Namíchejte si vlastní pomazánku na silvestra. Víme, co nesmí chybět

Žena v hmoždíři drtí ingredience na avokádovou pomazánku, na kuchyňské lince jsou rajčata, avokádo, koření a chléb Canva

Blíží se silvestr – oslavy konce roku jsou spojeny s dobrým jídlem, pitím a tou nejlepší společností. Čím letos vaše blízké pohostit? Vyměňte klasiku za neotřelé recepty – přinášíme pomazánkovou inspiraci, se kterou letos rozhodně zabodujete. Navíc vás naučíme, jak si vytvořit a namíchat vlastní pomazánku podle vašeho gusta!

Přečtěte si také

Od roku 2026 půjdou důchody nahoru. Dnešní senioři si přilepší, ale do penze se bude chodit později

Pomazánky na silvestra? Tak to si jistě představíte klasiku – česnekovou, sýrovou a pikantní. Co letos u hostů zabodovat něčím speciálním?

Máme pro vás pomazánky, které pobaví na pohled a pohladí chutí. Inspirujte se – tyto silvestrovské pomazánky si zamilujete třeba i celoročně! A že si nevyberete? Naučíme vás namíchat si vlastní.

Jak správně míchat domácí pomazánku?

Většinu receptů na pomazánky znáte. Co kdyby ale existovala možnost namíchat si vlastní? S pár triky můžete vytvářet recepty, kterými překvapíte celou rodinu. Jaká pravidla dodržet?

Aby pomazánka byla zdravá, chutná a výživná, připravte se na tuto skladbu: bílkovinná část, kvalitní tuk a čerstvá zelenina. Pak už je to zcela na vás. Jaké bílkoviny máme na mysli? Základem může být tučný sýr, kvalitní šunka nebo třeba vejce. Oblíbené jsou i vařené luštěniny a tvaroh.

Olivový olej vaši pomazánku krásně zjemní

Co dál? Pomazánku zjemněte kvalitním tukem. Hodí se majonéza, avokádo, panenský olivový olej, zkusit můžete i ořechové máslo. Nakonec je čas nabít pomazánku vitaminy a čerstvou chutí. Zelenina! Hodí se čerstvá, ale chutné pomazánky vykouzlíte také s vařenou nebo restovanou zeleninou. Základ je hotový. Nakonec své dílo ochuťte podle vlastních preferencí. Bylinky, koření, kapka citronové šťávy, fantazii se meze nekladou.

Tip: Máte strach, že šlápnete vedle při ochucování? Zkuste si pomazánku rozdělit na dva díly a nejprve ochuťte první. Pomazánky skladujte v dózách s uzávěrem. Můžete použít ty, které v akci najdete na Kupi.cz.

Žena maže řepovou pomazánku na celozrnný chleba Canva

Křenová pomazánka s červenou řepou

Není pomazánka jako pomazánka. Tato má pořádný šmrnc díky křenu, ovšem nezanedbatelně lákavá je i na pohled. Může za to červená řepa, která pomazánku zabarví do červenofialova. A jednohubky jen tak nepřehlédnete! Na přípravu křenové pomazánky budete potřebovat:

  • 2 červené řepy
  • olivový olej
  • sůl a pepř
  • 1 lžičku křenu
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce krémového sýra

Červenou řepu uvařte doměkka, případně kupte předvařenou. Nakrájejte ji a vložte do mixéru spolu s ostatními surovinami. Rozmixujte dohladka – pomazánka je hotová. A aby podávání nebylo nudné, na ozdobu použijte vlašské oříšky a kozí sýr.

S předvařenou řepou si usnadníte práci

Mrkvová holandská pomazánka

Mrkev dodá sladkost a barvu, sýr přidá na lahodnosti. Holandská pomazánka je jednoduchá, zato potěší oko i chuťové pohárky. Zapomeňte na sýrovou klasiku, na oslavu pozvěte zdravou mrkev. Připravte si:

  • 200 g pomazánkového másla nebo tvarohu
  • 100 g goudy
  • 2 malé mrkve
  • 2 stroužky česneku
  • majonézu
  • sůl a pepř

Mrkev s goudou nastrouhejte najemno či nahrubo, podle vašich preferencí. Vmíchejte do vyšlehané směsi másla s majonézou a utřeným česnekem. Nakonec pomazánku ochuťte – podávejte na opečené bagetce.

Dva chlebíčky s avokádovou pomazánkou ozdobené vajíčky, uzeným lososem a bylinkami Natalia Hanin / Shutterstock.com

Vajíčková pomazánka s avokádem

Vaše silvestrovské občerstvení letos může hrát všemi barvami – na řadu tak přichází zelená pomazánka. Jak správně tušíte, bude obsahovat nějakou tu zelenou surovinu – v tomto případě špenát a avokádo. Jak na zelenou vajíčkovou pomazánku? Potřebujete:

  • 2 vejce
  • 1 zralé avokádo
  • 2 hrsti baby špenátu
  • růžovou himálajskou sůl
  • citrónovou šťávu
  • sušenou cibuli
  • pažitku
  • pepř
V případě nouze najdete pomazánky v akci

Všechny ingredience nechte na lince, aby získaly pokojovou teplotu. Avokádo zbavte slupky a pecky a nakrájejte jej nadrobno. Vejce uvařte na hniličku, mezitím spařte omytý špenát. Vše vložte do mixéru a dochuťte kořením, bylinkami a citrónovou šťávou. Rozmixovanou pomazánku můžete v případě potřeby zahustit krémovým sýrem. Podávejte na pečivu a ozdobte nasekanou pažitkou.

Tip: A že se vám nechce připravovat občerstvení? Usnadněte si práci, sledujte akční letáky na Kupi.cz a kupte si chutné chlazené pomazánky – a pak už se jen bavte!