Pivaři si už od října připlatí. Prazdroj oznámil zdražení čepovaných i balených piv

Dva půllitry s pivem Pilsner Urquell Vladimir Wrangel / Shutterstock.com

Plzeňský Prazdroj, největší český pivovar, zdražuje od 1. října většinu produktů zhruba o osm procent, v průměru o 1,70 Kč na půllitr. Změny se týkají balených i čepovaných piv. Krize na pivovary a minipivovary doléhá postupně a o zdražení uvažují i další výrobci.

Přečtěte si také

Co uvařit o víkendu? 5 českých klasik na sobotní a nedělní oběd

Pivo zdraží, na vině je i cena energií

Se zdražením počítají hostinští i obchodní řetězce, pro ČTK tuto informaci potvrdil také mluvčí Prazdroje Zdeněk Kovář. Podle něj jsou důvodem zdražení piva především prudce rostoucí náklady na energie i obaly v posledních měsících.

„Jde v průměru o osm procent, přičemž inflace, tedy meziroční růst spotřebitelských cen, přesáhla v červnu i červenci hranici 17 procent,“ uvedl Kovář. Podle něj se pivovar, stejně jako celá tuzemská ekonomika, potýká s trvalým a v posledních měsících výrazně akcelerujícím růstem cen vstupů, které tvoří podstatnou část jeho nákladů ve výrobě a distribuci.

Nakupte si pivo ještě před zdražením

„K nejvyššímu nárůstu došlo u energií – elektřiny a plynu. Rostly i ceny pohonných hmot a materiálů pro výrobu obalů (sklo, hliník). Stejně tak prudce zdražují vstupy související přímo s pohostinstvím, například výčepní technologie, sklenice a další vybavení, které pivovar hospodám bezplatně poskytuje,“ dodal tiskový mluvčí Plzeňského Prazdroje.

Skupina mužů si přiťukává pivními lahvemi VGstockstudio / Shutterstock.com

Zdraží i další značky a minipivovary

Podle dostupných informací budou zdražovat i další pivovary – příčinou přitom nemusí být jen konkurence, jak připustil tiskový mluvčí rodinného pivovaru Bernard. „Sledujeme vývoj na trhu, situaci průběžně vyhodnocujeme a podle toho budeme případně reagovat,“ sdělil novinářům tiskový mluvčí Radek Tulis.

O podzimním zdražování hovořil již před časem také prezident Českomoravského svazu minipivovarů Michal Voldřich. „Jednoznačně dojde ke zdražení ještě do konce roku, a to podle toho, jak budou končit původní ceny v nákladech. Ceny vstupů totiž rostou podstatě více, než roste inflace,“ předvídal v květnu Voldřich.