Tlačí vás nové boty? Vyzkoušejte těchto 5 triků: Pomůže fén, voda, alkohol i vychytávky z obchodů

Žena v růžové sukni sedí na obrubníku a masíruje si patu, na jedné noze má lodičku, druhá bota leží vedle ní Kaspars Grinvalds / Shutterstock.com

Občas se to stane. Koupíte si nové boty, v obchodě se zdá, že padnou jako ulité, a při první vycházce ven zjistíte, že vás přece jen tlačí. Co teď? Abyste nemuseli v obuvi trpět nebo ji odevzdaně hodit na dno skříně, zkuste nejprve několik našich triků. Máme pro vás tipy na praktické pomocníky z obchodů i alternativy podle domácích „babských“ rad.

Přečtěte si také

Báječná žebírka, která se rozplývají na jazyku: Udělejte si legendární Memphis žebírka podle známého šéfkuchaře

1. Horký vzduch

Tento postup funguje především na přírodní kůži, která se ze všech materiálů přizpůsobuje nejsnáze.

Na nohy si nasaďte tlusté ponožky, boty obujte a pak na místa, která vás tlačí, foukejte horký vzduch po dobu několika minut, dokud obuv nepovolí. Chodidla nevyndávejte, dokud boty úplně nevychladnou.

Na závěr obuv ošetřete krémem nebo sprejem, protože kůže může vlivem tepla z fénu ztratit svou vlhkost a pružnost. Dávejte si ovšem pozor, horký vzduch může poškodit lepené spoje či strukturu materiálu. Šetrnější bývají spíše postupy, které k roztažení bot využívají vlhkost.

Boty pro sebe i děti kupte třeba v supermarketu

2. Mokré ponožky

Vyzrát na tlačící obuv vodou lze hned několika způsoby. Někdo doporučuje její vnitřek navlhčit a poté vycpat novinami nebo dát dovnitř rovnou noviny mokré a nechat přes noc odležet. V takovém případě si jen hlídejte, aby po vycpání papírem zůstal zachovaný tvar boty a nikde se netvořily boule.

Zvládnete-li ovšem trochu nepohodlí, zkuste nové boty doma rozcházet s nasazenými mokrými silnějšími ponožkami. Jednak nebudete mít botu plnou rozdrolených novin a tiskařské barvy, ale také spíše dosáhnete požadovaného výsledku, zejména u bot semišových.

Muž sedí na lavičce a masíruje si chodidlo, na zemi jsou dva páry kožených bot a lžíce na obouvání Sergey Peterman / Shutterstock.com

3. Spreje a pěny z obchodů

Koupíte je v prodejnách obuvi a na internetu. Tyto spreje a pěny se většinou stříkají přímo dovnitř na místa, která tlačí. Ihned po aplikaci je nutné boty obout a po dobu několika desítek minut rozcházet. Působením přípravku se materiál zpružní, změkčí a trochu povolí. Roztahovací spreje je možné používat i v kombinaci s ostatními metodami, tedy například s mokrými ponožkami nebo napínáky.

Na trhu hledejte tyto pomocníky pod označeními „roztahovač či roztahovák na obuv“, „pěna/sprej na roztažení bot“, případně v jejich názvu bývá slovo „stretch“. Levnější, určené na syntetiku, začínají s cenou na cca 80 Kč. Pokud máte boty kožené, určitě se vyplatí koupit speciální roztahovák ve spreji pro ně určený, který obvykle stojí kolem 150–200 Kč.

  • Tip: Jako levnější, domácí alternativa poslouží i alkoholový roztok (1 : 1 voda s lihem). Ten nastříkejte nebo naneste na tlačící místa uvnitř boty a poté se v nich několik minut doma procházejte.
  • Někdo zase radí stejným způsobem používat kuličkový deodorant, pleťový krém, tělové mléko, nebo dokonce balzám na rty.
Člověk stříká sprejem kožené lodičky YAKOBCHUK VIACHESLAV / Shutterstock.com

4. Povolení pásků

U sandálů nebo lodiček mohou být zdrojem prvotních odřenin a puchýřů příliš tvrdé pásky. Ty se totiž u mnoha bot lakují a vlivem toho více odírají kůži, než si na ně noha zvykne. Jako první zkuste pásky změkčit: promněte je v ruce, zohýbejte je a pootáčejte (samozřejmě opatrně tak, abyste materiál nepoškodili). Na pomoc si vezměte i výše zmíněné tělové mléko nebo krém na boty, který by měl přispět ke změkčení a zpružnění.

Tělové mléko můžete využít i na boty!

5. Napínáky

Než do střevíců obujete své nohy, nasaďte jim kopyta. Pro šetrné roztahování nepadnoucích bot se hodí především pevné kovové či dřevěné napínáky. Některé jsou dokonce opatřené šrouby, a je tedy možné je podle potřeby rozšiřovat. Tato metoda sice zabere o něco více času, na druhou stranu botám po jejich mírném roztažení zajistí optimální tvar.

Tip: Pokud máte dražší boty a nechcete si je zničit, svěřte je do rukou ševců a opravářů obuvi, kteří nabízí službu roztahování. Díky profesionálnímu vybavení budete mít klid a bota se bezpečně přizpůsobí podle potřeby. U této úpravy pouze počítejte s tím, že většinou zabere i několik dní.