Zima dává vaší pokožce a vlasům zabrat! Jak o sebe teď správně pečovat?

Žena má vlasy v ručníku, prohlíží se v zrcadle a sahá si na pleť Canva

Jakmile venku začne klesat teplota, je třeba věnovat naší pokožce a vlasům více péče než kdy jindy. Časté střídání teplot při přechodu z vytápěné místnosti na mráz či sníh jim totiž nedělá dobře. Poradíme vám, jak můžete svoji pokožku i vlasy ochránit před těmito nepříznivými vlivy a udržet je stále krásné.

Přečtěte si také

Jste „polévkoví“? Uvařte si svěží jarní klasiku i výborné krémy, které dodají energii na celý den

Nízké teploty a pobyt v místnosti s ústředním topením způsobují dehydrataci pokožky. Tím kůže ztrácí elastičnost, máme pocit napětí a tvoří se šupinky.

A vlasy, ty jsou v důsledku těchto vlivů často vysušené, bez lesku a elektrizují. Přitom však stačí pravidelná péče a problémy jsou pryč.

Jak udržovat pokožku hebkou a pružnou i v zimě?

Chladné počasí si na naší pokožce vybírá svou daň. Měli bychom jí proto dopřávat v zimě pravidelnou a správnou péči.

Dopřejte si tu správnou péči

Mažte se hydratačním krémem

Jelikož v zimě naši pokožku trápí především dehydratace, je opravdu důležité, abychom ji pravidelně mazali krémem. Zejména po sprchování či předtím, než odcházíme ven – a to nejen obličej, ale také celé tělo.

Zatímco v létě jsou vhodnější lehké krémy, které kůži nezatěžují, nyní sáhněte spíše po těch hutnějších s hydratačním účinkem. Zvláště, pokud máte suchou či citlivou pleť, doporučujeme používat speciální zimní krémy, které se dostanou více do hloubky pokožky.

Na zimu doporučujeme tyto krémy vhodné pro celou rodinu:

  • Avène Cold Cream – 40 ml od 171 Kč
  • Nivea Care – 50 ml od 68 Kč

Tip: Jednou za čas dopřejte vaší pleti peeling, kterým odstraníte odumřelé buňky, a následně hydratační pleťovou masku. Ta má o něco větší účinek než běžný krém.

Žena v zimním oblečení v zasněžené krajině drží otevřený pleťový krém Canva

Dodejte tělu potřebné vitamíny

V zimním období nepřijímáme v rámci běžné stravy tolik vitamínů, kolik potřebujeme, a tak je občas potřeba myslet na jejich doplnění. Zvolit můžete tobolky či speciální krémy, které ty potřebné složky obsahují.

Pro pokožku jsou důležité zejména vitamíny A, E a C, které zároveň působí jako antioxidanty, tudíž pokožku čistí a chrání ji před vnějšími vlivy. Vhodný je také zinek nebo přípravky obsahující kyselinu hyaluronovou, která dokáže absorbovat a zadržet mezi buňkami velké množství vody. Naši pleť udrží pevnou a pružnou a jsou jí připisovány zázračné vlastnosti.

Doporučujeme tyto produkty s vysokým obsahem kyseliny hyaluronové:

  • Hyaluron-Booster od Vichy Minéral 89 – 30 ml od 334 Kč
  • Pleťový krém Alcina Hyaluron 2.0 – 50 ml od 513 Kč
  • Hyaluronové sérum od Renovality Original Series – 50 ml od 391 Kč
Kyselina hyaluronová dokáže s pletí zázraky!

Nezapomeňte na zvýšenou péči o ruce

Naše ruce jsou v zimě opravdu namáhané a nošení rukavic bohužel nestačí. Aktuální situace si navíc žádá, abychom si je myli více než kdy jindy, takže se kůže rychle vysouší. A používání dezinfekce pokožku také dokáže dost potrápit.

Ideální je mazat ruce kvalitním krémem alespoň ráno a večer – nejlépe však uděláte, když budete krém nosit stále u sebe a budete si je mazat kdykoliv během dne.

Žena v županu si nanáší krém na hřbet ruky Canva

Vaše rty v zimě trpí obzvlášť!

Neustále vysušené a někdy až popraskané rty trápí v zimě většinu z nás. Kůže na nich trpí úplně stejně jako naše pokožka, a tak bychom na péči o ně neměli zapomínat. Hydratace je klíč k úspěchu. Bohužel ale nestačí párkrát za den přetřít rty obyčejným balzámem. Jak tedy na to?

