Jak uvařit brambory ve slupce na salát, přílohové nebo na kaši?

Brambory v hrnci Canva

Bez brambor si českou kuchyni umí představit jen málokdo. Jedná se o nejoblíbenější přílohu, která zasytí, skvěle chutná a hlavně potěší díky cenové dostupnosti. Víte, jak dlouho se mají vařit brambory ve slupce, přílohové nebo na kaši?

Přečtěte si také

Chcete grilovat čistě, rychle a bez kouře? Potřebujete plynový gril! Poradíme, jak vybrat ten nejlepší

Jak dlouho se vaří brambory?

Délka vaření brambor se řídí podle varného typu. Přílohové budou nejlépe chutnat, když je oloupete škrabkou a nakrájíte na přibližně stejné kusy, které uvaříte v obyčejném hrnci s osolenou vodou zhruba dvanáct minut.

Nezapomeňte, že brambory se vaří vždy přikryté pod pokličkou. Po tom, co budou brambory měkké, je stačí scedit a přidat k nim do hrnce kousek másla. Pokud na brambory s máslem přihodíte hrst petrželky, bude výsledek dokonalý.

Pohlídejte si brambory v akci
  • Tip: Zkrátit dobu vaření můžete, když použijete místo obyčejného hrnce ten tlakový. V papiňáku se brambory vaří zhruba polovinu času, zhruba šest minut.

Jak dlouho vařit brambory ve slupce?

Pokud chcete rodinu překvapit bramborovým salátem, pak brambory vařte ve slupce. Důležité je, abyste v obchodě sáhli po varném typu brambor na salát. Vyberte zhruba stejně veliké kusy. Brambory pečlivě umyjte a zbavte případných klíčků. Jak dlouho vařit brambory na salát? V dostatečném množství vody vařte brambory ve slupce přibližně 20 minut.

Žena vaří v kuchyni Canva

Tipy z Kupi, jak správně vařit brambory

  • Brambory před vařením můžete propíchat vidličkou, budete mít tak jistotu, že velké kusy nebudou nedovařené.
  • Když přidáte do vody k bramborám vařeným ve slupce sůl anebo olej, tak vám nepopraskají.
  • Brambory vařené ve slupce po uvaření rychle zchlaďte studenou vodou, budou se pak lépe loupat.
  • Brambory by měly mít v hrnci dostatek místa, aby se dobře a rovnoměrně uvařily.
  • Nejvíce vitamínů si zachovají brambory připravené v páře.

Varný typ brambor – co to je a jak jim rozumět

  1. Varný typ A je vhodný do salátů, pro vaření ve slupce a jako příloha. Jejich hlavním benefitem je, že nemoučnatí a nerozváří se ani, když je budete vařit déle, než byste měli.
  2. Varný typ B jsou typicky přílohové brambory, ale použít se dají také do salátů, polévek nebo na smažení. Po uvaření se částečně rozsypávají a trochu moučnatí.
  3. Varný typ C je vhodný především na kaše a těsta. Skvělé jsou pro přípravu hranolků a bramborových placek zejména proto, že hlízy po uvaření moučnatí a rozsypávají se.