Jaké pokojové rostliny se hodí do koupelny?

Umyvadlo v koupelně plné květináčů s rostlinami Canva

Pokojové rostliny patří k velkým trendům a můžete si s nimi vyzdobit celý byt. Výjimkou není ani koupelna. Jen bude potřeba vybrat vhodné druhy, které nejen dobře vypadají, ale zároveň osvěžují vzduch a zbavují místnost vlhkosti. Jaké to jsou?

Přečtěte si také

Papírová brčka nejsou zdravotně nezávadná. Belgická studie radí nepoužívat brčka raději vůbec

Břečťan nejen do závěsných květináčů

Možná znáte popínavý břečťan, hodí se ale i do květináčů a vlhkost přímo miluje. Lépe se mu bude dařit na světle, kde bude mít krásné žíhané listy, zatímco ve stínu se zbarví do tmava. A jistě vás potěší i to, že absorbuje škodlivé látky a pročistí okolní prostor.

Tchýnin jazyk vydrží roky

Do koupelny můžete bez obav umístit i tchýnin jazyk neboli tenuru. Tuto rostlinu poznáte na první pohled podle dužnatých listů, které mají podlouhlý, špičatý tvar. Pozor na to, že je jedovatá, ale jinak si ji určitě oblíbíte. Zbaví místnost škodlivin a starat se o ni téměř nemusíte. Stačí pravidelná zálivka.

Nenáročný bambus

O bambusu se obecně ví, že rychle roste a nepotřebuje žádnou speciální péči. Stačí mu dostatek světla a vlhka a na oplátku vyčistí vzduch a pohltí velké množství toxických látek. Nejlepším obdobím pro jeho přesazení je jaro, a kromě zalévání ho občas můžete i mlžit, velké sucho mu totiž nesvědčí.

Exotická orchidej

Nezapomněli jsme ani na milovníky barevných květin. Pokud mezi ně patříte i vy, pořiďte si do koupelny orchidej známou jako můrovec, která na první pohled zaujme světle fialovými tóny. Vlhké prostředí je pro ni naprosto přirozené, a tak při troše snahy pokvete celé týdny. Docílíte toho díky speciálnímu substrátu na orchideje a tím, že ji kromě zalévání jednou až dvakrát týdně ponoříte do vody (ideálně dešťové) na zhruba 10 minut.

A čím rozzáříte svou koupelnu vy?

Ikonická monstera

Pokud jste podlehli kouzlu monster, můžete si alespoň jednu pořídit i do koupelny. Nejlépe do většího prostoru s vysokým stropem, protože dospělá rostlina měří až 2,5 metru. Nevadí jí polostín ani vlhko, jen nesnese přemáčený substrát. Mladé monstery pak můžete pěstovat i v hlubším stínu.