Francie bojuje proti podvodům a odhaluje padělky v regálech obchodů

Zaměstnankyně obchodu zapisuje informace o zboží Drazen Zigic / Shutterstock.com

Země původu: Francie, lákavý údaj, který vzbuzuje v zákazníkovi pocit kvality, ale! V letošním roce se ve Francii chystá více než 10 000 kontrol s cílem ověřit původ prodávaných produktů, oznámil ve čtvrtek ministr hospodářství Bruno Le Maire.

Přečtěte si také

Pravé přírodní hedvábí poznáte jednoduchým trikem se zapalovačem

Spotřebitelé na prvním místě

Kontroly, které organizuje Generální ředitelství pro hospodářskou soutěž ve Francii, ochranu spotřebitele a kontrolu podvodů (DGCCRF), se zaměří zejména na kategorie jako ovoce a zelenina, vína, lihoviny a nově i olivové oleje.

Tyto produkty jsou vyhodnoceny jako klíčové v boji proti nelegálním praktikám a falšování původu, což je téma, jež vyvolává rozhořčení mezi francouzskými zemědělci, kteří se cítí ohroženi nezákonnou zahraniční konkurencí.

V reakci na tyto obavy byla oznámena nová opatření, včetně rozsáhlé kampaně kontroly produktů v supermarketech a na trzích, aby se zjistil jejich skutečný původ. „Je nepřijatelné, aby byl francouzský původ, symbol kvality, zneužíván a obcházen, což poškozuje produkci našich zemědělců,“ zdůraznil Bruno Le Maire, přičemž varoval před jakýmkoliv klamáním spotřebitelů, i když někteří výrobci mohou na obalech svých produktů vynechávat francouzský název.

Podvod u olivového oleje

DGCCRF již má za sebou úspěšné odhalení podvodů, jako je případ prodejce olivového oleje z Baux-de-Provence, který ve skutečnosti pocházel ze Španělska. Díky tomuto podvodu mohl prodejce prodávat olej za vyšší cenu a během dvou měsíců vydělat 172 000 eur. Pachatel byl nakonec odhalen a odsouzen k podmíněnému trestu odnětí svobody na 24 měsíců.

DGCCRF využívá k odhalení podvodů řadu metod, včetně sledování fakturace a odběru vzorků produktů, které umožňují určit jejich skutečný původ. Zvláštní pozornost je věnována produktům, u nichž je známo, že zahraniční produkce se překrývá s francouzskou, jako jsou živočišné produkty, ovoce a zelenina či vína a lihoviny.

V roce 2023 bylo zjištěno 25 % anomálií u olivových olejů a podobně vysoké procento i u zeleniny. Z 500 kontrolovaných subjektů bylo přibližně 50 nahlášeno pro klamavé obchodní praktiky, 20 bylo upozorněno na nutnost dodržování předpisů a 60 bylo varováno.

Nalévání olivového oleje do skleněné misky, v pozadí olivy masa44 / Shutterstock.com

Význam kontrol

Kontroly jsou stále důležitější, protože čím dál více spotřebitelů dává přednost francouzským produktům kvůli jejich zemědělskému dědictví, ekologickým výhodám a menšímu používání pesticidů. Odhalení podvodů na pultech je pro spotřebitele náročné, ale DGCCRF doporučuje v případě podezření využít platformu SignalConso pro nahlášení.

Společnosti, které se dopustí falšování původu svých výrobků, čelí vysokým pokutám do výše 300 000 eur, stržení 10 % z jejich obratu a až dvouletému trestu odnětí svobody. Rok 2024 se tak pro DGCCRF jeví jako období intenzivní činnosti s cílem ochránit francouzské zemědělské dědictví a spotřebitele.

Dvě ženy kontrolují kvalitu potravin Dusan Petkovic / Shutterstock.com

Jak se kontroluje země původu v Česku?

V České republice se provádějí důkladné kontroly potravin s cílem zajistit, že produkty označené jako vyrobené v ČR opravdu pocházejí z našeho území. Tyto kontroly se uskutečňují několika metodami:

  • Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI): Klíčovou roli v procesu kontroly zastává SZPI, která má na starosti dohled nad kvalitou a bezpečností potravin a zemědělských produktů dostupných na trhu. Inspekce SZPI se zaměřuje jak na domácí, tak na importované potraviny, přičemž klade důraz na správnost označení původu, složení, kvalitu a bezpečnostní normy.
  • Certifikace a označování původu: Speciální systémy certifikace, jako je například „Klasa“, zajišťují, že potraviny deklarované jako české skutečně splňují vysoké standardy kvality a jsou vyráběny v ČR. Další programy, jako je „Regionální potravina“, pak podporují lokální produkci a zdůrazňují její původ.
  • Audity a certifikace od nezávislých subjektů: Výrobci mají možnost podstoupit dobrovolné audity a získat certifikace od nezávislých organizací, což představuje další způsob, jak potvrdit původ a kvalitu jejich produktů.
  • Zemědělská inspekce: Kontroly se také týkají zemědělských podniků, které stojí za produkcí potravin. Tyto inspekce zajišťují, že produkce probíhá v souladu s legislativou EU a ČR, včetně dodržování pravidel týkajících se původu produktů.

Zdroje: lefigaro.fr, signal.conso.gouv.fr