Continental stahuje přes 67 000 nebezpečných pneumatik. Nemáte je na svém autě také?

Automechanik mění pneumatiku BELL KA PANG / Shutterstock.com

Výrobce Continental se rozhodl z preventivních důvodů stáhnout 67 128 kusů pneumatik. Německá společnost k tomuto kroku přistoupila poté, co bylo nahlášeno několik případů náhlého úniku vzduchu, přičemž v jednom případě došlo k menším škodám na majetku. Majitelé pneumatik, na které se vztahuje svolávací akce výrobce, si je mohou vyměnit za nový model.

Přečtěte si také

Na co všechno se dá použít obyčejná kopřiva? Hodí se do polévky i k výrobě zdravého sirupu

Německá společnost vyrábějící pneumatiky značky Continental spustila program dobrovolné výměny pneumatik ContiEcoContact 5 v rozměru 235/55 R17 103 H XL.

Ke svolávací akci přistoupil výrobce poté, co ve třech přídech nahlásili majitelé těchto pneumatik náhlý unik vzduchu a pokles tlaku. V jednom případě dokonce s únikem vzduchu v kolech vznikla i menší škoda na majetku.

Podle výrobce se tyto „závadné“ pneumatiky prodávaly také v Česku, Rakousku, Belgii, Dánsku, Německu, Francii, Rumunsku, Itálii, Nizozemsku, Polsku, Portugalsku, Švýcarsku, Španělsku a dodávány byly také na trh ve Spojeném království.

Německý Continental ve svém tiskovém prohlášení uvádí, že k ojedinělým selháním došlo pouze v případech, kdy byly pneumatiky používány opakovaně nebo po dlouhou dobu při vysokém zatížení nebo přetížení. I přesto se z důvodu ochrany zdraví spotřebitele rozhodla společnost pneumatiky stáhnout.

Majitelé vozů, kterým byly zmíněné šarže pneumatik nasazeny již ve výrobě, byli kontaktováni společností Continental. Dále společnost na svých stránkách uvádí, že čeští zákazníci mohou prostřednictvím webu kontaktovat otrokovickou pobočku Barum Continental, která spadá do sítě německého koncernu Continental AG a pneumatiky jim budou zdarma vyměněny za novou šarži.

Připravte své auto na ranní mráz

Jak poznat závadnou pneumatiku Continental

  • Produktová řada: ContiEcoContact 5, velikost 235/55 R 17 103 H XL
  • Sériová čísla DOT: CN 7AD72Y 4015 až 0221

Poslední čtyři číslice sériových čísel DOT označují termín, ve kterém byla pneumatika vyrobena (týden/rok). Dotčené pneumatiky budou vyměněny zdarma.

Výrobce upozorňuje, že nejsou ovlivněny žádné jiné velikosti pneumatik, výrobní období nebo produktové řady.