Proč prádlo z pračky nevoní a zapáchá? Na vině jsou bakterie, které zničí obyčejná potravina ze spíže

Žena před pračkou si drží nos Krakenimages.com / Shutterstock.com

Trápí vás zapáchající pračka? Je pro vás stále větší utrpení ji otevřít a vyprané prádlo nevoní, jak by mělo? Víme, jak se zápachu účinně zbavit. Vyzkoušejte naše tipy a budete mít o starost méně.

Přečtěte si také

Jak vyhnat zajíce ze zahrady? Tyto tipy vám zaručeně pomohou

Proč pračka zapáchá?

Důvody, proč pračka zapáchá, mohou být různé. Nejčastější příčiny nevábné vůně jsou následující:

Pračka stojí ve vlhkém prostředí bez možnosti důkladně vyschnout. Stává se to především v bytech s koupelnami bez oken. Dbejte na odvětrávání, po praní nechejte otevřená dvířka pračky i zásobníku na prací prostředek, nezavírejte dveře do koupelny (či jiné místnosti, kde máte umístěnou pračku). Promyslete, zda by nešla pračka přesunout na vhodnější místo.

  • Tip: Stanovte si jeden den v týdnu, kdy pračku pustíte bez prádla, pouze do ní nalijete litr obyčejného kuchyňského octa. Pokud si tento zvyk osvojíte, nebudete už nikdy bojovat se zápachem.
Žena s úklidovými prostředky před pračkou Trzykropy / Shutterstock.com

Kde se bere zápach z pračky?

Sifon je starý a netěsní. Vyměňte jej za kvalitní výrobek se zápachovým uzávěrem. Díky němu se k vám domů nebude šířit zápach z kanalizace.

V pračce zůstávají nečistoty z prádla a uhnívají. Stává se to především tehdy, když perete na nízkou teplotu nebo pračku přeplňujete. Alespoň jednou do měsíce něco vyperte o teplotě vyšší než 60 stupňů (ideálně na 90 °C). Utěrkám nebo ručníkům vysoká teplota neuškodí.

Nečistoty se usazují v odpadní hadici a množí se v ní bakterie. Rovněž v tomto případě prospěje občasné praní při vysokých teplotách.

Zápach mohou způsobovat také některé prací prostředky. Pračka je všechny nespláchne, a tak v ní zůstávají a uhnívají. Říká se, že méně je někdy více, nepřehánějte to tedy s množstvím. Dobrou cestou je také používání přírodních produktů.

Jak vyčistit pračku?

Určitě chcete prát v té nejčistší vodě. Ve špinavé byste se nesprchovali, nemyli nádobí ani auto. Abyste mohli v čisté vodě prát, musíte mít čistou i pračku. Víte, jak ji čistit a jak předcházet nejen nechutnému zápachu?

V první řadě byste neměli vynechávat žádné místo. To znamená, že musíte důkladně čistit buben, těsnění dveří, zásobník na prášek a aviváž, filtr i prostor kolem zásobníku. Nevěřili byste, kolik nečistot uvidíte, když ho vytáhnete!

  • Tip: Zápach může způsobovat i nádobka, do které naléváte aviváž a sypete prací prášek. Vytáhněte zásobník a ponořte jej na 20 minut do horké vody s octem. Poté ještě důkladně omyjte houbičkou a nezapomeňte vyčistit i pračku, protože černé usazeniny z aviváže se vytvářejí i uvnitř spotřebiče. Posloužit může starý zubní kartáček namočený v octu a jedlé sodě.
Muž kouká do bubnu pračky Rocksweeper / Shutterstock.com

Jaké výrobky z obchodu vám pomohou?

Ekologické prostředky: Na běžné čistění postačí univerzální čističe značek Mulieres, Ecover Essential nebo Sonett, na odolnější nečistotu použijte univerzální čistič s desinfekcí od Bio-D, na boj proti vodnímu kameni jsou určeny třeba Yellow&Blue citronový gel na vodní kámen nebo Sonett odstraňovač vodního kamene.

  • Lanza tekutý čistič pračky: Odstraňuje veškeré nečistoty i zápach a krásně pračku provoní.
  • Savo čistič pračky citron: Stará a spolehlivá klasika. Zanechává příjemnou citronovou vůni a nově ho Savo dělá i v květnové vůni.
  • SANYTOL dezinfekce čistič pračky: Bez chlóru, eliminuje až 99,9 % bakterií, které se v pračce tvoří.
  • Účinná je rovněž kombinace jedlé sody a octu nebo kyseliny citronové.

Za pravidelnou péči o pračku budete odměněni svěží vůní po každém vyprání.

Zdroje: kupi.cz, ireceptar.cz