Proč prádlo z pračky nevoní a zapáchá? Na vině jsou bakterie, které zničí obyčejná potravina ze spíže

Žena před pračkou si drží nos Krakenimages.com / Shutterstock.com

Trápí vás zapáchající pračka? Je pro vás stále větší utrpení ji otevřít a vyprané prádlo nevoní, jak by mělo? Víme, jak se zápachu účinně zbavit. Vyzkoušejte naše tipy a budete mít o starost méně.

Přečtěte si také

Vkladní knížky jsou pomalu minulostí. Kdo je ruší a kde se dají ještě založit?

Proč pračka zapáchá?

Důvody, proč pračka zapáchá, mohou být různé. Nejčastější příčiny nevábné vůně jsou následující:

Pračka stojí ve vlhkém prostředí bez možnosti důkladně vyschnout. Stává se to především v bytech s koupelnami bez oken. Dbejte na odvětrávání, po praní nechejte otevřená dvířka pračky i zásobníku na prací prostředek, nezavírejte dveře do koupelny (či jiné místnosti, kde máte umístěnou pračku). Promyslete, zda by nešla pračka přesunout na vhodnější místo.

  • Tip: Stanovte si jeden den v týdnu, kdy pračku pustíte bez prádla, pouze do ní nalijete litr obyčejného kuchyňského octa. Pokud si tento zvyk osvojíte, nebudete už nikdy bojovat se zápachem.
Žena s úklidovými prostředky před pračkou Trzykropy / Shutterstock.com

Kde se bere zápach z pračky?

Sifon je starý a netěsní. Vyměňte jej za kvalitní výrobek se zápachovým uzávěrem. Díky němu se k vám domů nebude šířit zápach z kanalizace.

V pračce zůstávají nečistoty z prádla a uhnívají. Stává se to především tehdy, když perete na nízkou teplotu nebo pračku přeplňujete. Alespoň jednou do měsíce něco vyperte o teplotě vyšší než 60 stupňů (ideálně na 90 °C). Utěrkám nebo ručníkům vysoká teplota neuškodí.

Nečistoty se usazují v odpadní hadici a množí se v ní bakterie. Rovněž v tomto případě prospěje občasné praní při vysokých teplotách.

Zápach mohou způsobovat také některé prací prostředky. Pračka je všechny nespláchne, a tak v ní zůstávají a uhnívají. Říká se, že méně je někdy více, nepřehánějte to tedy s množstvím. Dobrou cestou je také používání přírodních produktů.

Jak vyčistit pračku?

Určitě chcete prát v té nejčistší vodě. Ve špinavé byste se nesprchovali, nemyli nádobí ani auto. Abyste mohli v čisté vodě prát, musíte mít čistou i pračku. Víte, jak ji čistit a jak předcházet nejen nechutnému zápachu?

V první řadě byste neměli vynechávat žádné místo. To znamená, že musíte důkladně čistit buben, těsnění dveří, zásobník na prášek a aviváž, filtr i prostor kolem zásobníku. Nevěřili byste, kolik nečistot uvidíte, když ho vytáhnete!

  • Tip: Zápach může způsobovat i nádobka, do které naléváte aviváž a sypete prací prášek. Vytáhněte zásobník a ponořte jej na 20 minut do horké vody s octem. Poté ještě důkladně omyjte houbičkou a nezapomeňte vyčistit i pračku, protože černé usazeniny z aviváže se vytvářejí i uvnitř spotřebiče. Posloužit může starý zubní kartáček namočený v octu a jedlé sodě.
Muž kouká do bubnu pračky Rocksweeper / Shutterstock.com

Jaké výrobky z obchodu vám pomohou?

Ekologické prostředky: Na běžné čistění postačí univerzální čističe značek Mulieres, Ecover Essential nebo Sonett, na odolnější nečistotu použijte univerzální čistič s desinfekcí od Bio-D, na boj proti vodnímu kameni jsou určeny třeba Yellow&Blue citronový gel na vodní kámen nebo Sonett odstraňovač vodního kamene.

  • Lanza tekutý čistič pračky: Odstraňuje veškeré nečistoty i zápach a krásně pračku provoní.
  • Savo čistič pračky citron: Stará a spolehlivá klasika. Zanechává příjemnou citronovou vůni a nově ho Savo dělá i v květnové vůni.
  • SANYTOL dezinfekce čistič pračky: Bez chlóru, eliminuje až 99,9 % bakterií, které se v pračce tvoří.
  • Účinná je rovněž kombinace jedlé sody a octu nebo kyseliny citronové.

Za pravidelnou péči o pračku budete odměněni svěží vůní po každém vyprání.

Zdroje: kupi.cz, ireceptar.cz