digitalizací. Rozdíl v průměrné hodnotě papírové stravenky a stravenkové karty je přibližně 10 korun.

Budoucnost je v kartách

Dnešní doba stále více tíhne k digitalizaci. I papírové stravenky proto prošly modernizací a nyní jsou k dispozici ve formě stravenkových karet. Ta od Edenred nese název Ticket Restaurant, Sodexo nabízí Gastro Pass CARD, SatisPoll s.r.o. přináší kartu zvanou Benefitka a společnost Up Česká republika poskytuje tzv. eStravenku. Na tyto karty lze nabít určitý debet a platit s nimi jako s běžnou platební kartou.

„Sodexo stravenkovou kartu má nyní k dispozici 300 000 uživatelů,“ říká Martina Machová, HR ředitelka společnosti Sodexo. „Digitální karty mají řadu výhod, včetně toho, že se Sodexo je možné využívat řadu speciálních nabídek nebo službu Peníze zpět, kdy naši uživatelé mohou získat až 15 % zpět při platbě ve vybraných restauracích,“ dodává.

Žena drží papírovou stravenku, která se mění na stravenkovou kartu Sodexo

Stravenky, nebo paušál?

Rok 2021 přinesl do oblasti zaměstnaneckých benefitů jednu novinku. Tou je stravenkový paušál, který zaměstnavatelům umožňuje poskytovat zaměstnancům daňově zvýhodněný příspěvek na stravování v peněžní formě.

Generální ředitel společnosti Up Česká republika Stéphane Nicoletti uvádí, že na paušál přechází především menší firmy. „Hlavním důvodem, který u nich sledujeme, je, že zaměstnanci dávají přednost penězům na cokoliv,“ uvádí. Reakce zaměstnanců ale ukazují, že paušál nevnímají jako benefit, nýbrž jako automatickou součást mzdy.

Většina firem proto zůstává u stravenek, které jen tak nesplynou se mzdou, umožňují získávat extra výhody a administrativa s nimi spojená je velmi jednoduchá.