Jak vyčistit hliník? Využijte přírodní prostředky i přípravky na nádobí

Hliníkový plech na pečení a grilování Africa Studio / Shutterstock.com

Hliník je nejčastěji se vyskytující kov, který dodnes najdete ve většině domácností. Má poměrně měkký povrch, a proto by se neměl čistit drátěnkami, kartáči ani abrazivními přípravky, které ho mohou poškrábat. Jak mu tedy vrátit zašlý lesk? Máme pro vás několik tipů z přírodních i syntetických zdrojů.

Přečtěte si také

Připravte se na grilovací sezónu: Jak vybrat gril i potřebné náčiní

Jak vyleštit hliník? Vyrobte si čisticí pastu s jedlou sodou

K běžné údržbě můžete použít jen prostředek na mytí nádobí a teplou vodu. Na zašlé nádobí ale doporučujeme směs jedlé sody, mleté křídy a čpavku. Tyto suroviny koupíte v hobby marketech a v kamenných i online drogeriích.

Všechny ingredience jednoduše smíchejte a vytvořte z nich pastu, kterou naneste na jakýkoliv měkký hadřík nebo houbičku. S ním pak hliníkové nádobí šetrně očistěte a nakonec ho ještě opláchněte vodou.

Jak vyčistit hliníkové nádobí? Citrón oživí zčernalý hliník

Ani zčernalé hliníkové nádobí nemusí být na odpis. Vyčistíte ho během pár minut a stačit vám k tomu budou 3 lžíce citrónové šťávy a 200 ml vody. Oboje nalijte do misky nebo hrnku a do vzniklé lázně postupně namočte hliníkové příbory, hrnce i konvice. Každý kousek vyjměte asi po 6 minutách. U větších předmětů buď zvolte objemnější nádobu, nebo v roztoku namočte utěrku či hadřík a předmět s ním otřete.

Ušetřete za domácí drogerii

Hliníkové žaluzie

Z hliníku nemáme v domácnosti jen nádobí a formy na pečení, ale také žaluzie, kliky nebo rámy oken a dveří. Jak tedy nejlépe zbavit nečistot hliníkové žaluzie? Použijte speciální kartáč a univerzální čisticí prostředek, na úzké varianty pak zvolte utěrku z mikrovláken namočenou v alkoholovém čističi. Při čištění utěrkou žaluzie otírejte v zavřené poloze, ve které je nechte alespoň 10 minut, aby dobře oschly. Naopak při čistění kartáčem je musíte otevřít.

Talíře a příbor v myčce nádobí Canva

Do myčky hliníkové nádobí nepatří

Hliníku také nesvědčí myčka nádobí, ve které se může poškodit hned napoprvé. Pokryje se načernalou vrstvou, kterou už jen velmi těžko odstraníte. A navíc se pak z nádobí mohou uvolňovat škodliviny. Je tedy na vyhození, pokud nechcete ohrozit svoje zdraví.