Respirátory od ledna zdraží. Na konec výjimky s DPH budou obchodníci reagovat

Muž v supermarketu s nasazeným respirátorem Canva

O dočasném zrušení 21% DPH na respirátory a ochranné prostředky rozhodla bývalá vláda začátkem února s tím, že platnost byla stanovena do konce roku 2021. Podle ministerstva financí se prominutí DPH neprodlouží, a to hlavně z toho důvodu, že situace na trhu se za poslední měsíce velmi zlepšila a výrobci zvládají pokrýt poptávku. Obchodníci předpokládají, že návrat DPH do ceny respirátorů bude od ledna promítnuto.

Přečtěte si také

Jezte pomaleji a zhubnete, říkají odborníci na stravování. Mozku trvá dvacet minut, než nám dá pokyn, že máme dost

I přes konec nouzového stavu musejí lidé stále nosit respirátory minimálně třídy FFP2 v obchodech, prostředcích veřejné dopravy a dalších vnitřních prostorách.

Od ledna bychom se měli připravit, že si sáhneme hlouběji do kapsy, protože končí výjimka ministerstva, kdy byly tyto ochranné pomůcky osvobozeny od 21% sazby DPH.

Nastavte si hlídač ceny na respirátor FFP2

Respirátorů má Kaufland, Lidl i Tesco dost

Podle zástupců řetězců se však lidé v posledních dnech nijak zvlášť nezásobují respirátory s nulovou DPH. V regálech supermarketů je proto respirátorů stále dost.

„Jejich výběr je větší, tomu odpovídá i výhodnější cenová relace,“ hodnotí situaci mluvčí Kauflandu Renata Maierl.

Nabídka respirátorů je od jara dostatečná,“ potvrzuje slova Maierl mluvčí z Lidlu Tomáš Myler.

Také zástupce společnosti Tesco se výpadku v segmentu respirátorů nebojí. „Zákazníkům nabízíme stále dva typy: jeden vyráběný v balení po třech kusech v České republice a druhý z dovozu v prodeji po jednom kuse,“ řekl nákupčí Aleš Pavlík.

Žena v respirátoru drží nákupní tašky Canva

Alza hlásí zvýšený zájem o respirátory

Podle mluvčí největšího online prodejce Alza Daniely Chovancové zaznamenal e-shop drobný výkyv v prodeji respirátorů, ale jednalo se pouze o jednotky procent, což podle ní není způsobeno znovuzavedením DPH na toto zboží, ale spíše vánočními svátky. Alza je podle ní dostatečně zásobena a firma je připravena i na případnou zvýšenou poptávku pro respirátorech.

Odborníci se shodují, že prodejci budou začátkem ledna reagovat zvýšením cen ochranných pomůcek, a to zhruba o pětinu. Ceny respirátorů se liší v kamenných prodejnách a eshopech, proto je dobré před nákupem prohlédnut cenové srovnávače a nákupní rádce.