Nemíchat, ředit a pořádně se najíst. Dodržujete pravidla pro prevenci kocoviny?

Muž spí v party čepici na gauči a kolem něj je nepořádek Canva

Děsíte se nepříjemných následků slavnostního popíjení alkoholu o vánočních svátcích či při silvestrovských oslavách? Přinášíme záchranný kruh – pár tipů, jak se vyhnout kocovině. A jestli se jí nevyhnete, máme i tipy, jak zmírnit její průběh. Nedejte jí šanci!

Přečtěte si také

Sladká specialita z Valašska: Vynikající valašský frgál zvládnete upéct i doma

Nikdy nalačno!

Když už plánujete, že si večer dáte nějakou tu slavnostní sklenku alkoholického nápoje, pak se nejprve pořádně a do sytosti najezte. Vyhnete se tak nepříjemným následkům, které s sebou přináší právě konzumace alkoholu na prázdný žaludek.

Taktéž doplňte vitaminy, o které tělo v důsledku zvládání alkoholu přichází. A před popíjením si můžete dát dokonce i sklenku mléka, abyste zpomalili vstřebávání alkoholu.

Kouzlo růžové pilulky je na bolest hlavy účinné, ale krátkodobé

Ředit? No jasně!

Pravidlo číslo jedna: prolévejte se vodou, jak jen to půjde! Vodou a nealkem totiž nejen ředíte alkohol, ale navíc i dodáváte organismu tolik potřebnou hydrataci, což vám může pomoci vyhnout se bolehlavu. Kromě vody pravidelně doplňte i jídlo – chuťovky vás zasytí a stejně tak zpomalí vstřebávání alkoholu.

Snažte se nemíchat

Míchání různých druhů alkoholu je mnohdy cestou do pekel – respektive do utrpení zvaného těžká kocovina. Rozhodněte se raději předem, co budete pít. Ideální je nemíchat, ale dopřát si stále stejný druh nápoje. Pozor na sladké míchané koktejly – jejich zrádnost spočívá právě v sladké chuti, kvůli které nemusíte ani pocítit množství alkoholu, které vypijete.

Tři kamarádi se baví na party Canva

Jak se rychle zbavit kocoviny?

Záchranný vývar

Poctivý vývar je opravdovým pomocníkem, který může zastavit nástup kocoviny nebo pomoci mírnit její průběh. Abyste se jí vyhnuli, vypijte šálek vývaru ještě před ulehnutím do postele. Díky vysokému obsahu minerálních látek organismus získá vše, o co dehydratace spolu s alkoholem tělo oloupí.

Ranní rutina

Jak se chovat po flámu? Co když je vám zle?

  • Vyhněte se vodě, která může být příliš těžká na rozhoupaný žaludek.
  • Vypijte bylinkový čaj a odpočívejte.
  • Dopřejte tělu čas na regeneraci.
  • Bolest hlavy může mírnit tygří mast či prášky na bolest – u těch však pozor na užití na lačný žaludek, aby vám nebylo ještě hůře.
  • Pomoci může i iontový nápoj či zázvorová nebo colová limonáda.
  • Vyhněte se mléku či kávě, které nejsou vhodné.
  • Pokud vám není zle, pak se pořádně nasnídejte a doplňte tekutiny. Kocovina vás tak nepotká ani později během dne.

Nezapomeňte si naordinovat čerstvý vzduch – krátká procházka vám prospěje, ať už vás zlobí následky prohýřené noci, nebo se cítíte dobře.

První pomoc při kocovině

Tip: Existují doplňky stravy, které jsou určeny pro zmírnění kocoviny:

  • Antiethanol 07 předchází kocovině a chrání játra.
  • Vyprošťovák je záchrannou brzdou po nadměrné konzumaci alkoholu a jídla.

Nahlédněte do letáků lekáren na Kupi a povolejte na pomoc přípravky, které pomohou tělu dostat se do pohody.