Ve Francii chtějí definitivně zakázat gastronomickou delikatesu zvanou foie gras, tedy husí játra

Terina z foie gras, fíky a bagetka na talíři Canva

Foie gras patří ve Francii na jídelníček během oslav a svátků, a to včetně těch vánočních. Jedná se o játra z hus, které jsou násilně krmeny a pak zabíjeny na tuto delikatesu. Není proto divu, že ochránci zvířat usilují o jejich zákaz, a některé francouzské radnice dokonce husí játra přestaly podávat na recepcích, které pořádají, aby tak ukázaly svůj odmítavý názor. Naopak špičkoví kuchaři o tuto tradici nechtějí přijít.

Přečtěte si také

Podpultový prodej, fronty na banány a ovoce jen na Vánoce. Nákupy za socialismu si dnes neumíme představit

Co je to foie gras?

Jsou to ztučnělá játra hus a kachen. Jsou považována za delikatesu zejména ve Francii. Husí játra se dají připravit jak ve studených, tak v teplých variacích, mohou se péct, smažit, připravovat ve vodní lázni a lze z nich dělat paštiky.

Jak vzniká foie gras?

Pokud jste se o to, jak vzniká foie gras, nikdy nezajímali, pak budete nejspíš velmi nemile překvapeni. Aby mohla vzniknout tato delikatesa, je husám na farmách několikrát denně do volete či přímo do žaludku zavedena sonda.

Pomocí ní je do hus vpravena krmná směs v několikanásobně větším množství krmiva, než je potřebná denní nutriční dávka pro daný druh ptáka. Výsledkem je, že játra z neustálého překrmování získávají svoji charakteristickou žlutorůžovou barvu.

Husí játra, koření a olej na prkénku Canva

Francouzi vedou vášnivou diskuzi o foie gras

V posledních měsících propukla ve Francii debata o přijatelnosti konzumace a prodeje foie gras, hlavně z důvodu jejich neetického získávání. Některé radnice francouzských měst, jako Lyon, Grenoble nebo Štrasburk, tuto delikatesu již před časem zakázaly podávat na svých akcích.

Tento přístup kvituje organizace na ochranu zvířat PETA, která se sama snaží o to, aby stejný krok podstoupily i další radnice velkých měst ve Francii.

S postupným zakazováním foie gras ale rozhodně nesouhlasí tamější kuchaři a restauratéři. PETA podle nich problematiku zveličuje a zbytečně démonizuje. Lyon se proslavil právě svými restauracemi, ve kterých se tato specialita také podávala, proto to šéfkuchaři považují za velkou ztrátu pro hlavní město gastronomie.

Podle deníku Le Figaro se podobný krok jako ve Francii pravděpodobně uskuteční i jinde, například v New Yorku nebo Velké Británii. Britská vláda má v plánu zakázat prodej foie gras a své kuchaře vyzývá, aby namísto husích jater používali veganskou náhražku z droždí, oleje a koření.

Paštika z foie gras, bylinky, rybíz Canva

„Je to jako bychom ve Francii odsuzovali Brity za to, že jedí pudink a Nory za fermentované sledě. Jsou to výrobky, které jsou součástí našeho kulturního dědictví, kvůli kterým sem jezdí turisté,“ tvrdí předsedkyně sdružení výrobců foie gras Marie-Pierre Péová. „Když to takto půjde dál, v restauraci už vám nabídnou leda plátek ananasu nebo melounu,“ dodává.

Zkuste různé druhy paštik

Jak připravit foie gras?

Foie gras mají máslovou chuť a nejčastěji se konzumují opečená (na sucho, při pečení totiž pustí tuk) nebo jako součást teriny, což je směs mletého masa zapečená ve speciální formě. Pokrm se podobá naší paštice. Foie gras jsou výborná sama o sobě, a tak není třeba je příliš dochucovat.

Jak jíst foie gras?

Dobrým doplňkem k foie gras je pečivo a ovoce. Bagetku šikmým řezem nakrájejte na menší plátky, na suché pánvi nebo v toustovači je opečte a namažte na ně foie gras. Každý kousek ozdobte několika plátky teplých karamelizovaných jablek.