Červené víno jako lék, anebo jed? Tajemství je v množství

Muž se ženou si ťukají s červeným vínem Canva

Jídlo bez sklenky červeného vína si nedokáže představit většina Francouzů. A co víc, jídlem se rozumí pokrm bohatý na nasycené tuky – tučné sýry, uzeniny, máslo nebo červené maso. Lékaři a výzkumníci dlouho kroutili hlavami nad skutečností, že běžný obyvatel Francie netrpí nějakou kardiovaskulární chorobou a výskyt akutních infarktů je dalece pod průměrem. Říká se tomu dokonce francouzský paradox. Kde je tedy schované tajemství?

Přečtěte si také

Vlastník oblíbeného tržiště Temu se veze na úspěšné vlně. Loni ztrojnásobil své tržby a zdvojnásobil zisk

Červené víno jako „lék“

Zatímco vědci bádají, Francouzi i nadále pokračují ve svých rituálech. Přesný důvod jejich zdraví se bohužel odhalit zatím nepodařilo, ale na svět přišlo mnoho myšlenek, které samy o sobě vedly k řadě prospěšných objevů.

Jednou z teorií, která byla zveřejněna v roce 1992, je i pozitivní vliv červeného vína. Při podrobném zkoumání se zjistilo, že obsahuje látky, které srdce a celý kardiovaskulární systém chrání. Například tím, že zvyšují elasticitu cév.

Ochutnejte francouzské víno v akci

Lepší než potravinové doplňky

Mezi další účinky patří ty antioxidační, které zvyšují obranyschopnost, podporují správnou činnost močového ústrojí, mají pozitivní vliv na nervový systém a zlepšují trávení. Podle některých vědeckých studií dokonce mohou pomoci i v boji proti rakovině. V této souvislosti se mluví zejména o látkách, jako jsou resveratrol, polyfenoly, taniny (třísloviny) a proanthokyanidiny.

Láhev červeného vína a na prkénku delikatesy Canva

Červené na scestí

Může se zdát, že červené víno je univerzálním podporovatelem našeho zdraví. Jenže tomu tak docela není. Je třeba přihlédnout i k mnoha dalším faktorům. Protože každý člověk je individualita, nemusí červené víno vyhovovat všem. Navíc je tu otázka množství.

Zatímco ve Francii se zpravidla pije pouze sklenka červeného vína, a to výhradně k jídlu, v České republice je to spíše varianta mnoho sklenek a bez jídla. Zatímco v prvním případě převažují výhody prospěšných látek nad alkoholem, v tom druhém tělo spíše zatížíme negativními dopady alkoholu. Kolik tedy vypít?

Romantická večeře je klíčem úspěchu

Většina odborníků udává, že bychom měli vypít přibližně 1 dl na 25 kg váhy. Průměrná žena tedy údajně smí vypít přibližně sklenku a půl, muž sklenky dvě. Když uděláme „kupecké počty“, vyjde nám, že je to láhev vína na pár a kvalitní večeře k tomu.

A po jakém vínu sáhnout? Pro zvláštní příležitosti je vhodné barikové víno (zraje v dřevěných sudech), neprohloupíte však ani odrůdami Cabernet, Merlot či Rulandské modré.

Horký svařák ve sklenici s plátkem pomeranče Canva

Svařák ano, nebo ne?

Spolu se zimou nastupuje období svařeného vína. Vyvstává tedy otázka, zda i v tomto případě jsou účinky červeného vína zachovány. Odpověď není tak docela jednoznačná, protože tepelnou úpravou se pár látek skutečně ztratí, nicméně ty hlavní zůstávají.

Důležité však je dělat svařák z kvalitních surovin. Pokud přidáte ještě skořici, badyán, hřebíček nebo citronovou kůru, získáte doslova léčebný koktejl. Pozor ale v zimě. Svařák (jako každý alkohol) rozšiřuje cévy, čímž prokrví naše tělo a my můžeme mít pocit zahřátí, avšak následně teplo skrze pokožku unikne, takže nám je ještě větší zima.