Rambutan: ovoce, které připomíná rozcuchané vlasy, podpoří vaši krásu i zdraví

Plody rambutanu Kae B Yuki / Shutterstock.com

Málokteré tropické ovoce má tak bizarní podobu, jako právě rambutan, který připomíná červené vejce s dlouhými vlasy. Do něčeho takového byste se zajisté nezakousli – ale když ho oloupete, najdete uvnitř plod, který vám hned připomene liči. Je chuťově neodolatelný a můžete na něj narazit nejen na cestách v zahraničí, ale vzácně i u nás. Jeho nákupu se nebojte, má příjemnou sladkou chuť a mnoho zdravotních přínosů.

Přečtěte si také

Možná jste ani netušili, co všechno můžete umývat v myčce nádobí

Ovoce s rozcuchanými vlasy

Na rambutan v českých sadech nenarazíte – pěstuje se zejména v jihovýchodní Asii a často na něj narazíte na trzích v Thajsku, Vietnamu, Indonésii a dalších zemích.

Vypadá jako chlupaté ovoce a jeho název pochází z malajského slova rambut, které znamená vlas. Ve Vietnamu se mu říká chôm chôm, což znamená rozcuchané vlasy.

Rambutan roste na stromě s českým názvem dvouslivák ježatý, který může dorůst až do výšky 20 metrů. Oválné, vejčité plody mají obvykle velikost 3–6 cm a rostou v hroznech po 10–20 kusech. Pro ovoce je typická červená barva, ale může být i oranžové nebo žluté.

Po rozloupnutí slupky naleznete měkkou, bělavou dužinu, která má sladkou chuť podobnou hroznovému vínu. Než se do něj zakousnete, dejte pozor na pecku, která má velikost asi 1 cm.

Trs plodů rambutanu na stromě i am adventure / Shutterstock.com

Pro nákup rambutanu nemusíte jezdit do Asie, do EU se dováží kolem 1000 tun ročně. Většinou se však hned zpracovávají na džemy, želé nebo se prodávají v konzervách. Po sklizení je potřeba ovoce do několika dnů konzumovat, když se však zchladí a zabalí do ochranné atmosféry, může se bez problémů převážet do celého světa.

Na čerstvé plody můžete vzácně narazit na tržištích u nás i v okolních státech, spíše ho ale pořídíte v konzervách. S pěstováním ovšem nepočítejte, protože strom potřebuje tropické klima a pěstuje se výhradně kolem rovníku.

Dostali jste chuť na exotiku?

Kupte se slevou Mango Tesco.

Porovnat slevy

Plod je nejen velmi chutný, má i spoustu zdravotních výhod. Je silným zdrojem vlákniny, sacharidů, bílkovin a vitamínů A a C. Také je v něm vysoký obsah zinku a vápníku.

Zdravotní přínosy

  • Hubnutí – Toto exotické ovoce má nízkou energetickou hustotu a také obsahuje určité množství vlákniny, která může pomoci při hubnutí tím, že prodlouží váš pocit sytosti.
  • Zlepšuje zdraví srdce – Vysoký obsah vlákniny v rambutanu může potenciálně snížit riziko ischemické choroby srdeční. Pomáhá také zmírňovat hypertenzi a může snižovat hladinu cholesterolu.
Rozpůlené plody rambutanu Sanatana / Shutterstock.com
  • Zdravé kosti – Obsahuje velké množství fosforu, který napomáhá tvorbě kostí a jejich udržování v dobré kondici.
  • Prevence rakoviny – Jde o ovoce s vysokým obsahem antioxidantů, které mohou bojovat proti zánětu a chránit buňky v těle před poškozením. Je zde také vysoký obsah vitamínu C, jenž neutralizuje škodlivé volné radikály a nabízí ochranu před různými formami rakoviny, zejména rakovinou jater.
  • Antibakteriální a antiseptické vlastnosti – Rambutan byl používán od starověku pro své antibakteriální a antiseptické vlastnosti, které chrání tělo před četnými infekcemi. Ovoce urychluje hojení ran a také zabraňuje tvorbě hnisu.
Podpořte své zdraví vhodnými doplňky
  • Zvýšení energie – Obsahuje jak sacharidy, tak bílkoviny, které mohou tělu nabídnout potřebnou energii. Přírodní cukry v ovoci také v tomto ohledu pomáhají.
  • Lepší trávení – Obsažená vláknina může pomoci zlepšit vaše trávení a také pomáhá předcházet zažívacím problémům, jako je zácpa. Antibakteriální vlastnosti mohou pomoci zabít střevní parazity.
  • Zdraví pokožky a vlasů – Antibakteriální vlastnosti mohou léčit lupy a další problémy s pokožkou hlavy, například svědění. Vitamín C v ovoci dokáže vyživit vlasy a pokožku hlavy, měď zase léčí vypadávání vlasů, zintenzivňuje barvu a zabraňuje předčasnému šedivění. Šťávu z rambutanu můžete aplikovat 15 minut na vlasy a tím je posílit a dodat jim lesk. Pasta z rozmačkaných semínek se zase používá pro zjemnění a rozjasnění pokožky.