Pro začátek se vyhněte:

  • okusování šupinek
  • olizování rtů
  • častému sahání na rty
Balzám na rty by v zimě neměl chybět nikomu z nás

Odstraňte ze rtů odumřelé buňky

Ani ten nejkvalitnější balzám nedokáže správně hydratovat vaše rty, pokud na kůži budou přebytky odumřelých buněk čili šupinek. Proto je potřeba je před jeho použitím odstranit.

To uděláte nejlépe pomocí scrubu na rty, který si můžete buďto koupit, nebo vyrobit během chvilky doma. Stačí smíchat cukr krystal s trochou kokosového oleje, medu a máte hotovo. Scrubem chvilku masírujte rty a poté opláchněte. Použití stačí jednou týdně, pokud však máte rty suché, aplikujte jej klidně každý den.

Tip: Pokud zrovna scrub nemáte a nechcete péči vynechat, lze použít kartáček na zuby. Chvilku s ním lehce přejíždějte po rtech a výsledek bude téměř stejný jako po použití scrubu.

Hydratujte kvalitním balzámem

Poté, co zbavíte kůži šupinek, přichází na řadu balzám. Ten kvalitní poznáte tak, že vám rty zvláční a nemusíte ho za chvíli aplikovat znovu. Patříte-li mezi šťastlivce, které suché rty netrápí, pravděpodobně si vystačíte s obyčejnějším typem z drogerie. Těm ostatním doporučujeme sáhnout po dražších kouscích, ideálně z lékárny.

Žena v zimní bundě a šále si na rty aplikuje balzám z kalíšku Canva

Co dělat pro krásné a silné vlasy

V zimě naše vlasy dostávají opravdu zabrat – a na vině nejsou pouze nízké teploty. Ačkoliv čepice funguje jako dobrá ochrana před mrazy, při jejím nošení dochází k nadměrnému pocení, které může vést ke zvýšené tvorbě kvasinek a lupů.

Další zátěží jsou vytápěné místnosti – suchý a teplý vzduch totiž vlasy vysouší, a ty pak ztrácí sílu a lesk. Proto byste jim v tomto období měli věnovat speciální péči.

Pečující vlasové produkty najdete i v akci

Dopřejte jim kvalitní hydrataci

Vaše vlasy v zimě uvítají kvalitní výživový šampon, který jim dodá vše potřebné, a určitě nevynechávejte ani kondicionér. Šampon vlas totiž „otevře“, tudíž je pak náchylnější k vysušování a poškození. Kondicionér ho ale naopak „uzavře“, čímž ho před poničením ochrání.

Rozhodně také není na škodu jednou za čas sáhnout po vyživující masce či olejíčku, které v péči o vlasy ještě více pomohou. Snažte se také nemýt si vlasy příliš často, aby se pokožka hlavy zbytečně nevysušovala.

Žena si kapátkem nanáší olej na kudrnaté vlasy Canva

Tepelnou úpravu vlasů omezte

Při používání žehličky, fénu či kulmy dochází vlivem tepla k odpařování vody – a to je v zimním období plném dehydratace to poslední, co vlasy potřebují. Proto nechte tyto pomocníky raději v šuplíku. Pokud je však jejich použití nezbytné, použijte alespoň spreje a séra na ochranu vlasů před teplem.

Které spreje pro vlasy namáhané teplem zvolit?

  • got2b Guardian Angel stylingový sprej pro vlasy namáhané teplem – 200 ml od 139 Kč
  • Dermacol Hair Care Heat Protection bezoplachový sprej pro tepelnou úpravu vlasů – 200 ml od 158 Kč
  • Redken Heat Styling Iron Shape 11 termoochranný sprej pro úpravu žehličkou a kulmou – 250 ml od 389 Kč
Žena jí zeleninový salát a drží misku se salátem Canva

Zamyslete se také nad stravováním

Stejně jako pokožka, také vlasy v zimě trápí nedostatek vitamínů a antioxidantů. Proto je potřeba jíst dostatečné množství ovoce a zeleniny a doplňovat bílkoviny, které najdete například v luštěninách, mase, vejcích či rybách.

Zaměřte se zejména na železo, vápník, jód, zinek, křemík a vitamíny A, E a C. Pokud máte dojem, že běžnými potravinami nedokážete získat dostatečné množství těchto látek, můžete užívat také správné doplňky stravy.

Doplňky stravy pro posílení a zkvalitnění vlasů:

  • Venira Komplexní péče o vlasy, nehty a pleť – 40denní kúra 80 kapslí od 649 Kč
  • Dr. Max ReviHair – 60 kapslí od 249 Kč
  • Clinical Hair-Care – 120 tobolek od 575 Kč