Od září dojde k zákazu používání kotlů na pevná paliva: Kotlíkové dotace jsou zpět a nově až do výše 95 %

Kotel s balíky topiva Canva

Od 1. září 2022 dojde k zákazu starých typů kotlů na pevná paliva, které nemají emisní označení, ale i těch, které patří do první a druhé emisní třídy. Už tak jen necelých devět měsíců mají majitelé neekologických kotlů možnost zažádat si o tzv. kotlíkovou dotaci. Jedná se o státní podporu ve výši až poloviny ceny nového kotle, sociálně slabším domácnostem mohou dotace pokrýt až 95 % nákladů.

Přečtěte si také

Znáte výhody vyvýšených záhonů? Méně plevele, slimáků i bolavých zad! Řekneme vám, jak na to

Už na podzim tohoto roku si majitelé starších kotlů, které nesplňují normy, doma nezatopí. Od 1. 9. začne platit zákon o ochraně životního prostředí, který zakazuje používání kotlů 1. a 2. emisní třídy a starších kotlů bez označení emisních tříd.

Kde je označena emisní třída na kotlích?

Každý kotel má údaje o emisní třídě uvedeny na štítku. Pokud štítek chybí nebo je nečitelný, najdete třídu v dokumentaci. Pakliže majitel nemůže emisní třídu kotle dohledat, pak s největší pravděpodobností žádnou ani nemá, a tudíž potřebné normy nesplňuje.

Naopak, pokud je v domácnosti tzv. čistší kotel, který má alespoň 3. emisní třídu a tedy limity v pořádku, bude v něm možné i nadále pálit uhlí a jiná povolená tuhá paliva určená k otopu.

Žena zvyšuje teplotu v kotli Canva

Jak funguje kotlíková dotace?

Na kotlíkových dotacích bylo možné již dříve získat od státu podporu až do výše 100 tisíc korun. Příspěvek však mohl být v maximální výši 50 % ceny kotle a nevztahoval se na kotle uhelné.

Nově spustily kraje programy pro výměny zdrojů tepla v domácnostech s plněním až do 95 %. Pro dotaci je nicméně nutné splnit hned několik podmínek, z nichž je zřejmé na první pohled, že programy cílí na domácnosti s nižšími příjmy.

  1. Dotace lze žádat pouze na výměnu neekologického kotle za kotel plynový kondenzační, tepelné čerpadlo nebo kotel na biomasu.
  2. Průměrný čistý příjem na osobu žijící v domácnosti žadatele nesmí překročit v roce 2020 částku 170 900 Kč.
  3. Výměnu zdroje tepla žadatel chystá anebo byla uskutečněna po 1. 1. 2021.

Při splnění výše uvedených podmínek smí být dotace vyplacena ve výši 95 % ze způsobilých výdajů do maximální výše dotace dle typu vyměňovaného kotle:

  • kotel na biomasu, automatický i ruční max. 130 000 Kč,
  • tepelné čerpadlo max. 130 000 Kč,
  • plynový kondenzační kotel max. 100 000 Kč.

Žádosti o kotlíkové dotace najdou zájemci na webových stránkách jednotlivých krajů, kde vyplní jednoduchý online formulář.

Tip z Kupi.cz: Prohlédněte si všechny aktuální akční letáky z kategorie bydlení a zahrada a neuteče vám žádná sleva!

Trápí vás doma suchý vzduch?

Jsou i jiné možnosti vytápění domácností

Dalšími a pohodlnějšími způsoby vytápění jsou například:

  • tepelná čerpadla
  • elektrokotle

Přestože má elektrické topení obecně pověst nejdražšího způsobu vytápění, nemusí tomu tak být vždy. V případě, kdy je dům navržen nízkoenergeticky, je přímotop nebo elektrokotel výhodnou variantou tepelného zdroje, a to díky velmi nízkým vstupním nákladům.