Z čeho se vyrábějí krabí tyčinky? Základem jsou levné ryby, ale najdete v nich třeba i žraloky

Krabí tyčinky naaranžované na talíři a ozdobené petrželkou Canva

To, že se krabí surimi tyčinky ve skutečnosti nevyrábí z krabů, už jistě víte. Víte však také, jaké druhy surimi existují, z jakých ryb se vyrábějí a jaké přísady se do nich při zpracování používají?

Přečtěte si také

5 tipů na rychlý víkendový oběd: Tato jídla uvaříte do hodiny!

Surimi je zpracované rybí maso

Surimi pochází z Japonska a je součástí této kuchyně už po staletí. Slovo surimi je odvozeno ze slov „suru“, což je výraz pro zpracovávat, a „mash/mi“ čili maso.

Termín surimi tedy jednoduše odkazuje na zpracované rybí maso.

Vyzkoušejte ještě dnes v akci

Surimi tvoří rybí bílkoviny

Základem pro výrobu surimi produktů je mleté rybí maso, které se obvykle vyrábí v 10kg blocích, které jsou určeny k dalšímu zpracování, nikoli k přímé konzumaci. Tyto bloky se skládají z izolátu rybího proteinu, který je téměř bez chuti a zápachu.

  • Izolát v podobě bílé, bílkovinové rybí kaše se vyrábí z různých druhů ryb, které se vykostí a omyjí vodou, díky čemuž pak bílkovina obsahuje jen 15–16 % nerozpustných bílkovin.
  • Poté se ryby zpracují s kryoprotekantem, který se při mražení používá k zabránění poškození bílkovin mrazem.

Tato rybí surovina se následně skladuje při teplotách pohybujících se mezi -⁠18 až -20 °C, přičemž surimi produkty se běžně skladují v mrazácích i déle než jeden rok.

Krabí tyčinky vyskládané na podložce Canva

Základem jsou levné ryby, obsahovat ale může i žraloky

Surimi se vyrábí z levných ryb, a proto v něm nejčastěji najdete aljašskou tresku (tresku pestrou). Může nicméně obsahovat i další druhy, například známou tresku obecnou či méně známé ryby, jako jsou štikozubec tichooceánský, smuha velkohlavá, očař obecný, mečoun, různé druhy žraloků či okounů apod.

  • Primárně se ovšem vyrábí z tresky duhové, případně štikozubce tichooceánského, který je blízkým příbuzným tresky obecné.

Japonci připravují surimi na více způsobů

Díky obsahu nerozpustných bílkovin je surimi hezky elastické a tvárné, tudíž se z něj dají vyrábět nejrůznější rybí produkty – nám nejlépe známé coby krabí tyčinky. V Japonsku však pro něj mají daleko širší využití.

Surimi Japonci používají na pokrmy, jako je kamaboko (rozličně barevné bochníky, které se připravují na páře), chikuwa (váleček ze surimi, který se krájí na kolečka), hanpen (surimi produkt svým tvarem připomínající sýr), rybí kuličky, tempura (surimi v těstíčku) či satsuma-age (smažený rybí koláč).

Surimi servírované na talířy Canva

Jsou krabí tyčinky zdravé?

Podle výsledků nezávislého testování záleží na výrobci – o tom, že by byly úplně zdravé, se ale hovořit příliš nedá.

Nejlepší hodnocení si získaly například krabí tyčinky značky Nowaco, Vici Premius sněžný krab, Kimbex tyčinky či krabí tyčinky od litevské firmy Plunges Kooperatine Prekyba.

Podíl surimi v krabích tyčinkách je 30–40 %

Pokud se podíváme na jednotlivé výrobky, můžeme si povšimnout, že navíc nesou rozdílné podíly surimi. Například tyčinky značky Nowaco jej obsahují 40 %, Kimbex naopak o deset procent méně. Tyčinky Vici Premius ho pak nesou hned 52 %, a k tomu obsahují i 48 % rybího masa. I podíl jednotlivých složek je tak vhodné si pohlídat, pokud hledáte skutečně kvalitní značky.