Úrazů na eskalátorech přibývá. Britská kampaň vyzývá k opatrnosti

Eskalátor v nákupním centru Canva

Ačkoli nám mají ulehčit cestu, mnohdy ji spíše zhoršují. Eskalátory či jezdící schody – vynález, který přepravuje množství cestujících po celém světě, a to nejen do metra nebo z metra. Úrazů na těchto schodech stále přibývá, s blížícími se svátky zveřejnil proto britský správce železnic výstražné video, v němž nabádá k opatrnosti zvláště kolem vánočních svátků, během kterých se očekává zvýšená konzumace alkoholu.

Přečtěte si také

EU chce revoluci v pokutách, pro řidiče skončí beztrestné přestupky v zahraničí

Výstražné video varuje před pády

Těsně před svátky zveřejnil britský správce železnic Network Rail video, v němž varuje pasažéry městských hromadných prostředků před riskantním chováním na eskalátorech i nástupištích. Období zveřejnění nebylo zvoleno náhodou, kampaň totiž cílí především na cestující posilněné alkoholem, jejichž výskyt se v době vánočních svátků a Silvestra zvyšuje.

Dokazuje to i obsah kampaně, která sestává ze záběrů bezpečnostních kamer podnapilých lidí na zastávce metra London Bridge, kteří se potácí po schodech a někteří i nebezpečně padají.

„Jak ukazují tyto šokující záběry, je opravdu důležité dávat ve stanicích pozor, a to zejména po tom, co jste požili alkohol," uvedli zástupci Network Rail. Zejména během vánočních svátků zaznamenají železničáři vyšší počty zranění na jezdících schodech.

Na eskalátorech pozor i v Čechách

Úrazy na eskalátorech nejsou výjimkou ani u nás. Dle statistik se dokonce zraní jeden cestující denně. Důvodem přitom nemusí být pouze alkohol, ale i vyšší rychlost schodů, které se stávají nebezpečnými především pro malé děti a osoby se sníženou schopností pohybu a orientace, jako jsou senioři či těhotné ženy.

Nejvyšší rychlost eskalátorů, kterou povoluje norma EU je 0,75 metru za sekundu. Některé eskalátory v Praze však jedou mnohem rychleji, například na Náměstí Republiky jedou rychlostí 0,9 metru za sekundu a na Andělu 0,83.

Na schodech buďte zodpovědní

V roce 2010 spustil pražský dopravní podnik kampaň Bezpečně na pohyblivých schodech, o rok později nainstaloval na starších eskalátorech ochranné kartáče, aby nedocházelo k uváznutí nohou malých dětí či tkaniček u obuvi dospělých. Ani tato opatření neovlivnila počty nehod, které stále stoupají. Za podobné situace však nemůže pouze technika.

  • Tip: Raději vyrazte z domova o pár minut dříve než riskovat nebezpečnou situaci.

Nejčastější důvod pro zranění na eskalátorech je totiž srážka jednoho cestujícího s druhým. Nejnáchylnější jsou k těmto nehodám senioři, kteří mají s rychle se pohybujícími schody co dělat i bez podobných nástrah. Na eskalátorech je z bezpečnostních důvodů lepší stát a jednou rukou se držet. Přestože možná nestihnete aktuální soupravu, za pár minut pojede další.

Jak se zachovat v případě nehody?

Pokud jste svědkem podobné nehody, pokuste se zachovat chladnou hlavu a jednat okamžitě. Na horním a spodním konci eskalátorů je k dispozici tlačítko STOP pro naléhavé případy. Pokud dojde k pádu, dostaňte se co nejrychleji na konec a stiskněte toto tlačítko, které zároveň pošle znamení staničnímu pracovníkovi.

Jakmile zraněného člověka přestanou ohrožovat pohybující se schody, zavolejte záchranku a poskytněte mu první pomoc. Uvědomte si, že neposkytnutí první pomoci je trestný čin. Chovejte se tak, jak byste chtěli, aby se lidé v podobné situaci chovali k vám. Po příchodu staničního pracovníka mu poskytněte veškeré informace o nehodě.

Pokud je třeba volat policii, 158 vytočte až poté, co se postaráte o zraněného.