Namíchejte si vlastní pomazánku na silvestra. Víme, co nesmí chybět

Žena v hmoždíři drtí ingredience na avokádovou pomazánku, na kuchyňské lince jsou rajčata, avokádo, koření a chléb Canva

Blíží se silvestr – oslavy konce roku jsou spojeny s dobrým jídlem, pitím a tou nejlepší společností. Čím letos vaše blízké pohostit? Vyměňte klasiku za neotřelé recepty – přinášíme pomazánkovou inspiraci, se kterou letos rozhodně zabodujete. Navíc vás naučíme, jak si vytvořit a namíchat vlastní pomazánku podle vašeho gusta!

Přečtěte si také

Víc než třetina Čechů topí méně, aby ušetřila za energie. Jaká je ideální teplota v obýváku nebo v ložnici?

Pomazánky na silvestra? Tak to si jistě představíte klasiku – česnekovou, sýrovou a pikantní. Co letos u hostů zabodovat něčím speciálním?

Máme pro vás pomazánky, které pobaví na pohled a pohladí chutí. Inspirujte se – tyto silvestrovské pomazánky si zamilujete třeba i celoročně! A že si nevyberete? Naučíme vás namíchat si vlastní.

Jak správně míchat domácí pomazánku?

Většinu receptů na pomazánky znáte. Co kdyby ale existovala možnost namíchat si vlastní? S pár triky můžete vytvářet recepty, kterými překvapíte celou rodinu. Jaká pravidla dodržet?

Aby pomazánka byla zdravá, chutná a výživná, připravte se na tuto skladbu: bílkovinná část, kvalitní tuk a čerstvá zelenina. Pak už je to zcela na vás. Jaké bílkoviny máme na mysli? Základem může být tučný sýr, kvalitní šunka nebo třeba vejce. Oblíbené jsou i vařené luštěniny a tvaroh.

Olivový olej vaši pomazánku krásně zjemní

Co dál? Pomazánku zjemněte kvalitním tukem. Hodí se majonéza, avokádo, panenský olivový olej, zkusit můžete i ořechové máslo. Nakonec je čas nabít pomazánku vitaminy a čerstvou chutí. Zelenina! Hodí se čerstvá, ale chutné pomazánky vykouzlíte také s vařenou nebo restovanou zeleninou. Základ je hotový. Nakonec své dílo ochuťte podle vlastních preferencí. Bylinky, koření, kapka citronové šťávy, fantazii se meze nekladou.

Tip: Máte strach, že šlápnete vedle při ochucování? Zkuste si pomazánku rozdělit na dva díly a nejprve ochuťte první. Pomazánky skladujte v dózách s uzávěrem. Můžete použít ty, které v akci najdete na Kupi.cz.

Žena maže řepovou pomazánku na celozrnný chleba Canva

Křenová pomazánka s červenou řepou

Není pomazánka jako pomazánka. Tato má pořádný šmrnc díky křenu, ovšem nezanedbatelně lákavá je i na pohled. Může za to červená řepa, která pomazánku zabarví do červenofialova. A jednohubky jen tak nepřehlédnete! Na přípravu křenové pomazánky budete potřebovat:

  • 2 červené řepy
  • olivový olej
  • sůl a pepř
  • 1 lžičku křenu
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce krémového sýra

Červenou řepu uvařte doměkka, případně kupte předvařenou. Nakrájejte ji a vložte do mixéru spolu s ostatními surovinami. Rozmixujte dohladka – pomazánka je hotová. A aby podávání nebylo nudné, na ozdobu použijte vlašské oříšky a kozí sýr.

S předvařenou řepou si usnadníte práci

Mrkvová holandská pomazánka

Mrkev dodá sladkost a barvu, sýr přidá na lahodnosti. Holandská pomazánka je jednoduchá, zato potěší oko i chuťové pohárky. Zapomeňte na sýrovou klasiku, na oslavu pozvěte zdravou mrkev. Připravte si:

  • 200 g pomazánkového másla nebo tvarohu
  • 100 g goudy
  • 2 malé mrkve
  • 2 stroužky česneku
  • majonézu
  • sůl a pepř

Mrkev s goudou nastrouhejte najemno či nahrubo, podle vašich preferencí. Vmíchejte do vyšlehané směsi másla s majonézou a utřeným česnekem. Nakonec pomazánku ochuťte – podávejte na opečené bagetce.

Dva chlebíčky s avokádovou pomazánkou ozdobené vajíčky, uzeným lososem a bylinkami Natalia Hanin / Shutterstock.com

Vajíčková pomazánka s avokádem

Vaše silvestrovské občerstvení letos může hrát všemi barvami – na řadu tak přichází zelená pomazánka. Jak správně tušíte, bude obsahovat nějakou tu zelenou surovinu – v tomto případě špenát a avokádo. Jak na zelenou vajíčkovou pomazánku? Potřebujete:

  • 2 vejce
  • 1 zralé avokádo
  • 2 hrsti baby špenátu
  • růžovou himálajskou sůl
  • citrónovou šťávu
  • sušenou cibuli
  • pažitku
  • pepř
V případě nouze najdete pomazánky v akci

Všechny ingredience nechte na lince, aby získaly pokojovou teplotu. Avokádo zbavte slupky a pecky a nakrájejte jej nadrobno. Vejce uvařte na hniličku, mezitím spařte omytý špenát. Vše vložte do mixéru a dochuťte kořením, bylinkami a citrónovou šťávou. Rozmixovanou pomazánku můžete v případě potřeby zahustit krémovým sýrem. Podávejte na pečivu a ozdobte nasekanou pažitkou.

Tip: A že se vám nechce připravovat občerstvení? Usnadněte si práci, sledujte akční letáky na Kupi.cz a kupte si chutné chlazené pomazánky – a pak už se jen bavte!