Vaření v parním hrnci si zamilujete! Pochutnáte si na mletém mase i fit tvarohových knedlících

Meruňkové tvarohové knedlíky z parního hrnce v krustě ze smažené strouhanky Canva

K Vánocům dost možná mnoho z vás dostalo parní hrnec. Víte, jak v něm správně vařit a proč? Zachovává vitamíny a živiny, potraviny báječně chutnají, a navíc se vyhnete zbytečnému používání tuků a nadměrnému solení. Tohoto pomocníka v kuchyni využijete nejen tehdy, pokud toužíte po české klasice, ale také při redukčních dietách. Najeďte na zdravý životní styl už dnes!

Přečtěte si také

Čerstvou rybu poznáte v obchodě podle očí, žaber nebo barvy masa. Jak nenaletět při výběru?
Čerstvou rybu poznáte v obchodě podle očí, žaber nebo barvy masa. Jak nenaletět při výběru?

Parní hrnec dokáže divy

Oblíbený spotřebič, který vám rychle uvaří lahodné fit pokrmy, a mnohdy navíc všechny naráz. Jak je to možné? Technologie používá několik do sebe zapadajících nádob s dvojitými stěnami, kterými prochází pára odspodu. Tím nedojde k míchání chutí jednotlivých pokrmů, přestože vaříte současně třeba polévku, maso a zeleninu.

Chcete si pochutnat? Přinášíme vyzkoušené a na vlastní chuťové buňky ověřené recepty z parního hrnce, které vás příjemně překvapí!

  • Pro lahodné a stejnoměrné vaření z vlastních zkušeností doporučujeme krájet suroviny na zhruba stejně velké kusy.
  • Nezapomeňte ani na pravidlo ukládání potravin v parním hrnci – nejtužší a nejtvrdší suroviny patří do spodních pater.
  • Pokud chcete mít k jídlům z parního hrnce i šťávu, vyzkoušejte náš tajný tip: lososa, zeleninu nebo cokoli vaříte v páře jednoduše zabalte do pečicího papíru. Šťáva tak zůstane v balíčku. 

Tip z Kupi.cz: Jak vybrat správný parní hrnec?

Rozhodující kritéria:

  • Velikost nádoby: Zamyslete se, pro kolik lidí v domácnosti budete vařit – od toho se odvíjí velikost varné nádoby, počet pater a jejich objem (vyrábí se od 4 do 12 litrů pro velké rodiny). Množství nádob se pohybuje v rozmezí od dvou do čtyř, ale u některých typů je možné dokoupit i speciální nástavce.
  • Příkon a energetická náročnost: Zjednodušeně se dá říct, že čím větším množstvím wattů zařízení disponuje, tím rychleji pokrm připraví. Na druhou stranu však více zaplatíte za jeho provoz. Na trhu se můžete setkat s modely v rozmezí od 400 do 2 000 W.
  • Materiál: Většina výrobců parních hrnců používá pro výrobu plast a chrom. Plast je levnější, avšak také se snadněji poškodí. Oproti tomu kovové modely jsou sice dražší, ale mnohem déle vydrží a mají větší odolnost proti mechanickému poškození a nárazům. Samotné nádoby bývají vyrobeny z průhledného plastu, ovšem pozor na velmi nepraktické typy hrnců, kde jsou patra řešena nešikovně pomocí odnímatelného dna, které může vypadávat.
  • Funkce: Před koupí byste se měli také zamyslet, jaké funkce parního hrnce využijete.
Jak vybrat správný parní hrnec? Poradíme i to, co v něm uvařit Canva

Parní hrnce, které stojí za to:

  • Tefal VC300831 Steam N' Light: Parní hrnec, který se přizpůsobí vašim potřebám díky 6 přednastaveným programům. Vaří zeleninu (režimy extra a rychlé vaření), ryby, bílé maso, rýži, a dokonce i moučníky, pro které je určena speciální forma na 6 dezertů (Tefal 2 299 Kč). 
  • ETA Calderon II: 2 transparentní nádoby vám usnadní zdravé vaření. Celková kapacita 11 l je dostatečně velkorysá pro přípravu rodinného oběda (ETA 2 499 Kč). 
  • Tefal Vitacuisine Compact VS400333: Speciální funkce tohoto parního hrnce Vitamine+ kromě rychlejšího vaření zajistí také uchování většího množství vitamínů, a lahodné pokrmy tak zároveň budou i zdravější (2 499 Kč). 
  • Phillips AVENT 4 v 1: Kombinovaný parní hrnec s mixérem, vhodný na přípravu zdravé kojenecké stravy (3 999 Kč). 
Vařit v páře pro malé děti je jednoduché, když máte toho správného pomocníka, jako je třeba Phillips AVENT 4 v 1 Phillips

 Ovocné tvarohové knedlíky v parním hrnci

Potřebujete:

  • 500 g jemného nízkotučného tvarohu
  • 300 g pšeničné krupice
  • 1 vejce
  • 12 g vanilkového cukru
  • 350 g oblíbeného ovoce (my jsme použili meruňky)
  • slunečnicový olej

Honí vás mlsná? I v páře lze vykouzlit tradiční dobrotu pro celou rodinu. Recept na tvarohové ovocné knedlíky zkrátka nikdy nezklame. Smíchejte tvaroh, krupičku, vejce a vanilkový cukr. Těsto nechte odstát alespoň půl hodiny a jakmile zhoustne, je čas na jeho vyválení. Rozdělte jej na kostičky, které pokladete ovocem dle chuti, a vytvarujte koule. Následně jednotlivé nádobky parního hrnce opatrně vymažte špetkou oleje a naplňte je hotovými knedlíčky vždy v jedné vrstvě na nádobu. Dvě patra vařte v páře zhruba 20 minut.

  • Podávejte s máslem a moučkovým cukrem, případně obalte ve strouhance, kterou společně s cukrem opražíte na másle
V parním hrnci se dá uvařit rýže i kuřecí čína najednou Canva

Kuřecí čína na páře

Máte zálusk na kuřecí nudličky na čínský způsob? Snadno je připravíte v parním hrnci. Nejdřív však jedna důležitá rada na začátek: Hrnec v průběhu vaření nikdy neotvírejte, připravili byste se tím totiž o páru, a prodloužili tak dobu přípravy.

Potřebujete:

  • 3 kuřecí prsa
  • ½ čínské mražené zeleninové směsi
  • 1 sáček rýže
  • koření na čínu
  • sójovou omáčku
  • 1 lžíci solamylu
  • špetku soli

Do varné misky přesuňte zeleninu a na nudličky nakrájené kuřecí maso. Směs jemně okořeňte, zasypte solamylem a zakápněte sójovou omáčkou. Misku umístěte do parního hrnce, druhou nádobu naplňte vodou a rýží a hrnec zapněte na 35 minut. Po uplynutí této doby můžete prostírat – šťavnatá směs dokonale doplní lahodnou měkkou rýži.

Kapustové rolky s mletým masem Canva

Kapustové rolky s mletým masem

Jednoduché, a přitom tak vynikající. I bez tuku to jde!

Potřebujete:

  • 1 cibuli
  • 400 g kvalitního mletého masa (vepřového nebo hovězího)
  • 1 kapustu (případně hlávkové zelí)
  • koření dle chuti

Mleté maso jemně okořeňte a smíchejte s nadrobno nakrájenou cibulí, poté jej rozdělte na hromádky a opatrně každou z nich zaviňte do zelného nebo kapustového listu. Balíčky přemístěte do parního hrnce a nechte povařit v páře. 

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz