K Vánocům dost možná mnoho z vás dostalo parní hrnec. Víte, jak v něm správně vařit a proč? Zachovává vitamíny a živiny, potraviny báječně chutnají, a navíc se vyhnete zbytečnému používání tuků a nadměrnému solení. Tohoto pomocníka v kuchyni využijete nejen tehdy, pokud toužíte po české klasice, ale také při redukčních dietách. Najeďte na zdravý životní styl už dnes!
Parní hrnec dokáže divy
Oblíbený spotřebič, který vám rychle uvaří lahodné fit pokrmy, a mnohdy navíc všechny naráz. Jak je to možné? Technologie používá několik do sebe zapadajících nádob s dvojitými stěnami, kterými prochází pára odspodu. Tím nedojde k míchání chutí jednotlivých pokrmů, přestože vaříte současně třeba polévku, maso a zeleninu.
Chcete si pochutnat? Přinášíme vyzkoušené a na vlastní chuťové buňky ověřené recepty z parního hrnce, které vás příjemně překvapí!
- Pro lahodné a stejnoměrné vaření z vlastních zkušeností doporučujeme krájet suroviny na zhruba stejně velké kusy.
- Nezapomeňte ani na pravidlo ukládání potravin v parním hrnci – nejtužší a nejtvrdší suroviny patří do spodních pater.
- Pokud chcete mít k jídlům z parního hrnce i šťávu, vyzkoušejte náš tajný tip: lososa, zeleninu nebo cokoli vaříte v páře jednoduše zabalte do pečicího papíru. Šťáva tak zůstane v balíčku.
Tip z Kupi.cz: Jak vybrat správný parní hrnec?
Rozhodující kritéria:
- Velikost nádoby: Zamyslete se, pro kolik lidí v domácnosti budete vařit – od toho se odvíjí velikost varné nádoby, počet pater a jejich objem (vyrábí se od 4 do 12 litrů pro velké rodiny). Množství nádob se pohybuje v rozmezí od dvou do čtyř, ale u některých typů je možné dokoupit i speciální nástavce.
- Příkon a energetická náročnost: Zjednodušeně se dá říct, že čím větším množstvím wattů zařízení disponuje, tím rychleji pokrm připraví. Na druhou stranu však více zaplatíte za jeho provoz. Na trhu se můžete setkat s modely v rozmezí od 400 do 2 000 W.
- Materiál: Většina výrobců parních hrnců používá pro výrobu plast a chrom. Plast je levnější, avšak také se snadněji poškodí. Oproti tomu kovové modely jsou sice dražší, ale mnohem déle vydrží a mají větší odolnost proti mechanickému poškození a nárazům. Samotné nádoby bývají vyrobeny z průhledného plastu, ovšem pozor na velmi nepraktické typy hrnců, kde jsou patra řešena nešikovně pomocí odnímatelného dna, které může vypadávat.
- Funkce: Před koupí byste se měli také zamyslet, jaké funkce parního hrnce využijete.
Canva
Parní hrnce, které stojí za to:
- Tefal VC300831 Steam N' Light: Parní hrnec, který se přizpůsobí vašim potřebám díky 6 přednastaveným programům. Vaří zeleninu (režimy extra a rychlé vaření), ryby, bílé maso, rýži, a dokonce i moučníky, pro které je určena speciální forma na 6 dezertů (Tefal 2 299 Kč).
- ETA Calderon II: 2 transparentní nádoby vám usnadní zdravé vaření. Celková kapacita 11 l je dostatečně velkorysá pro přípravu rodinného oběda (ETA 2 499 Kč).
- Tefal Vitacuisine Compact VS400333: Speciální funkce tohoto parního hrnce Vitamine+ kromě rychlejšího vaření zajistí také uchování většího množství vitamínů, a lahodné pokrmy tak zároveň budou i zdravější (2 499 Kč).
- Phillips AVENT 4 v 1: Kombinovaný parní hrnec s mixérem, vhodný na přípravu zdravé kojenecké stravy (3 999 Kč).
Phillips
Ovocné tvarohové knedlíky v parním hrnci
Potřebujete:
- 500 g jemného nízkotučného tvarohu
- 300 g pšeničné krupice
- 1 vejce
- 12 g vanilkového cukru
- 350 g oblíbeného ovoce (my jsme použili meruňky)
- slunečnicový olej
Honí vás mlsná? I v páře lze vykouzlit tradiční dobrotu pro celou rodinu. Recept na tvarohové ovocné knedlíky zkrátka nikdy nezklame. Smíchejte tvaroh, krupičku, vejce a vanilkový cukr. Těsto nechte odstát alespoň půl hodiny a jakmile zhoustne, je čas na jeho vyválení. Rozdělte jej na kostičky, které pokladete ovocem dle chuti, a vytvarujte koule. Následně jednotlivé nádobky parního hrnce opatrně vymažte špetkou oleje a naplňte je hotovými knedlíčky vždy v jedné vrstvě na nádobu. Dvě patra vařte v páře zhruba 20 minut.
- Podávejte s máslem a moučkovým cukrem, případně obalte ve strouhance, kterou společně s cukrem opražíte na másle.
Canva
Kuřecí čína na páře
Máte zálusk na kuřecí nudličky na čínský způsob? Snadno je připravíte v parním hrnci. Nejdřív však jedna důležitá rada na začátek: Hrnec v průběhu vaření nikdy neotvírejte, připravili byste se tím totiž o páru, a prodloužili tak dobu přípravy.
Potřebujete:
- 3 kuřecí prsa
- ½ čínské mražené zeleninové směsi
- 1 sáček rýže
- koření na čínu
- sójovou omáčku
- 1 lžíci solamylu
- špetku soli
Do varné misky přesuňte zeleninu a na nudličky nakrájené kuřecí maso. Směs jemně okořeňte, zasypte solamylem a zakápněte sójovou omáčkou. Misku umístěte do parního hrnce, druhou nádobu naplňte vodou a rýží a hrnec zapněte na 35 minut. Po uplynutí této doby můžete prostírat – šťavnatá směs dokonale doplní lahodnou měkkou rýži.
Canva
Kapustové rolky s mletým masem
Jednoduché, a přitom tak vynikající. I bez tuku to jde!
Potřebujete:
- 1 cibuli
- 400 g kvalitního mletého masa (vepřového nebo hovězího)
- 1 kapustu (případně hlávkové zelí)
- koření dle chuti
Mleté maso jemně okořeňte a smíchejte s nadrobno nakrájenou cibulí, poté jej rozdělte na hromádky a opatrně každou z nich zaviňte do zelného nebo kapustového listu. Balíčky přemístěte do parního hrnce a nechte povařit v páře.