Přichází sezóna černého kořene! Jak připravit tento zimní zázrak, který potěší hubnoucí i diabetiky?

Černý kořen na talíři Lunov Mykola / Shutterstock.com

Svým názvem černý kořen neboli hadí mord španělský příliš neláká. Zajímavou chutí, univerzálním využitím a přínosy pro zdraví ovšem přesvědčí každého. Ačkoliv se jedná o typickou zimní zeleninu, u nás není tak známý a rozšířený. Rozhodně ale stojí za ulovení v obchodech a vyzkoušení. Potěší všechny, kteří se nemohou dočkat chřestové sezóny, drží redukční jídelníček nebo rádi zkouší v kuchyni něco nového a zdravého. Jak černý kořen připravit a jaké má jeho konzumace přínosy pro zdraví?

Přečtěte si také

Tradiční jídlo slovenské kuchyně: Luxusní brynzové halušky připravíte za půl hodiny

Nízkokalorické kořeny s příjemnou chutí

Hadí mord španělský je pozoruhodnou kořenovou zeleninou. Svůj název získal podle lidové pověry. Pokud ho prý dáte hadovi do tlamy, ten zahyne. Pro lidi má naopak samá pozitiva. V první řadě je plný vody a obsahuje velmi málo kalorií. Je proto ideální surovinou do hubnoucích jídelníčků.

Tmavá slupka získává svou hnědou až černou barvu vlivem oxidace. Po oloupání se uvnitř nachází bílá dužina, která texturou připomíná mrkev nebo pastiňák. Její chuť je zemitá, jemná a mírně oříškově nasládlá.

Oloupaný černý kořen New Africa / Shutterstock.com

Kde hadí mord koupit?

V našich obchodech na něho běžně moc nenarazíte. Především v zimních měsících na něj můžete narazit u různých (eko)farmářů a pěstitelů, kteří jej prodávají přes e-shopy nebo na trzích. Dostupný je online na Rohlík.cz (za 54,40 Kč/250 g), příležitostně také v makru nebo se sezónně může objevit v letácích některých supermarketů a hypermarketů.

Jak se černý kořen jí?

Syrový zajímavě doladí míchané saláty, jednohubky a chuťovky nebo sendviče. Stačí ho oloupat, pokrájet na kousky nebo plátky, zakápnout citronovou šťávou, případně dosolit.

Vařený se v jídlech používá podobně jako chřest. Je výborný jako příloha k masu či rybám, ale i samotný.

  • Podává se například přelitý holandskou nebo jinou bílou omáčkou,
  • grilovaný zabalený do plátků slaniny,
  • zapečený spolu se sýrem, zeleninou nebo smetanou,
  • smažený obalovaný v trojobalu či těstíčku jako řízečky nebo stripsy.
Loupání černého kořene Fuzull Hanum / Shutterstock.com

Jak černý kořen uvařit?

Ať už ho plánujete konzumovat syrový nebo vařený, černý kořen je vždy nutné oloupat. Černá slupka se nejí nikdy. Poté stačí jednotlivé výhonky vložit na pár minut do vroucí osolené vody a podobně jako chřest vařit do změknutí „na skus“ (ovšem nikoliv do rozvaření). Následně kořeny vyjměte a prudce zchlaďte v ledové vodě.

Poté je můžete jíst samotné, obalovat je, smažit, zapékat, grilovat, rozmixovat do polévkového krému apod.

  • Tip: Pro více chuti je dobré kořeny vařit ve vývaru, nebo v octovo-cukrovém roztoku (na 1 litr vody dejte cca 2 lžíce octa a 1 lžíci cukru, osolte), který navíc zabrání další oxidaci a hnědnutí dužiny. Ze stejného důvodu se někdy syrové kořeny namáčejí do vody s citronem.
Smažený květák
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Střední

Smažený květák

Dali byste si smažený květák, ale raději si necháváte zajít chuť z důvodu časové náročnosti? Pokud si v tom uděláte systém po vzoru našeho receptu, půjde vám to jako po másle a smažený květák si pak můžete připravit, kdykoli budete chtít.

Smažený květák

Přínosy černého kořene pro zdraví

Jako zelenina je hadí mord bohatý na vlákninu, rostlinné bílkoviny, draslík, vápník, hořčík a vitamíny E a C. Navíc obsahuje spoustu inulinu, což je polysacharid fungující jako rozpustná vláknina. Podporuje správné trávení, pomáhá při hubnutí a diabetikům v léčbě cukrovky. Jeho konzumace se rovněž doporučuje jedincům s revmatickým onemocněním nebo dnou.

Velkým benefitem je také dobrá stravitelnost. Bez obav ho proto můžete zařadit i do večeří. To se mimo jiné doporučuje i proto, že obsahuje látky, které uklidňují, přispívají ke klidnému spánku a dobrému zažívání během noci. Ať už vás tedy trápí vytížení a stres, vysoká ručička na váze, špatné trávení nebo časté únavy, zkuste černý kořen.

Zdroj: webmd.com