Jak uvařit brambory ve slupce na salát, přílohové nebo na kaši?

Brambory v hrnci Canva

Bez brambor si českou kuchyni umí představit jen málokdo. Jedná se o nejoblíbenější přílohu, která zasytí, skvěle chutná a hlavně potěší díky cenové dostupnosti. Víte, jak dlouho se mají vařit brambory ve slupce, přílohové nebo na kaši?

Přečtěte si také

Internetový obchod Košík.cz míří na Slovensko. Očekává nárůst klientů a velkou poptávku. Slováci rozvoz potravin milují

Jak dlouho se vaří brambory?

Délka vaření brambor se řídí podle varného typu. Přílohové budou nejlépe chutnat, když je oloupete škrabkou a nakrájíte na přibližně stejné kusy, které uvaříte v obyčejném hrnci s osolenou vodou zhruba dvanáct minut.

Nezapomeňte, že brambory se vaří vždy přikryté pod pokličkou. Po tom, co budou brambory měkké, je stačí scedit a přidat k nim do hrnce kousek másla. Pokud na brambory s máslem přihodíte hrst petrželky, bude výsledek dokonalý.

Pohlídejte si brambory v akci
  • Tip: Zkrátit dobu vaření můžete, když použijete místo obyčejného hrnce ten tlakový. V papiňáku se brambory vaří zhruba polovinu času, zhruba šest minut.

Jak dlouho vařit brambory ve slupce?

Pokud chcete rodinu překvapit bramborovým salátem, pak brambory vařte ve slupce. Důležité je, abyste v obchodě sáhli po varném typu brambor na salát. Vyberte zhruba stejně veliké kusy. Brambory pečlivě umyjte a zbavte případných klíčků. Jak dlouho vařit brambory na salát? V dostatečném množství vody vařte brambory ve slupce přibližně 20 minut.

Žena vaří v kuchyni Canva

Tipy z Kupi, jak správně vařit brambory

  • Brambory před vařením můžete propíchat vidličkou, budete mít tak jistotu, že velké kusy nebudou nedovařené.
  • Když přidáte do vody k bramborám vařeným ve slupce sůl anebo olej, tak vám nepopraskají.
  • Brambory vařené ve slupce po uvaření rychle zchlaďte studenou vodou, budou se pak lépe loupat.
  • Brambory by měly mít v hrnci dostatek místa, aby se dobře a rovnoměrně uvařily.
  • Nejvíce vitamínů si zachovají brambory připravené v páře.

Varný typ brambor – co to je a jak jim rozumět

  1. Varný typ A je vhodný do salátů, pro vaření ve slupce a jako příloha. Jejich hlavním benefitem je, že nemoučnatí a nerozváří se ani, když je budete vařit déle, než byste měli.
  2. Varný typ B jsou typicky přílohové brambory, ale použít se dají také do salátů, polévek nebo na smažení. Po uvaření se částečně rozsypávají a trochu moučnatí.
  3. Varný typ C je vhodný především na kaše a těsta. Skvělé jsou pro přípravu hranolků a bramborových placek zejména proto, že hlízy po uvaření moučnatí a rozsypávají se.